De milieu-impact van bier en wijn

Alcohol is niet écht gezond, daar zijn steeds meer wetenschappers het over eens. Waar je minder over hoort, is de milieu-impact van alcoholhoudende dranken. Geniet jij af en toe van een drankje (of twee)? We helpen je graag op weg om een bewuste keuze te maken.


  • Door

    lola vermunt

    10 januari 2019

Het milieu-effect van drank hangt af van de grondstoffen die gebruikt worden, de energie en waterconsumptie door de gehele productieketen, het transport en de bewaring door de consument.  

Bier 

Ruim 80% van het bier wat in Nederland verkrijgbaar is wordt hier ook gebrouwen. Het grootste deel van het overige bier komt van onze zuider- en oosterburen. Binnen de Nederlandse bierindustrie staat aandacht voor duurzaamheid hoog op de agenda. Maar kan het beste op gefocused worden? Milieu vervuiling vindt plaats op de volgende gebieden; het gebruik van energie en water, waterzuivering, milieueffecten van het brouwproces, transport en verpakkingen. In deze blog focussen we op het milieueffect van het brouwproces en de verpakking. 

De milieu-impact van bier

Water is het hoofdbestanddeel van bier. Voor de productie van 1 liter bier wordt gemiddeld 5 a 6 liter water gebruikt. De grootste milieu impact van bier wordt veroorzaakt door het brouwproces. Hierin is een groot verschil merkbaar tussen grote en kleine brouwerijen. Waarin grote bierbrouwerijen aanzienlijk minder Co2 uitstoten ten aanzien van kleine bierbrouwerijen. Dit verschil is met name te danken aan het verschil in efficiëntie: het produceren van grote hoeveelheden bier kost per liter minder energie. Daarnaast zorgt pils voor minder Co2 uitstoot dan speciaalbier, omdat hiervoor minder gerstemout gebruikt wordt.

De verpakking van bier heeft ook veel invloed op het broeikaseffect. Zo veroorzaken een blikje of een eenmalig te gebruiken flesje minstens 17 keer meer Co2 uitstoot in vergelijking met een statieflesje dat 25 keer gebruikt wordt. 

Milieuvriendelijk bier

Wil je het milieuvriendelijkste biertje drinken? Neem dan een pilsje van een grote brouwerij uit een herbruikbaar glazen flesje. Wil je iets anders dan een pilsje? Kies dan voor lokaal gebrouwen en biologisch bier. Voor biologisch bier wordt de hop geteeld zonder chemische onkruidbestrijders. Zelfs als biohop helemaal uit Nieuw-Zeeland moet komen is de ecologische voetafdruk nog kleiner dan die van niet biologische hop. 

Wijn

Wijn komt voornamelijk uit landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Maar ook uit verder gelegen landen zoals Australië, Brazilië en China. Bij wijn hebben vooral de druiventeelt, de verpakking en het transport impact op het milieu.

De milieu-impact van wijn

De teelt van druiven voor wijn neemt relatief veel ruimte in beslag, waardoor de score voor landgebruik hoog is vergeleken andere dranken zoals koffie, thee, soja drink, frisdrank en water. De grootste milieu impact van wijn is te vinden in de verpakking. Wijn wordt voornamelijk op twee manieren verpakt: in een fles of in een bag-in-box. Die tweede optie is een veel lichtere verpakking, en dat kost minder energie om te verschepen. Zo bespaar je flink wat uitstoot tijdens het transport! Ook is er verschil in gewicht tussen glazen flessen, dit verschil werkt door in het transport effect. 
Bovendien vergt een Bag-in-Box verpakking aanzienlijk minder grondstoffen en energie dan een glazen fles. 

Biologische wijn en duurzaamheidskeurmerken

Er is een groeiend aantal in wijnen met duurzaamheidskeurmerken en biologische opties zoals Fair Trade en EKO. Biologische wijn is beter voor het milieu, zowel op korte als op lange termijn. De biologische productie is beter voor de gezondheid van de mensen die op de wijngaard werken. Ook zorgt de biologische productie voor een beter behoud van de biodiversiteit en minder vervuiling van water en bodem. Tijdens deze productie wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen zoals pesticiden. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Omdat er gebrek is aan onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische wijn ten opzichte van andere wijn kunnen er geen concrete conclusies getrokken worden. Maar het is opvallend dat biologische wijn meer polyfenolen bevat. Dit zijn krachtige antioxidanten en kunnen het risico op beroertes en hart- en vaatziekten verlagen.  

Milieuvriendelijke wijn 

Wil jij een milieuvriendelijk glaasje wijn drinken? Koop dit dan in een Bag-in-Box en niet in een glazen fles, of koop een lichte fles. Zo bleek uit onderzoek dat een wijn in fles uit Italië zorgt voor 1623g, en wijn in bag-in-box uit Australië voor 637g CO2-uitstoot per liter. Neem een biologische wijn of een wijn met een duurzaamheidskeurmerk zoals Fair Trade. En voorkom verspilling door een vacuümpomp te gebruiken waardoor de wijn langer goed blijft. Een Bag-in-Box houdt de wijn na opening meerdere weken goed houdbaar.

In deze blog zijn sterke drank en andere alcoholhoudende dranken buiten beschouwing gelaten. Met bovenstaande adviezen kun je een milieuvriendelijk biertje of wijntje drinken. En bovendien heb je een leuk weetje voor in de kroeg! Geniet maar drink met mate want te veel van dit heerlijke goedje doet niet veel goeds. 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0