Geef kleding een tweede leven

Kledingwinkels hangen elk seizoen vol met nieuwe kleding. De meeste mensen gaan mee met de nieuwste trends en kopen elk seizoen nieuwe kleding, met overvolle kledingkasten tot gevolg. Het kopen van tweedehands kleding wordt gelukkig ook steeds populairder. In 2018 was er een gigantische groei in de aankoop van tweedehands kleding. Steeds meer apps en websites springen op deze vraag in. Het kopen van tweedehands kleding heeft verschillende voordelen die we graag met je delen.


  • Door

    Marinus Nutma

    18 juni 2019

Geld besparen

Tweedehands kleding is goedkoper dan een nieuw kledingstuk uit de winkel. Merkkleding kost vaak nog niet eens de helft van wat deze nieuw in de winkel kost. Zo kun je op een goedkope manier je garderobe aanvullen. Er worden zelfs ruildagen georganiseerd om kledingstukken met elkaar uit te wisselen. Zo kun je misschien die ene broek wel wisselen voor een tof T-shirt en kun je leuke adressen uitwisselen waar je tweedehands kleding kunt kopen. 

Unieke kleding

Omdat in winkels vaak de laatste mode hangt, lijkt alles op elkaar. Kijk eens om je heen en je ziet dat bijna iedereen hetzelfde draagt. Wanneer je opzoek gaat tussen de tweedehands kleding is de kans groot dat je leuke, aparte kledingstukken tegenkomt die je niet zomaar in de standaard winkels vindt. Zo kun je op een leuke en goedkope manier je eigen stijl ontdekken zonder dat je de volgende dag iemand tegenkomt in dezelfde outfit. Sommigen denken nog altijd dat tweedehands kleding vies is. Winkels hebben echter vaak de eis dat je kleding schoon en gestreken moet aanleveren. De kleding is dus net zo schoon als in een normale kledingwinkel.  

Beter voor het milieu

In onze consumptiemaatschappij worden veel producten onnodig weggegooid, omdat we ze niet meer mooi vinden, of omdat er iets moderners voor in de plaats is gekomen. Afval is slecht voor het milieu, maar ook de productie van nieuwe kleding is belastend voor het milieu. De productie van kleding gebeurt vaak in goedkope landen. Ze maken daar gebruik van goedkope werknemers en grijze, goedkope energie. Dit is echter alles behalve duurzaam. Ook het reclyclen van kleding is niet de meest duurzame oplossing. Het recyclen van producten kost namelijk veel tijd, energie en grondstoffen. Het doorverkopen van gebruikte maar nog goede kleding voorkomt op meerdere vlakken belasting van het milieu en is hiermee een duurzame keuze.

Indirect goede doelen steunen

Veel kringloopwinkels geven een deel van hun opbrengst aan een goed doel. Wanneer je daar je nieuwe kleding scoort, steun je dus indirect een goed doel. Kijk  eens welke kringloopwinkels zich in jouw omgeving bevinden en of zij een goede doel steunen met hun opbrengst. Zo kun jij daar met een nog beter gevoel winkelen.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0