De impact van spullen

Nederlanders kopen gemiddeld per jaar voor 2000 euro aan spullen. Het kopen van spullen heeft een enorme impact op onze planeet. Denk aan kleding, iPads, speelgoed, kerstballen, meubels en gadgets. Volgens Babette Porcelijn, schrijfster van het boek ‘De verborgen impact’, zijn spullen zelfs de ergste vervuilers. Vandaar dat dit punt is meegenomen in de #MicroBattle.


  • Door

    lola vermunt

    29 oktober 2018

Impact maakproces en transport

We kijken voornamelijk naar de CO2-uitstoot van onze eigen auto’s en huishoudens maar het is van groot belang verder te kijken dan onze neus lang is. 
De impact die spullen op onze planeet hebben ligt voor het overgrote deel in het maakproces en de transport. Het maakproces van spullen vergt veel grondstoffen. Bij de productie komen vaak chemische stoffen vrij en dit proces kost ontzettend veel energie. Omdat de productie van de meeste spullen verplaatst is naar lageloonlanden blijven de grote problemen buiten beeld. En deze verplaatsing veroorzaakt natuurlijk de hoge transport impact. De zestien grootste zeecontainerschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s ter wereld. Als we op deze voet verder gaan, zal onze mondiale samenleving rond 2030 door haar voorraden heen zijn. 

Laptop en spijkerbroek

Als we kijken naar de impact van een laptop ligt deze niet in de elektriciteit die het verbruikt maar voor het grootste gedeelte in het maakproces. Een laptop bevat veel grondstoffen zoals goud, nikkel, koper, kobalt, tin en glas. De mijnbouw en productie zijn met 95% de vervuilendste fase in het gebruik van elektronica en de meeste andere spullen. daarnaast is het afvalwater van de mijnbouw super giftig en stroomt het vaak ongezuiverd het grondwater in. 
Bij de productie van een spijkerbroek komt 32 kilo CO2 vrij, dit is gelijk aan een autorit van 150 kilometer. Een spijkerbroek vergt 10.000 liter water, evenveel als ongeveer 200 keer douchen. Bij het verbouwen van katoen worden schadelijke kunstmest en pesticiden gebruikt. Ook de chemicaliën die gebruikt worden voor het verven en bleken zijn vervuilend voor het milieu. Maar de grootste impact van een spijkerbroek zit in het wassen en drogen. Naast de energieverbruik van het wassen komen er bij iedere wasbeurt van synthetische kleding kleine vezels in het spoelwater terecht, die maar deels uit het water gezuiverd worden…

Wat kan jij doen?

Dit klinkt natuurlijk slecht in de oren, maar hoe kan jij er iets aan veranderen? Sta even stil voordat je iets nieuws aanschaft, heb je dit echt nodig?  Kies voor tweedehands of refurbished producten. Doe zo lang mogelijk met spullen, laat ze repareren wanneer iets stuk is. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit, zo doe je langer met producten en stel je de volgende aankoop uit. Huur of lease spullen, dit zal in de toekomst steeds vaker tot de mogelijkheid behoren! 

#MicroBattle

Deze blog werd geschreven voor de #MicroBattle waarin 13 bedrijven het tegen elkaar opnemen om punten te scoren met kleine duurzame acties. De deelnemende bedrijven van 2018 zijn Nudge, Squarewise, Kwattaas, The Change Collective, Gispen, Stimular, Klooker, Mourik, HVC, Gemeente Lelystad, Studenten voor Morgen, De Ceuvel, Zone.college en Thuishaven

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs