The Pollinators smeden een Nationale Zaaicoalitie voor bijen

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. The Pollinators smeden speciaal voor deze dag een coalitie van tientallen bedrijven, organisaties en instellingen. Al deze partijen vormen samen een distributienetwerk voor biologisch zaad waaruit bloemen groeien die zorgen voor broodnodige voeding voor bijen.


  • Door

    Team Nudge

    24 januari 2019

Er wordt steeds meer bekend over hoe slecht het gaat met de bij. The Pollinators grijpen daarom ook dit jaar weer de Nationale Zaaidag aan om zoveel mogelijk bedrijven, organisaties, instellingen en burgers te betrekken bij een oplossing voor dit probleem. Voor de lancering van de campagne kwamen op 23 januari in de Tolhuistuin in Amsterdam verschillende partijen bijeen die zich al bij de coalitie gevoegd hebben. 

Tijdens de bijeenkomst werd het belang van zaaien voor de bij nog eens benadrukt. Spreker Jaap Molenaar van de Bijenstichting en initiatiefnemer van Nationale Zaaidag: “55% van alle bijensoorten in Nederland staan op de rode lijst. Dit betekent dat ze ernstig bedreigd of bijna uitgestorven zijn”. Voldoende gevarieerde voeding die over het hele land verspreid groeit, zorgt dat meer bijen overleven en hun belangrijke werk als bestuivers kunnen doen. 

Voedselbank voor Bijen

Om zoveel mogelijk bloemen te zaaien op de Nationale Zaaidag vragen The Pollinators alle leden van de coalitie om Voedselbank voor Bijen te worden. Dit houdt onder meer in dat ze biologische zaden voor een wilde bloemenmix verspreiden onder hun klanten, relaties en medewerkers. Hoe groter de coalitie, hoe meer er uiteindelijk gezaaid wordt. Pollinators founder Tom van de Beek: “Ons doel is dat ten minste 50 partijen aanhaken bij deze actie. Zo hebben we samen een gigantisch bereik, en bovendien maken we het samen ook mogelijk voor particulieren om Voedselbank voor Bijen te worden. Met een mediacampagne die start in maart willen we zoveel mogelijk mensen activeren om iets te doen voor onze bestuivende diersoorten”.

Deze partijen zijn al onderdeel van de coalitie

de Bijenkorf, Greenchoice, Evides Waterbedrijf, Erasmus Universiteit Rotterdam, PWN, Wijzonol, de Bijenstichting, BMWi, ABN AMRO, gemeente Leiden, De Traay, Paper on the Rocks, Triodos Foundation, Diamond Point, Interface, The Tipping Point Foundation en Nudge.

Wil jouw bedrijf, organisatie of instelling onderdeel worden van de Nationale Zaaicoalitie? Stuur een mailtje naar simone@nudge.nl!

Over The Pollinators

The Pollinators is een groeiende community van burgers en bedrijven die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van 'founding partner' de Bijenkorf hebben ze inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en hebben ze succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten hun ambassadeurs (o.a Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Eva van de Wijdeven) zich actief in.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0