Een natuurvriendelijke uitvaart met Susanne bij Afscheid

Een boom laten groeien uit jouw as door middel van een Bios Urn of mogelijk ooit humuseren tot compost? Een duurzame kist van wilgentenen? En een toost op je leven met biologische appelcider? Susanne Duijvestein verzorgt duurzame uitvaarten.


  • Door

    lola vermunt

    14 januari 2019

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht maar voor een uitvaart kun je ook duurzame keuzes maken. Susanne heeft hier haar werk van gemaakt. Er zijn verschillende elementen voor een bewust en duurzaam afscheid. Denk hierbij aan de catering, maar ook  het ambachtswerk zoals bloemstukken en de kist. We hebben er een aantal voor je uitgelicht. 

Blomsterkrans

Veel mensen willen bij een uitvaart niet met lege handen aankomen. Het resultaat hiervan is iedereen met een grote bos bloemen arriveert. Deze bloemen moeten vaak van ver komen. Dat is een van de redenen waarom de bloemenindustrie heel vervuilend is. In plaats van het ontvangen van al die bloemen kun je de gasten vragen geen bloemen mee te nemen. Maar bij een uitvaart hoort natuurlijk wel een bloemstuk. De Blomsterkrans is een veel duurzamere alternatief. Blomsterkransen hebben een natuurlijke, stijlvolle en minimalistische uitstraling. Ze zijn gemaakt van wilgentenen, gedroogde takken en bloemen die duurzaam geteeld zijn. Alles is met de hand gemaakt door gepassioneerde ambachtslieden. De kransen worden bijvoorbeeld gemaakt door een Nederlandse wilgenvlechter. In tegenstelling tot alle tijdelijk houdbare bloemen, die in de compostbak verdwijnen, blijft een Blomsterkrant jaren mooi. 

Natuurlijke kisten

Bij het begraven en cremeren is het materiaal van de kist van groot belang voor de impact op het milieu. Wanneer een kist begraven wordt heeft het materiaal invloed op de gezondheid van de aarde. Tijdens een crematie komen er stoffen vrij door verbranding. Hoe duurzamer het materiaal van de kist, hoe minder schadelijk deze stoffen zijn. Om een duurzame keuze te maken moet een kist van spaanplaat uitgesloten worden. Spaanplaat bevat namelijk formaldehyde en is hartstikke schadelijk voor het milieu. In buurlanden zijn deze dan ook al lang verboden. Kies dan eerder voor een kist van echt massief hout. 
Wettelijk ben je niet verplicht om in een kist begraven of gecremeerd te worden. De Wet op de Lijkbezorging zegt dat het ook een 'omhulsel' mag zijn. Een mand, een baar met een wade, het zou allemaal mogen.
Het is duurzamer om te kiezen voor een baar in plaats van een kist. Een baar bestaat uit minder materiaal, dit betekent minder productie en transport, en is hierdoor minder belastend voor het milieu. Het gebruik van wilgentenen is ook een duurzame keuze omdat wilgentenen het product zijn van een plant. In tegenstelling tot een boom,  deze wordt omgehakt om hier vervolgens een kist van te maken. Bamboe heeft ook voordelen voor het milieu. Dit is wederom het product van een plant en het is een snelgroeiend gewas. Het nadeel van bamboe is dat dit materiaal vaak van ver moet komen, wat zorgt voor veel transport vervuiling. Een ander snelgroeiend gewas is riet. Dit is een duurzaam materiaal, wat ook nog eens lokaal geproduceerd wordt. Er bestaat zelfs een kartonnen doos, die begint heel populair te worden als statement.

Bios Urn

Er kan anders gekeken worden naar de dood. Het einde van een leven kan namelijk het begin van een nieuw leven betekenen. De dood is een transformatieproces. Uit dit idee ontstond de Bios Urn. Deze urn is gemaakt van biologisch afbreekbare kokosnootschil, cellulose en samengeperst veen. De urn wordt gevuld met crematie-as, die op deze wijze dient als voeding voor de boom of plant. In het bovenste deel plant je een zaadje van een boom naar keuze. Deze Bios Urn kun je platen waar je wilt, bijvoorbeeld in de tuin van het ouderlijk huis of op een speciaal landgoed. 
De urn breekt langzaam af wanneer deze ingegraven wordt. Terwijl de urn afbreekt zal de as als een voedende bron weer opgenomen worden in het milieu. En in de vorm van een boom, struik of plant zal er nieuw leven uit ontstaan. 

Humuseren tot compost

In de natuur is het namelijk onvermijdelijk: het dode lichaam ontbindt en wordt daarbij geholpen door bacteriën, schimmels, insecten, aasetende zoogdiertjes en vogels. Maar toch is de mens van alle levende wezens op aarde de enige die dit proces ontsnapt. 
Om culturele, rituele, emotionele en hygiënische redenen kent de mensheid een lange begrafenis- en verbrandingstraditie. Ontbinding van menselijke lichamen om ons heen zou ons ziek maken, dus we moesten er wel iets op bedenken. Onder de grond dus, of verbranden. Door het gebruik van een kist hebben we hiermee de natuur buitengesloten en het ontbindingsproces geblokkeerd.
In België wordt momenteel geëxperimenteerd met humusatie. De initiatiefnemers beschrijven het als een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen uit een compost van houtsnippers, waarbij de stoffelijke resten transformeren tot vruchtbare compost grond. Composteren dus, zoals we met ons gft-afval doen. En zoals het bedoeld is in de natuur. De experimenten met humusatie in België vinden plaats in een beschermd openluchtlaboratorium. 
Wettelijk is humusatie nog niet toegestaan, en bevindt het zich nog in de experiment- en lobbyfase. Tot die tijd hoeven we het niet te verwachten in Nederland, en moeten we het doen met begraven of cremeren.

Catering

Goed eten staat steeds vaker centraal. Food trucks, oesters met gintonics, een sitdown dinner aan lange tafels met je signature dish? Bij Susanne kun je deze wensen samen invullen, op een duurzame manier! Zo bezit zij over een groot netwerk aan slowfood cateraars die werken met biologische producten uit het seizoen, van de beste kwaliteit.

Duurzame tip

Je hebt veel invloed om de milieu impact van een uitvaart te beperken. Denk bijvoorbeeld aan alle mensen die samenkomen vanuit alle uithoeken van het land, en soms zelfs vanuit het buitenland. Deze mobiliteit betekent vervuiling voor het milieu. Je kunt gasten verzoeken met het openbaar vervoer te komen of te carpoolen. 

Benieuwd geworden wat een duurzaam afscheid nog meer in kan houden? Zie voor meer prachtige duurzame uitvaart elementen zoals; wat je kunt doen met de as de website van Susanne. 

Voor Nudgers die bewust in het leven staan, en ook bewust afscheid willen nemen als het zover is, krijgen bij Susanne bij Afscheid een korting van 250 euro op een natuurvriendelijke uitvaart. Levenslang geldig! Ga voor de korting naar Nudge Cadeau. Volg Susanne’s inspiratie via Instagram, haar website of ga alvast in gesprek over hoe jij herinnerd wilt worden. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Ids Ritskes 16 januari 2019

Een tijdje geleden kreeg ik het idee dat het misschien interessant zou zijn om mijn stoffelijk overschot in te zetten als biomassa en (bv) middels verbranding energie mee op te wekken. Is er iemand die daar iets over kan/wil zeggen?


Gerelateerde blogs