Het Plantenasiel geeft weesplanten een tweede leven

Jack Zuidema verzamelt planten die anders de prullenbak in zouden belanden en geeft deze een nieuw leven. Dit doet hij door de planten te voeden met compost uit zijn eigen wormenhotel. De planten krijgen zelfs water van zelf opgevangen regenwater. En de opgebloeide planten krijgen een prachtig plekje in een tweedehands plantenbak. Op het Nudge kantoor mogen wij genieten van een aantal exemplaren!


  • Door

    lola vermunt

    28 november 2018

Weesplanten

Er zijn een hoop kamerplanten ''wees''. Op oude kantoren staan vaak platen te verpieteren. Ook bij het grofvuil en aan de straatzijde  staan regelmatig levende planten. Met de juiste verzorging zijn deze planten nog prima klaar voor een tweede leven, en dat is precies wat Jack Zuidema ze geeft. De schipper bij Plastic Whale met groene vingers komt ook tijdens zijn vaartochten wel eens weesplanten tegen. Jack neemt die planten dan liefdevol in huis en verzorgt deze tot zij volledig op eigen poten kunnen staan. 

Planten bloeien op

Bij het kweken van veel planten wordt vergif gebruikt, terwijl ze ook prima zonder kunnen groeien. Dat was één van de redenen voor Jack om zelf stekken op te kweken. Ook weesplanten kunnen zich nog prima voortplanten. Hij gebruikt hierbij een geheel natuurlijke methode. Veelal is overpotten met goede aarde, goede verzorging en geduld voldoende om de verpieterde planten weer te laten bloeien. 

Voedsel uit het wormenhotel

Veel van de weesplanten hebben wel wat extra aandacht en voeding nodig. Dat doet Jack met compost uit eigen keuken, gemaakt met wormen uit zijn zelfgemaakte wormenhotel. Jack's wormenhotel is te vinden op zijn Amsterdamse bovenwoning. Normaal gesproken staat het wormenhotel op zijn balkon. Maar als het in de winter heel koud is overleeft het hotel in de keuken. Daarnaast watert Jack zijn planten met regenwater, opgevangen in regentonnen. Een super duurzame kringloop!

Ook zelf leren hoe je een wormenhotel maakt? Lees onze handleiding wormenhotel maken

Plantenbakken

De bakken en kommen waar de planten instaan komen bijna allemaal van kringloopwinkels. Als schipper recycled Jack lekke boeien om deze als plantenbak te gebruiken. Super duurzaam en ook nog eens leuk voor het oog.

Adopteer ook planten

En, enthousiast geworden door Jack's verhaal? Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen als je ergens een plant vindt. Én denk voortaan twee keer na voordat je een oude plant weg doet, misschien kun je wel een asiel bij jou in de buurt vinden!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0