Duurzaam barbecuen in 7 tips

Is jouw zomeravond niet compleet zonder barbecue, dan zit je niet te wachten op narigheid over fijnstof en CO2. Maar het is minder lastig dan je denkt. Met onze checklist ben je goed op weg naar een duurzame BBQ. En elke stap telt!


 • Door

  Team Nudge

  12 juni 2019

1. Ga voor (meer) vegetarisch

Barbecuen zonder vlees? Tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Even googelen levert een stortvloed aan inspiratie en recepten. Milieu Centraal en Culy zetten alvast wat voor je op een rij.  

2. Eet je vlees, koop dan bewust

Wil je toch graag je stukje vlees blijven eten? Je hebt volop mogelijkheden om een bewuste keuze te maken. Koop bijvoorbeeld rechtstreeks bij een boer, zodat je weet wat je koopt. Of kies voor zeldzame rassen, haantjesvlees of wilde ganzen. We maakten een uitgebreid overzicht voor je. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou het belangrijkste is.

3. Gebruik een barbecue op maat

Hoe groter de barbecue, hoe meer brandstof je nodig hebt en hoe langer het duurt voor hij op temperatuur is. Dus kies voor een barbecue op maat. Koop liever twee kleinere barbecues dan één grote: zo pas je de barbecue makkelijk aan op de grootte van je gezelschap. Barbecue je bijna nooit? Dan is een wegwerpbarbecue waarschijnlijk niet nadeliger dan een gewone, aldus Milieu Centraal. Een barbecue met deksel bespaart flink wat brandstof.

4. Kies de juiste brandstof

 • Kokosbriketten zijn een duurzamer brandstof voor je barbecue dan houtskool. 
 • Gebruik je toch houtskool, let dan op het FSC keurmerk.
 • Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijker dan de witte.  
 • Met een barbecue op gas of elektriciteit produceer je een stuk minder rook. Fijn voor je buren! Draai de barbecue dan tussendoor op een lage stand wanneer je hem even niet gebruikt. 
 • Bij een houtskoolbarbecue met deksel bespaar je flink op je brandstof als je meteen de zuurstoftoevoer afsluit wanneer je klaar bent. Je kunt de overgebleven houtskool volgende keer weer gebruiken. 

5. Leuk alternatief: de zonne-oven

Zonder fijnstof of CO2-uitstoot lekker buiten je eten maken, dat kan ook met een solar cooker ofwel een zonne-oven. Jelle testte de SunStofey GoSun. Ben je een doe-het-zelver, dan kun je er ook zelf eentje bouwen.

6. Verspil geen voedsel

 • Doe inkopen op maat en kies voor seizoensgroenten.
 • Maak een grote maaltijdsalade, dan eet je vanzelf minder vlees.
 • Als je op de dag zelf inkopen doet, dan kun je ook de afgeprijsde producten meenemen. Of maak gebruik van de app Too Good To Go.
 • Heb je toch teveel gekocht? Maak het dan toch klaar en bewaar in de koelkast. 

7. Gebruik geen wegwerpservies

Heb je toch geen zin om te moeten afwassen, kies dan voor servies van bamboe, suikerriet, palmblad of biokarton.

 

Eet smakelijk!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0