11 tips die jou meer opleveren door minder te consumeren | MicroBattle

Je hebt het begrip vast wel voorbij horen komen: consuminderen. Voor sommigen een gruwel woord en voor de ander juist een dagelijkse uitdaging. Door minder te consumeren ga je anders om met je spullen. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het lenen en repareren van spullen? Ook tweedehands kopen is een goede en tevens duurzame optie. We geven je in deze blog niet alleen tips hoe jij minder kunt consumeren maar we dagen je ook uit ermee aan de slag te gaan. Hoe? Lees dan snel verder...


 • Door

  Team Nudge

  1 juli 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. Doe je ook mee?

Meer, meer en nog niet genoeg

In de huidige consumptiemaatschappij lijkt het kopen van nieuwe spullen een gewoonte te zijn geworden. Kijk eens om je heen en zie hoe vaak je wordt verleid door etalages met de nieuwste mode, gadgets, het lekkerste eten en de hipste accessoires voor in huis. Alles lijkt te schreeuwen: koop mij! Zelf wanneer je thuis bent word je nog bestookt met reclamefolders, pop-ups en nieuwsbrieven met de beste kortingen. Alles om ons meer te laten kopen. 

Voordelen van consuminderen

In plaats van meer te kopen kun je ook minder consumeren, consuminderen dus! Consuminderen draait om het kopen van minder spullen en je bewust zijn van de spullen die je hebt. Bijkomend kijk je bij consuminderen hoe je op een andere manier aan spullen kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan het lenen van spullen, het laten repareren van kapotte spullen en het doen van tweedehands aankopen. Consuminderen heeft een aantal grote voordelen die we je niet willen onthouden:

 • je bespaart geld; 
 • je bespaart ruimte in huis; 
 • het geeft je een voldaan gevoel als jij spullen hebt laten repareren;
 • het geeft je rust; 
 • je komt nog eens op plekken waar je eerst niet kwam, zoals bij dat leuke kringloopwinkeltje bij jou in de buurt. 

Naast deze voordelen is het kopen van tweedehands spullen en het laten repareren van je eigen spullen natuurlijk veel beter voor het milieu! Denk eens aan die afvalberg waar dagelijks meer spullen bij komen die nog prima kunnen worden gebruikt. Zonde toch? Daarnaast worden nieuwe producten steeds vaker in het buitenland geproduceerd. Door geen nieuwe spullen te kopen bespaar je dus ook op de productie, verpakking en vervoer van dit product. 

11 tips die jou helpen om te consuminderen

Om jou op weg te helpen met consuminderen hebben we onderstaande tips voor je verzameld: 

 1. Ga verleiding uit de weg. Weet je van jezelf dat je een zwak hebt voor leuke marktjes, winkeltjes en de nieuwste mode? Zoek het eens een keer niet op en ontdek dat je de spulletjes die je daar koopt niet per se nodig hebt.
 2. Maak je een middagje kwaad en ruim je huis op. Door op te ruimen ontdek je wat je allemaal al hebt en dus ook wat je niet opnieuw hoeft te kopen. In onze blog geven we je tips hoe jij op een creatieve manier kunt opruimen.
 3. Bezoek eens een kringloopwinkel bij jou in de buurt als je iets nodig hebt en koop tweedehands.
 4. Organiseer een kledingruil met elkaar. We leggen je graag uit hoe jij aan de slag kunt
 5. Wees creatief! Te weinig poetslappen in huis maar nog wel bergen oude t-shirt? Tover dan met wat knipwerk jouw t-shirt om tot schoonmaakdoekjes. 
 6. Kijk waar je in jouw buurt kleding en andere veelgebruikte spullen kunt laten repareren of leer het jezelf aan.
 7. Do it yourself. Maak zoveel mogelijk zelf en bespaar geld en het milieu door niets nieuws en kant-en-klaars te kopen. 
 8. Doe al je boodschappen in een keer waardoor je minder wordt blootgesteld aan de verleiding om meer te kopen.
 9. Gebruik apps zoals Too Good To Go om te zien waar jij voedsel van een winkel bij jou in de buurt kunt redden. Dit eten is immers al bereid en het is zonde om weg te gooien. 
 10. Gebruik eens contant geld. Je zult merken dat de zichtbaarheid van geld iets doet met je uitgavenpatroon. 
 11. Toch verleid om iets te kopen? Bedenk welke mogelijkheden er zijn om aan het product te komen (lenen, tweedehands kopen).

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1