Energieverbruik-apps: wat heb je eraan?

Met de komst van slimme meters en energie-apps is het steeds makkelijker geworden om meer inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Niet alleen voor jouw portemonnee is zuinig omgaan met energie positief, maar zeker ook voor het milieu. We nemen de energie-apps eens onder de loep!


  • Door

    Marinus Nutma

    30 april 2019

Als je energie wil besparen dan kun je jouw woning verduurzamen, maar je kunt ook beginnen met inzicht te krijgen in je energieverbruik. Dit kan via handige energie-apps. Met deze apps wordt energie besparen makkelijker én leuker. Je houdt zelf controle over je energieverbruik en je kunt bovendien voorkomen dat je voor onverwacht hoge energiekosten komt te staan.

Wat kun je met een energie-app?

Met een energie-app kun je jouw energieverbruik in de gaten houden en zo kijken waar jij verbetering kunt aanbrengen. In de meeste gevallen heb je wel een slimme meter nodig die het verbruik meet. Het is mogelijk om via sommige apps het energieverbruik per apparaat te bekijken. Op die manier weet je wanneer je het apparaat moet vervangen of dat je deze het beste met mate kan gebruiken. Sommige apps bieden de mogelijkheid om je voorschotbedrag te bekijken en te wijzigen. De app kan jou daarnaast een notificatie sturen wanneer je de meterstanden door moet geven. Heb je zonnepanelen? Dan kunnen sommige energie-apps je ook een overzicht geven van de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Voorbeelden van energie-apps

Verschillende energieleveranciers bieden een energie-app aan. Welke app het meest geschikt is voor jou, hangt geheel af van je eigen wensen en wat voor meetapparatuur er in jouw huis aanwezig is, traditioneel of een slimme meter. Op basis van de beoordelingen in Google Play en de App Store zijn de vijf beste energie-apps: 

  • Regelneef-app van Energiedirect
  • Oxxio-app
  • Essent Thuis-app
  • Toon-app
  • Smappee

De functionaliteiten van deze apps komen grotendeels met elkaar overeen. De apps zijn allemaal gratis te downloaden maar let erop dat sommige apps niet te gebruiken zijn als je niet de bijbehorende meetapparatuur koopt. Dit geldt voor de apps van Essent, Toon en Smappee.

Lagere energiekosten op een andere manier

Niet alleen met een energieverbruik-app kun je geld besparen. Door ieder jaar te kijken of je nog bij de gunstigste energieleverancier zit kun je ook geld besparen. Voor een gunstige deal voor jou én het milieu is het belangrijk te kijken naar een leverancier die groene stroom levert. Vul je postcode in en je ziet meteen welke energieleverancier voor jou de beste groene deel aanbiedt. Binnen de zoekfunctie kun je na het invullen van jouw postcode aangeven dat je enkel leveranciers van groene stroom uit Nederland wil weergeven. Op deze manier ben jij een stap dichter bij een duurzame leefstijl! Nadat je jouw beste match hebt gevonden ben je binnen enkele minuten overgestapt. In combinatie met een energie-app kan jou dit een flinke besparing opleveren.

 

Het gebruik van een energiebesparings-app kan jou een zetje geven richting meer bewustzijn rondom jouw energieverbruik. Het is niet de app of een slimme meter die voor de besparing zorgt. Dat ben je uiteindelijk zelf. Wel krijg je meer inzicht en kan de app een handig hulpmiddel zijn om jouw energiezaken in bij te houden en daar controle over te hebben.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0