10 tips voor duurzame cadeaus

Feest, verjaardagen en gewoon zomaar… Er zijn genoeg redenen om leuke cadeaus te geven. Nóg leuker om een duurzaam cadeau te geven natuurlijk! Hier 10 tips voor een super leuk én duurzaam cadeau.


  • Door

    lola vermunt

    15 november 2018

Wat is er leuker dan iemand blij te maken met een cadeau? Een cadeau geven is soms lastig. Je wil graag met iets origineels komen en het moet natuurlijk passen bij degene waaraan je het geeft. Zodat het vervolgens niet in de prullenbak beland, want dat zou erg zonde zijn.
Spullen bepalen voor een groot deel onze ecologische voetafdruk. In ons dagelijks leven hebben spullen zelfs de grootste impact op de planeet: ze staan op nr 1 in de impact top 10 van Think Big Act Now. Koop daarom niet zomaar iets maar denk er goed over na en geef een duurzaam cadeau. Hieronder 10 tips om je op weg te helpen.

1. Geef een ervaring! 

Een goude oude, maar nog steeds een super idee. Geef in plaats van iets materieels een ervaring cadeau. Hier komen geen onnodige spullen aan te pas en je zorgt voor een mooie herinnering. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het opdoen van ervaringen voor langer plezier zorgt dan het krijgen van spullen. Dus geef een mooie ervaring cadeau die jullie samen kunnen beleven, of koop er een cadeaubon voor wanneer je de ander niet zo goed kent. Denk aan: 

  • Een concert of theatervoorstelling.
  • Een dagje pretpark, strand of toerist spelen in eigen land. 
  • Een mooie fietstocht met picknick.
  • Heerlijk uiteten gaan, bijvoorbeeld bij; Instock in Amsterdam, Den Haag en Utrecht: waar voedselverspilling wordt tegengegaan, Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam: een vegan-seaweed-fastfood-bar waar naast de beroemde zeewierburgers ook Seawharma en Wish ‘n Chips wordt geserveerd.

2. Yumeko 

Yumeko staat voor super duurzaam hand- en beddengoed. Volgens hen zorgt zachtheid voor een beter en meer ontspannen bestaan. Daarom zijn hun hand- en beddengoed zo heerlijk zacht. En natuurlijk is het allerbelangrijkste dat deze producten met de mooiste en meest duurzame materialen zijn gemaakt. Een heerlijk cadeau dus!

3. Loop.a life

Loop.a life maakt duurzame truien, die gemaakt zijn van oude gebruikte truien. Dat doen ze gewoon in Nederland, zonder gebruik van extra verfstoffen en water. Super duurzaam dus! Deze mooie en duurzame kleding is van topkwaliteit. Daarnaast is hun collectie tijdloos en voor iedereen geschikt dus kan je deze altijd cadeau doen.

4. Slowd

Een cadeau dat mensen helpt duurzamer te zijn. Slowd ontwikkelt producten die je helpen om minder voedsel te verspillen. En dat is nodig, want alleen in Nederland wordt jaarlijks voor € 5 miljard aan voedsel verspild. Slowd is in de vorm van een kaartje wat je makkelijk in je groentelade of fruitschaal kan leggen. De korrels in Slowd vertragen het rijpingsproces van verse groenten, fruit en kruiden. Daardoor blijft vers langer vers, gooi je minder weg, bespaar je geld en doen we samen wat aan voedselverspilling.

5. Tony's

Zij willen 100% slaafvrij chocolade de norm maken. Niet alleen in Tony’s chocolade, maar in alle chocolade wereldwijd. Steun dit mooie en vooral lekkere initiatief. Tony’s heeft nu ook chocoladeletters, leuk voor Sinterklaas! 

6. Bijenhotelkopen

Doe bij het geven van een cadeau de bijen ook een cadeau. De wilde bijen hebben dit hard nodig. Wij, mensen, hebben op onze beurt hen hard nodig. Wilde bijen zijn cruciaal voor de productie van ons voedsel. Wie is er niet blij met zo’n mooi bijenhotel in je tuin of op je balkon? 

7. Paper on the Rocks

Paper on the Rocks heeft een passie voor alles wat met papier te maken heeft. Hun boeken zijn gemaakt met oog voor detail, hebben die speciale boeken-geur en voelen ook nog eens super fijn. Zij maken het beste notitieboek wat mogelijk is, en dat van steen! De papierindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Paper on the Rocks komt met een super mooi alternatief om deze industrie te verbeteren, ideaal om cadeau te geven!

8. Ecowings 

De missie van Ecowings is het beschermen van de natuur en de dieren. Dit doet Ecowings door de binnenbanden van vrachtauto’s uit de afvalstroom van India te halen en deze een tweede leven te geven. Hierdoor worden ze niet verbrand en wordt CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast laat Ecowings met het upcyclen van rubber zien dat hergebruikt rubber een prima alternatief is voor leer en andere dierenhuiden. Ze hebben een uitgebreide collectie. Klinkt als een perfect duurzaam cadeau!

9. Ocean Sole 

Ocean Sole maakt van aangespoelde slippers unieke Afrikaanse kunstwerken. De keniaanse kunstenaars krijgen een eerlijk loon en met ieder felgekleurd beeldje wordt de oceaan iets schoner! Een kunstzinnig geschenk met een mooi verhaal dus.

10. Makedo 

Makedo is duurzaam kindergereedschap waarmee je van oud karton keer op keer nieuw speelgoed kan maken. Het perfecte duurzame cadeau als jouw kinderen de cadeauverpakking vaak leuker vinden dan de inhoud. Vandaag een robot, morgen een vliegtuig en overmorgen een DJ-set!

Het perfecte duurzame cadeau gevonden? Pak het mooi in met gerecycled cadeaupapier! In steeds meer winkels is gerecycled papier te koop en met oude kranten en tijdschriften kun je natuurlijk ook lekker creatief aan de slag.

Nudge Cadeau

Nog meer meer inspiratie voor duurzame cadeaus vind je op Nudge Cadeau. Hier staan mega veel korting op leuke, nuttige en duurzame producten & diensten. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0