Zwerfafval in jouw omgeving, pak het aan | MicroBattle

Alleen al in Nederland eindigen jaarlijks 98 miljoen flesjes en 156 miljoen blikjes als zwerfafval - en een flink deel ligt op plekken waar de reinigingsdienst nooit langs komt. Toch laten we de troep die we onderweg tegenkomen meestal liggen. Heb je het gevoel er niets aan te kunnen doen? Think twice. Maak een verschil door mee te doen met de MicroBattle en pak dat zwerfvuil aan.


 • Door

  Team Nudge

  12 juni 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. 

 

Van al het afval wat we gezamenlijk produceren belandt jaarlijks ongeveer 50 miljoen kilo in de natuur en in ons water. Dat is ongelooflijk veel zwerfafval! Het is opmerkelijk dat er zoveel in de natuur terecht komt aangezien zwerfafval in de top 3 van ergernissen staat over de eigen buurt. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders ergert zich aan zwerfafval. Maar gek genoeg gooit bijna 25 procent zelf ook wel eens afval op straat.

Waar bestaat al dit zwerfafval uit?

Verreweg de grootste vervuiler zijn sigarettenpeuken met wel 68%. Hierna volgen: kauwgom (32%), verpakkingen van take away voedsel (19,2%), papier (18,8%), snoepafval zoals wikkels en stokjes (18,2%), drankverpakkingen (15,6%) en andere kunststof verpakkingen (11,3%). Met name sigarettenpeuken en kauwgom zijn hardnekkig om te verwijderen vanwege het kleine formaat en het plakkerige karakter. Ook blijven deze twee soorten zwerfafval helaas ook het langst aanwezig in de natuur.

Hoe lang blijft zwerfafval bestaan?

Wat feiten op een rij hoe lang het duurt voor afval afgebroken is in de natuur:

 • Krant: enkele maanden
 • Kartonnen drinkbeker: half jaar
 • Sigarettenpeuk: 2-12 jaar
 • Bananenschil: 1 jaar
 • Plastic frisdrankflesje: verbrokkelt maar breekt niet af
 • Plastic zak: verbrokkelt maar breekt niet af
 • Kauwgom: minimaal 20 jaar
 • Glazen fles: vergaat niet
 • Stalen blikje: minimaal 50 jaar

Schadelijk voor milieu, dier en mens

Het dumpen van afval zoals (plastic) verpakkingsmaterialen, sigaretten en kauwgom is niet alleen slecht voor de natuur en de vervuiling van ons straatbeeld. Ook dieren hebben het zwaar te verduren met al dat afval wat in hun leefomgeving terecht komt. Denk aan de stukjes plastic, netten en piepschuim die zij aanzien voor voedsel en de problemen die dat voor hen oplevert. Fan van het eten van een visje? De kans dat de vis die jij op gaat eten kleine plasticdeeltjes heeft ingeslikt wordt steeds groter door de plastic soep in de zee. Vervolgens komen deze deeltjes in jouw lichaam terecht waar het natuurlijk ook niet thuis hoort.

Start jullie MicroBattle en kom ik actie! 

Alle initiatieven groot of klein helpen om zwerfafval op te ruimen en zorgen voor meer bewustwording hoe we met onze omgeving omgaan. Start daarom met jouw collega’s een MicroBattle en kom in actie om zwerfafval op te ruimen. Hoeveel moeite je dat kost? Laten we er eens een rekensommetje op los laten. Als we 98 miljoen flesjes en 156 miljoen blikjes bij elkaar optellen dan hebben we 254 miljoen items op te ruimen. Deel dit door 17 miljoen mensen en iedereen zou per jaar maar 15 flesjes of blikjes moeten oprapen om Nederland schoon te maken en houden. De moeite waard dus als je het met heel veel mensen doet. Enne, tel uit je winst en die voor de natuur als jij met jouw collega’s voor drie weken actief aan de slag gaat om zwerfvuil te rapen. Jullie gaan makkelijk over die 15 items heen, toch? 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0