Plant bomen in de herfst en pluk de vruchten in het voorjaar

Je had het misschien niet verwacht, maar de herfst is bij uitstek dé tijd om bomen te planten. Het planten van bomen heeft ontzettend veel voordelen voor jou én de wereld om je heen. Lees snel verder en kom erachter welke boom jij gaat planten deze herfst!


  • Door

    lola vermunt

    30 oktober 2018

Foto's door On a Hazy Morning

Bomen planten in de herfst

De herfst is nu écht begonnen. Dit is dé tijd van het jaar om bomen te planten! Vooral oktober en november zijn ideaal om te planten. De grond is nog vrij warm en over het algemeen vochtig. Dit zijn ideale omstandigheden voor het planten van een boom. Zo bespaar je tijd en heb je in het voorjaar direct een goed resultaat. In het najaar heeft een pas geplante boom namelijk alle tijd om zich te richten op wortelontwikkeling en gaat met een voorsprong het voorjaar in. Koel, stabiel weer met geregeld een bui bevordert deze wortelgroei. Dit in tegenstelling tot het voorjaar, dan moet je net geplante boompjes regelmatig zelf water geven. En in het najaar regent het echt niet altijd hoor. Het kan ook prachtig weer zijn om in de tuin te werken, zo geniet je ook nog van dat heerlijke herfstzonnetje! 

Tijdens de herfst vermindert de sapstroom van de boom. Deze ligt in de winter zelfs helemaal stil, waardoor de boom niet groeit. Hierdoor kun je bomen makkelijk uit de volle grond halen en verplanten. Wanneer de bladeren zijn afgevallen zijn de bomen in rust. In deze periode kunnen ze makkelijk verplant worden. 

Plant een productieve boom

Als je dan toch de handen uit de mouwen steekt om een boom te planten, waarom dan niet een boom waar jij én de wereld om je heen heel blij van worden?

Plant een boom voor bijen 

Help bijvoorbeeld de bijen door bomen te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Bomen zijn de meest duurzame en constante voedselbronnen voor bijen. Vooral wilde bijen hebben het zwaar, dus een boom voor ze planten is meer dan welkom! Linden, wilgen, tamme kastanje, de bijenboom,  fruitbomen en tientallen andere bomen zijn heel  bijvriendelijk. 

Bomen waar je zelf de vruchten van plukt

Een hele mooie boom om te planten in de herfst is de sierappel Malus ‘John Downie’. Deze boom wordt 4 tot 5 meter hoog en in het voorjaar geeft het rozige knoppen en daarna prachtige witte bloesem. In de herfst profiteer je van talloze oranje rode appeltjes. Leuk voor het oog en je kan ze verwerken tot jam. Deze appels zijn alleen niet als handappels te gebruiken. Je kunt ook gewoon op zoek gaan naar een ‘gewone’ appelboom. Notenbomen zijn natuurlijk ook heel geschikt om zelf de vruchten (of zaden) van te plukken of rapen!

Bomen goed voor CO2 reductie 

Om milieuvervuiling tegen te gaan moet de wereld niet alleen de CO2 uitstoot drastisch beperken. Er moeten manieren gevonden worden bestaande CO2 uit de lucht te halen. Veertig topwetenschappers argumenteerden dat de wereld dit zelf al in huis heeft, namelijk: ‘het bos’. Al die bomen samen halen meer dan een kwart van alle CO2 die door de mens wordt uitgestoten uit de lucht. 

Mini Fruitbomen

Heb je alleen een balkon? Of niet genoeg ruimte in de tuin? Mini Fruitbomen zijn de ideale manier om zelfs in een zeer kleine buitenruimte fruit te telen. Het voordeel is dat ze weinig onderhoud vragen en relatief een leuke hoeveelheid fruit geven! 
Patio bomen zijn de fruitbomen die zo gekweekt zijn dat ze klein blijven, waardoor deze uitstekend in een pot te houden zijn. Deze boompjes zijn met de juiste snoei makkelijk onder de 1.5 meter te houden. Denk aan een appel, peer, pruim, kers, nectarine, abrikoos of amandelboompje.

Wat een voordelen van het planten van bomen. Waar wacht je nog op? Steek de handen deze herfst uit de mouwen en plant een productieve boom!

Tree Fest by The Pollinators

Met The Pollinators zetten we ons in voor meer biodiversiteit en bestuiving. Daarom organiseren we zaterdag 2 november Tree Fest! Een boom van een festival vol wonderlijke workshops, kunst en muziek. All about trees and bees. Hier zullen ook heel wat bomen de grond in gaan, doe met ons mee!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0