Vlees noch vis | #MicroBattle

Dat vlees- en visconsumptie slecht is voor het milieu, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wat betekent dat stukje vlees op jouw bord nou echt voor de wereld om je heen?


  • Door

    lola vermunt

    18 oktober 2018

In Nederland worden elke dag meer dan 1,5 miljoen dieren geslacht. Gemiddeld eten Nederlanders zo’n 40 kilo vlees per persoon per jaar. 

 

 

Vlees Impact 

Vlees staat op nummer 2 in de impact top 10. Van alles wat we per dag eten en drinken heeft vlees veruit de grootste impact op het milieu. Tweederde van de impact van ons voedsel komt door vlees- en visconsumptie. De grootste boosdoener van de vlees impact zit verborgen in de productie van het veevoer. 

Veevoerproductie

Vruchtbare bodem wordt aangetast en bossen worden gekapt om de veevoerproductie mogelijk te maken. 12 procent van alle grond in de wereld is geschikt voor het verbouwen van voedsel. Hiervan wordt minder dan de helft daadwerkelijk gebruikt om voedsel voor mensen te verbouwen, het merendeel wordt ingezet voor veevoer productie. Als we deze grond rechtstreeks voor voedselproductie zouden gebruiken zou er kwa volume gigantische meer voedsel geproduceerd worden.

Waterverbruik

Om al dit voer te produceren wordt ook ontzettend veel water verbruikt. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Met zoveel water kan je 300 dagen douchen! 
In tegenstelling tot vlees, is voor een kilo aardappelen maar 289 liter water nodig. Wil je toch écht voor vlees gaan? Kies dan eerder voor een stukje kip, dit kost de aarde per kilo ‘maar’ 4000 liter water. 

Broeikaseffect

Tenslotte zorgt het broeikasgas methaan, wat de dieren uitstoten, ook voor een negatieve impact op het milieu. 

Wil jij jouw ‘’vlees voetafdruk’’ verminderen, maar kan je een stukje vlees op z’n tijd wel heel erg waarderen? Word flexitarier! Probeer bewust minder vlees te eten. 
In de #MicroBattle verdien je per vegetarische dag 1 punt, maar zoals je hierboven leest heeft dat veel meer voordelen!

#MicroBattle

Deze blog werd geschreven voor de #MicroBattle waarin 13 bedrijven het tegen elkaar opnemen om punten te scoren met kleine duurzame acties. De deelnemende bedrijven van 2018 zijn Nudge, Squarewise, Kwattaas, The Change Collective, Gispen, Stimular, Klooker, Mourik, HVC, Gemeente Lelystad, Studenten voor Morgen, De Ceuvel, Zone.college en Thuishaven.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs