Natuur boost voor je gezondheid

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Waar wacht je nog op? Kom achter dat beeldscherm vandaan!


  • Door

    lola vermunt

    25 oktober 2018

Steeds minder tijd in de natuur

Tegenwoordig brengen we veel tijd door achter de laptop, iPad en mobiele telefoon. Nadat we thuiskomen ploffen we vaak neer op de bank, weer achter een beeldscherm…
Voor kinderen is dit niet anders, zij zitten liever urenlang achter de spelcomputer of voor de televisie dan dat zij buiten spelen. De interesse voor natuur lijkt drastisch af te nemen. Ongeveer 25% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder komt niet vaker dan een paar keer per jaar in de natuur. Vooral jongeren scoren laag op de hoeveelheid tijd die zij doorbrengen in de natuur.  

En dit nu tijd doorbrengen in de natuur maakt ons niet alleen gelukkig maakt, maar het is ook bewezen dat het ons gezonder maakt!

Goed voor lichaam en geest 

Natuurlijk doet de frisse lucht ons goed, maar daarnaast stimuleert het ons om meer te bewegen en reduceert het stress. Uit onderzoek blijkt dat studenten die twee nachten in de natuur doorbrachten een lagere cortisolniveaus hadden dan studenten die in de stad overnachtten. Cortisol is het  hormoon dat een indicatie vormt voor het ervaren van stress. Voor wie zo’n nachtje in de natuur net een brug te ver is: kantoormedewerkers ervoeren ook minder stress en meer werktevredenheid alleen al bij het zien van natuur. Dit kan vanuit het raam, maar een poster of tv geeft dit effect ook al. 
En we worden er blijer van, het maakt ons sterker en het is goed voor ons gevoel van zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Verschillende studies tonen aan dat wandelen in de natuur, meer nog dan ‘gewone’ wandelingen, je geheugen verbetert. Ook heeft natuur een positieve invloed op je concentratievermogen. 

Wat houdt je nog tegen om zulke gezonde punten te scoren voor de #MicroBattle?

Het échte herfstweer is nu begonnen, maar daar zijn dikke jassen en truien voor! Hier een paar leuke tips: 
Ga op zoek naar een leuke buitensport en vraag je vrienden een dagje mee te gaan. Maak een wandeling in het dichtstbijzijnde stadspark, of als je gelukkig genoeg bent in de vrije natuur dicht bij jou in de buurt. Of ga een dagje uitwaaien op het strand!

#MicroBattle

Deze blog werd geschreven voor de #MicroBattle waarin 13 bedrijven het tegen elkaar opnemen om punten te scoren met kleine duurzame acties. De deelnemende bedrijven van 2018 zijn Nudge, Squarewise, Kwattaas, The Change Collective, Gispen, Stimular, Klooker, Mourik, HVC, Gemeente Lelystad, Studenten voor Morgen, De Ceuvel, Zone.college en Thuishaven.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs