World Cleanup Day 2018 gaat bijna van start

Op zaterdag 15 september nemen miljoenen vrijwilligers in meer dan 150 landen deel aan World Cleanup Day. Daarmee wordt het de grootste opruimactie ooit. Ook in Nederland zijn al 250 opruimacties verspreid door het land aangekondigd en nog dagelijks komen er nieuwe initiatieven bij. De Plastic Soup Foundation (PSF) is samen met Nudge, de grootste duurzaamheidsorganisatie in ons land, verantwoordelijk voor de coördinatie van de World Cleanup Day in Nederland.


  • Door

    Effie van Betten

    13 september 2018

15 september 

De dag zal officieel van start gaan als Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, zaterdagochtend rond 9:45 uur de jachthaven van Scheveningen binnen surft. Dit doet hij op het eerste 3D-geprinte draagvleugel-windsurfboard ter wereld, gemaakt van 5.000 gerecyclede PET-flessen. Hij reist deze week acht dagen lang over zee op dit surfboard, van de monding van de Seine bij Le Havre naar Scheveningen, om op die manier aandacht te vragen voor World Cleanup Day en het probleem van plastic vervuiling. Merijn Tinga verwierf internationale bekendheid toen hij in 2017 de gehele 1200 kilometer van de Rijn peddelend op een surfplank aflegde. Hij startte bij de bron diep in de Zwitserse bergen en eindigde bij de Rijnmonding in zee.

Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van de Gemeente Den Haag, zal de Plastic Soup Surfer komende zaterdagochtend op het strand van de jachthaven van Scheveningen verwelkomen. Samen zullen ze enkele zwerfvuil-items oprapen en vastleggen met behulp van de Litterati-app. Daarmee gaat de dag in Nederland officieel van start. Vervolgens zal vanuit de jachthaven van Scheveningen een opruimactie van start gaan richting het Kurhaus. Ook elders in het land zijn dan talrijke acties begonnen. 

Waardevolle data

Maar World Cleanup Day is niet zomaar een opruimactie: het zwerfafval wordt ook in kaart gebracht. Met behulp van de Litterati-app gaan deelnemers aan de opruimacties vastleggen wat ze in hun eigen straat, in hun wijk, in een nabijgelegen park of langs rivieren aan zwerfafval aantreffen. Met behulp van kant-en-klare trefwoorden. 

In het perscentrum van de organisatie van World Cleanup Day NL worden de cijfers gedurende de hele dag verzameld, geanalyseerd en wereldkundig gemaakt: hoeveel mensen doen er mee, wat is er in het hele land gevonden, wat voor soort items, welke merken en op welke locaties. Zo verschijnt het probleem van plasticvervuiling letterlijk op de landkaart. Vele tienduizenden rode stippen gaan de kaart van Nederland in de loop van de dag kleuren. De verzamelde gegevens moeten helpen bij het begrijpen van het zwerfafvalprobleem en het vinden van structurele oplossingen.

Deelnemende partners

Nederlandse bedrijven en organisaties die als deelnemende partners aan World Cleanup Day Nederland zijn verbonden zijn: ABN Amro, a.s.r., IVN Natuureducatie, JCI Nederland, Middle Point, Spa Nederland, Stichting De Noordzee, Heineken, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Coca-Cola, Aqua Minerals, Ekoplaza, Roompot Vakanties, NEMO Science Museum, Greenchoice, Dimsum Reizen, Grant Thornton, Tony’s Chocolonely, JCDecaux, Nederland Schoon, Moonen Packaging, Oerlemans Plastics, EcoChain Technologies, Waterschap AGV/Waternet, Waterschap De Dommel, Royal Lemkes, Omrin, SodaStream, Lipton, Deliveroo, Bever, Center Parcs, Vrumona, Cisco, Gemeente Den Haag. 

Diverse ambassadeurs van de Plastic Soup Foundation helpen bovendien mee met opruimacties. Singersongwriter Roos Blufpand doet in haar stad Utrecht mee aan een clean-up in de wijk Kanaleneiland. Tassendesigner Omar Munie begint vanuit zijn winkel aan het Noordeinde in Den Haag een eigen opruimactie. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

World cleanup day


Reacties 0