Alternatieven voor plastic rietjes

Alleen al in Amerika gaan er elke dag 500 miljoen plastic rietjes doorheen. Hier zijn super handige en creatieve oplossingen voor gevonden zoals rietjes van bamboe, stro, pasta, suiker en nog meer!


  • Door

    lola vermunt

    17 januari 2019

Het verbod op wegwerpplastic is al een feit. Hiermee is ook een van de laatste stappen gezet naar het verbod op plastic rietjes, dat al langere tijd hoog op de politieke agenda staat. De verpakkingsindustrie moet dus met duurzame alternatieven komen in plaats van plastic rietjes. De vraag is: wat zijn die alternatieven? En: zijn deze dan duurzamer? 

Plastic afvalprobleem 

Van al het afval in de wateren binnen de Europese Unie bestaan 85 procent uit plastic. Het Europese verbod op plastic wegwerpmateriaal heeft als doel deze plastic soep te verkleinen. Vera van Dalm, directeur Milieu Centraal, beargumenteert dat wanneer de overheid maatregelen stelt op het gebruik van plastic de meeste mensen dit gemakkelijk accepteren. "Dat zagen we ook bij het verbod op plastic tasjes dat sinds 2016 winkeliers verbiedt gratis plastic tassen te verstrekken bij de kassa.’’ Volgens Dalm is het ook belangrijk dat naast het materiaal, ook het menselijk gedrag aangepast wordt om zwerfafval te voorkomen. Afval dumpen, zelfs van duurzaam materiaal, is nooit ideaal voor het milieu. Al heeft het milieu wel veel baat bij duurzame materialen in plaats van minder duurzame materialen. Hieronder worden een aantal alternatieven genoemd voor de plastic rietjes. 

Alternatieven rietjes

Als duurzamer alternatief kondigde Starbucks en McDonald’s aan om gebruik te maken van papieren rietjes. Dit was het gevolg van het voorstel van de Britse overheid om alle plastic rietjes in Groot-Brittannië te verbieden. Het nadeel van papieren rietjes is dat deze restjes achterlaten. Bovendien worden papieren rietjes zacht en zijn ze heel buigzaam waardoor ze kunnen knakken. Andere alternatieven zijn rietjes van metaal of bamboe. Het voordeel is dat deze hergebruikt kunnen worden. Het nadeel van herbruikbaarheid is wel de rietjes gewassen moeten worden. Een tweede voordeel is dat deze rietjes makkelijk mee te nemen zijn in je handtas, voor het geval je je eigen rietje wil gebruiken. Er is zelfs een inklapbaar metalen rietje ontworpen zodat deze nog minder ruimte inneemt in je handtas. Dit initiatief heet Final Straw en moet als oplossing dienen voor de 1,6 rietjes die de gemiddelde Amerikaan per dag gebruikt. Misschien ook iets voor jou? Glazen rietjes zijn ook herbruikbaar maar minder makkelijk mee te nemen en gevaarlijk voor kinderen. 

Straw by Straw

Straw by Straw bracht een heel handig alternatief voor het plastic rietje, namelijk rietjes gemaakt van stro. Deze rietjes zijn gemaakt van graanstengels, een agrarisch restproduct na de graanoogst. 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar en perfect voor huiscompost. Plant based en glutenvrij! Deze rietjes laten geen restjes achter, zoals papieren rietjes. De rieten rietjes hoeven ook niet gewassen te worden. Een ander alternatief dat deze voordelen bezit is een rietje van pasta. Dit rietje beïnvloedt de smaak van je drankje niet en blijft lang stevig. Het nadeel is dat de rietjes gaan bruisen wanneer je deze in een glas cola plaatst. 

Eetbare rietjes

Een ander leuk en duurzaam alternatief zijn de eetbare rietjes! Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendste zijn de rietjes gemaakt van suiker of stevia. Ze maken je drankje extra zoet. De Spaanse start-up Sobos begon als één van de eerste met het maken van eetbare rietjes en hebben smaken als aardbei, chocolade, citroen en kaneel. 

De tuitbeker

Het aller duurzaamste alternatief is om helemaal geen rietjes te gebruiken. Starbucks kwam met de tuitbeker, deze lijkt op de tuitbeker die we aan peuters geven. Op deze manier kun je onderweg van drankjes blijven genieten zonder te morsen en zonder het gebruik van rietjes. De kritische vraag blijft wel van welk materiaal de bekers en deksels gemaakt worden? Starbucks investeerde al in recyclebare bekers voor warme drankjes. Hopelijk wordt er ook naar een duurzame oplossing voor het materiaal van de bekers van koude drankjes gezocht. 

Zijn de alternatieven ook echt duurzamer?

Niet alle alternatieven voor plastic zijn ook duurzamer. De Nederlandse verpakkingsindustrie is kritisch op plannen van de Europese Unie en zet vraagtekens bij sommige oplossingen. De brancheorganisatie van bedrijven in de verpakkingsindustrie stelt dat de CO2-voetafdruk bij alternatieven vaak veel groter is dan bij plastic, waarvoor maar weinig grondstoffen nodig zijn. Zo scoren bijvoorbeeld glas en karton soms hoger op het gebied van CO2 uitstoot dan plastic. 


Er zijn veel alternatieven voor plastic rietjes op de markt. Maar de simpelste oplossing voor het probleem is het gebruik te vermijden. Waar zou je een rietje gebruiken als je ook gewoon een slokje kunt nemen? Neem je eigen meeneem beker mee, zodat je zonder te vervuilen overal je drankje kunt nuttigen en bij kunt vullen. Zo bespaar je niet alleen op het materiaal van rietjes, maar van de hele beker! 

Schreeuw het van de daken!