Neem ook eens een vega-dag | MicroBattle

Vegetarisch eten is allang niet meer iets sufs en het minderen met vlees is een hot item. En dat is niet gek al je bedenkt dat maar liefst 40% van de klimaatbelasting door voedsel afkomstig is van vlees. De winkels liggen vol met vleesvervangers, in restaurants kun je uit meerdere vegetarische gerechten kiezen en in het café bij jou in de buurt experimenteren ze met vegetarische bitterballen. Maar wat is de impact op het milieu eigenlijk als jij vegetarisch eet?


  • Door

    Team Nudge

    12 juni 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. 

Waterverbruik 

Voor het produceren van een kilo vlees is veel water nodig. Gemiddeld gebruikt een Nederlander voor zijn/haar eten 3450 liter per dag. Als jij een dag vegetarisch eet kun je dit al verlagen naar 1500 tot 2600 liter per dag. Dat zijn dus al snel 30 douchebeurten van gemiddeld 51 liter die jij bespaart! 

Landbouw en CO2

Het voedsel voor dieren is ook intensief belastend voor onze planeet. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld al 2 tot 25 kilo plantaardig voedsel nodig. Voor de toenemende vraag naar vlees moet er meer ruimte worden gemaakt voor plantages waar veevoer kan worden verbouwd. Dit veevoer kost veel grondstoffen, water, energie maar ook veel land. Maar liefst tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor grazende dieren of voor het verbouwen van veevoer en dit breidt zich nog steeds uit. Tussen 1993 en 2013 is het gebied waar soja wordt geteeld voor veevoer maar liefst 3 keer zo groot geworden. De oppervlakte is nu ongeveer gelijk aan een gebied waar Nederland 13 keer in past! Je kunt je voorstellen dat we met al die kilo’s plantaardig voedsel die nodig zijn voor 1 dier, veel mensen kunnen voeden als we vaker kiezen om plantaardig te eten en minderen met vlees. 
Naast dat een dier veel tot zich neemt stoot het ook broeikasgassen uit. Neem bijvoorbeeld een koe die schadelijke gassen zoals methaan uitstoot. Deze stof is wel 25 keer zo schadelijk als CO2. De mest, waar lachgas uit vrijkomt, is zelfs 300 keer schadelijker dan CO2. 

Vee-industrie en dierenleed 

De consument is kieskeuriger en mondiger geworden ten aanzien van voeding en wil vaker weten hoe voedsel tot stand is gekomen. Je kunt bij het vleesschap tussen verschillende soorten vlees en voornamelijk ook keurmerken kiezen zoals vlees met het Beter Leven keurmerk, scharrelvlees, biologisch vlees en vlees zonder keurmerk. De productie van vlees komt steeds vaker in het nieuws door misstanden die gemeld of gelekt zijn. Bij de productie van normaal vlees (zonder keurmerk) zitten dieren in te kleine kooien, krijgen geen, weinig of slechte medische zorg, hebben stress en kunnen niet hun natuurlijke gedrag vertonen. Een bewuste keuze maken bij jouw dagelijkse boodschappen en minder vlees eten helpt om stapje voor stapje de vee industrie en het milieu te verbeteren.  

Wat bespaar je als je vegetarisch eet?

Samenvattend vertellen de cijfers ons dat wanneer jij bijvoorbeeld een jaar lang één keer per week vegetarisch eet, je daarmee het volgende bespaart: 6 kilo vlees, 98,7 kilo aan CO2 (oftewel 563,8 kilometer rijden met de auto) en ook nog eens 65,8 m2 aan landgebruik. Dit bewijst maar eens dat kleine stapjes een groot effect kunnen hebben.

Gezondheid

Wist je dat mensen die vaker vegetarisch eten minder kans hebben op hart-en vaatziekten, beroertes en kanker en dat het je bloeddruk verlaagt? Daarnaast zijn de dieren die gefokt zijn in megastallen behandeld met antibiotica. Iets wat jij dus ook binnen krijgt als jij het vlees eet. Minder vlees eten is dus over het algemeen beter voor je gezondheid.

Veganistisch eten

Het veganistische dieet is de laatste jaren ook steeds vaker in het nieuws. Het houdt in dat je geen dierlijke producten neemt dus ook geen zuivel, eieren en kaas. Het produceren van zuivel en zuivelproducten is namelijk ook belastend voor het milieu. Zo is er 500 liter water nodig om een koe 1 liter melk te laten produceren. Om vervolgens 1 kilo kaas te maken is 5000 liter water (10 liter melk) nodig. Doordat je bij een veganistische dieet dierlijke producten uitsluit kun je nog meer je voedselafdruk verkleinen. Naast dat de zuivelindustrie dus ook behoorlijk belastend is voor het milieu, is deze helaas ook niet vrij van dierenleed. Om ons van melk te voorzien wordt het kalfje namelijk apart gezet van zijn/haar moeder en krijgt het kunstvoeding.   

 

Hoeveel dagen lukt het jou om geen vlees en vis te eten? Let's start a MicroBattle!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0