Waarom je echt moet gaan stemmen op 20 maart (en kiezen voor duurzaam!)

Volgende week mogen we weer het kleinste hokje van Nederland induiken en onze stem laten horen tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen. We leggen je uit waarom het echt de moeite waard is om te gaan stemmen en hoe jij er samen met vele andere voor kunt zorgen dat we weer een stapje in de groene richting kunnen zetten.


 • Door

  Team Nudge

  14 maart 2019

Wat doet die provincie nou precies?

Naast ruimte ontwikkeling, regionale economie, zorg voor cultuur en monumenten en kwaliteit van het openbare bestuur, beschermt en ontwikkelt de provincie met haar beleid de natuur. Daarbij is het zoeken naar een juiste verdeling van bedrijvigheid en rust voor natuur en mens. Door te stemmen kun jij je provincie laten weten wat er voor jou echt toe doet en waar je ontwikkeling in zou willen zien. Kortom, dit is jouw moment om je duurzame wensen uit te spreken. Maak daar gebruik van! 

6 redenen waarom jij zou moeten stemmen voor de Provinciale Staten

 1. Omdat jij zo je eigen ideeën hebt over hoe duurzame energie zou moeten worden opgewekt in jouw provincie.
 2. Omdat jij de bereikbaarheid van jouw provincie maar al te goed kent en jij je misschien wel graag hard wil maken voor meer gebruik van openbaar vervoer.
 3. Omdat jij graag wil kijken naar de mogelijkheden van windenergie en de plaatsing van windmolens binnen jouw provincie.
 4. Omdat jij als geen ander weet wat de beste verdeling tussen bedrijvengebied en rust en ruimte voor natuur is.
 5. Omdat jij als bewoner van jouw provincie woningbouw belangrijk vindt maar ook twijfelt of er wel genoeg ruimte voor groen over blijft. 
 6. Omdat jij als ondernemer de combinatie werk-en natuurgebied niet als onmogelijk ziet en wilt innoveren.

Weet jij al wat je gaat stemmen of zit je toch nog te twijfelen en weet je door alle informatie niet meer waar je moet beginnen? Wij hebben een aantal stemhulpen op een rijtje gezet waardoor jij een beter beeld krijgt van de partij die het beste bij jouw duurzame wensen aansluit.

Stemhulpen die jou verder helpen

 • Mijnstem.nl: te gebruiken voor alle provincies en ook voor stemhulp bij de verkiezing van de Waterschappen.
 • Stemwijzer.nl: te gebruiken voor de provincie Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Flevoland en Noord-Holland.
 • Kieskompas.nl: te gebruiken voor de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland. 

Je hebt met jouw stem ook invloed op de samenstelling van de Eerst Kamer

Goed om te weten: jouw stem heeft direct invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer die verantwoordelijk is voor het aannemen of verwerpen van wetsvoorstellen van de Tweede Kamer. Dat zit namelijk zo. Iedere provincie heeft een bepaalde stemwaarde die vervolgens vermeningvuldigd wordt met het aantal stemmen dat een partij krijgt. Hier wordt een landelijke berekening op losgelaten waarna het aantal zetels in de Eerste Kamer bekend is. Reken dus maar uit... Als meer mensen kiezen voor partijen met een duurzame insteek, verduurzaamt de Eerste Kamer.

Ook waterschappen hebben veel invloed op duurzaam beheer in de regio

De waterschappen zorgen onder ander voor het zuiveren van afvalwater, beheer van onze dijken en het regelen van de waterstanden van sluizen en gemalen. Diverse taken die allemaal zo z’n uitwerking hebben op jou en de natuur. Door te stemmen bepaal je de samenstelling van het algemeen bestuur van het waterschap in jouw postcodegebied. Dit algemeen bestuur stelt het beleid op voor het waterschap en om een groene stap te zetten willen we natuurlijk dat er zoveel mogelijk duurzaam beleid wordt gemaakt!

6 redenen waarom jij zou moeten stemmen voor de waterschappen

 1. Omdat jouw huis helaas al meerdere keren onder is gelopen na een stortbui en je graag dit jaar droge voeten houdt. Jij wil graag goed onderhoud aan riolering en punten waar water weg kan stromen. 
 2. Omdat jij (samen met je kinderen) graag een zomerse duik neemt in dat meertje bij jou in de buurt. Veilig en schoon zwemwater vind jij maar al te belangrijk.
 3. Omdat je met lede ogen aanzag hoe de dijken afgelopen zomer verdroogden en je wil dat er beter voor de dijken gezorgd wordt. Voor jouw eigen veiligheid en voor de natuur.
 4. Omdat waterzuivering volgens jou slimmer en duurzamer aangepakt kan worden en je graag jouw stem laat horen.
 5. Omdat jij het als inwoner van West- en Midden-Nederland totaal niet eens bent met de manier waarop jouw provincie muskusratten bestrijdt en daar graag een andere oplossing voor ziet. 
 6. Omdat jij in je vrije tijd graag een eindje gaat varen en blijft genieten van goede en veilige vaarroutes.  

Binnen provincies kunnen verschillende waterschappen actief zijn. Om precies te weten welk waterschap binnen jouw postcodegebied actief is, kun je via deze link eenvoudig je postcode invullen. Hierna zie je voor welk waterschap jij kunt gaan stemmen. Makkelijker kan niet! 

Wil je graag weten welke waterschappen er actief zijn in jouw provincie? Bekijk dan onderstaand overzicht! 

Groningen

Hunze en Aa's, Noorderzijlvest

Friesland Wetterskip Fryslân
Drenthe

Waterschap Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen, Rijn en IJssel

Gelderland

Rijn en IJssel, Rivierenland, Vallei en Veluwe

Utrecht

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe

Noord-Brabant

Rivierenland, Aa en Maas, Brabantse Delta, Waterschap De Dommel

Limburg Waterschap Limburg
Zeeland Waterschap Scheldestromen
Zuid-Holland

Hollandse Delta, Rivierenland, Schieland en de Krimpenerwaard, Delfland, Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Noord-Holland

Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijnland

Flevoland Zuiderzeeland
Overijssel

Waterschap Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen, Rijn en IJssel

 

Door te gaan stemmen op 20 maart kun jij wel degelijk invloed uitoefenen op een duurzamer Nederland. Vul de stemhulp in die relevant is voor jou, lees je nog even goed in en stem op 20 maart voor jouw duurzame partij! 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0