Zo haal je waardevolle stoffen uit het water | Nudge Vriendenbijeenkomst bij Evides

Afgelopen donderdag waren we te gast bij Evides Waterbedrijf in Rotterdam voor de Vriendenbijeenkomst over waardevolle reststoffen in water. Het bedrijf wordt steeds beter in het volledige potentieel van water benutten, maar riep graag de Vrienden van Nudge bij elkaar om mee te denken over de volgende stappen.


  • Door

    Team Nudge

    1 juli 2019

Bij binnenkomst wordt direct duidelijk dat host Evides er een gezellige avond van maakt. De drankjes zijn koud, de oesterzwambitterballen die worden uitgedeeld warm en knapperig. In de voldruppelende zaal zien we een hoop bekenden, maar ook nieuwe gezichten. De zaal waar we ons bevinden is overigens prachtig aangekleed met een eikenhouten podium en een indrukwekkende plantenmuur. Het is duidelijk dat Evides een sterke link heeft met duurzaamheid, dus dit is een mooie setting voor deze avond met drie water-experts als spreker en break out sessies. 

Duurzaamheid: in het DNA van Evides

De link met duurzaamheid wordt nog eens benadrukt tijdens het welkomstwoord door Evides-directeur Annette Ottolini: “kraanwater drinken is ontzettend duurzaam, dus duurzaamheid zit echt in de genen van Evides”. Ze vertelt ons ook over de ambitie om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. En natuurlijk over alle inspanningen om de grondstoffen die in afvalwater zitten zo efficiënt mogelijk te gebruiken, want daar gaat deze Vriendenbijeenkomst ten slotte over. 

Reststoffen win je samen

De eerste spreker die moderator Jan van Betten introduceert, is Simon Müller. Hij vertelt ons over het project New Energy and Resources from Urban Sanitation, oftewel NEREUS. In dit project werken verschillende partijen (zoals Evides) samen om energie uit het afvalwater te halen en nieuwe technieken te testen voor het terugwinnen van fosfaat, cellulose, stikstof en gietwater. Er loopt nu een pilot met de focus op het proces kostenefficiënt maken, en ondertussen zo weinig mogelijk CO2 uitstoten. 

Hoogwaardig kalk in je tapijt of op je gezicht

Het stokje wordt overgenomen door Bas Hofs, die zijn expertise op het gebied van kalkwinning uit water met ons deelt. Ongeveer 50% van het Nederlandse drinkwater wordt onthard in pelletreactoren. Eerder werd in zo’n reactor kalk gebonden aan een zandkern, maar door deze door een kalkkern te vervangen ontstaat een hoogwaardiger kalkproduct dat voor meer industrieën interessant is. Zo worden ze bijvoorbeeld al gebruikt in de tapijten van Desso en de gezichtsscrub van Naïf. De kalkkernen kunnen weer gemaakt worden uit eigen gewonnen kalk: een mooi circulair systeem dus. Het voorkomt dat kalk uit mijnen gehaald moet worden én het heeft financiële waarde. 

Afval bestaat niet

Het inhoudelijk programma wordt afgesloten door Olaf van der Kolk, directeur van AquaMinerals. Hij inspireert ons met een helder inzicht: “Afval bestaat niet. Het betreft alleen materiaal op de verkeerde plek, op het verkeerde tijdstip in de verkeerde samenstelling. Het is aan ons om deze discrepantie op te lossen.” AquaMinerals doet dit door als schakel tussen vraag naar en aanbod van grondstoffen op te treden. Dit gebeurt vaak op creatieve manieren, bijvoorbeeld door met ijzerzand ongewenst fosfaat te binden uit water dat gebruikt wordt bij het kweken van tulpen. Door in plaats van gewoon zand ijzerzand te gebruiken rondom de drainagebuizen wordt maar liefst 90% van het fosfaat afgevangen. Olaf is duidelijk over wat ons allen te doen staat: doorpakken en met volharding toepassingen vinden waardoor we zonder afval komen. 

Wisdom of the crowd

Een Vriendenbijeenkomst zou zichzelf niet zijn als de deelnemers niet worden gevraagd om mee te denken met de host. We steken daarom de koppen bij elkaar tijdens een heerlijk vega-diner met onder andere zwammenburgers en ‘no coq au vin’. De belangrijkste uitkomsten: 

  • Zorg voor zichtbaarheid van ‘the cause’. Laat inspirerende oplossingen zien, maar ook de hulpvraag om meer successen te boeken met reststoffen. Vraag aan reclamebureaus om hier maatschappelijke uren voor in te zetten.
  • Focus op de kwaliteit van het materiaal. Als de duurzame versie beter is dan de ‘normale’ variant, wordt het aantrekkelijker om af te nemen. 
  • Laat regelgeving voor je werken, bijvoorbeeld door voordelen te bieden voor bedrijven die stoffen hergebruiken.

Van Vrienden krijg je cadeaus

Verzadigd met een hoop input en voldaan na een gezellige borrel vertrekt iedereen rustig aan weer richting huis. Niet met lege handen: om verspilling tegen te gaan kiezen deelnemers bij de uitgang zelf wat er in de goodie bags verdwijnt. Dit is overigen best een hoop. De repen van Tony’s Chocolonely, scrub van Naïf, OneWorld magazines, wasnoten van Seepje en doe-het-zelf geurkaarspakket van Thuisrecycling.nl gaan als zoete broodjes over de toonbank. En over broodjes gesproken: duurzame cateraar SAB heeft netjes doggy bags klaargezet die allemaal dankbaar mee naar huis gaan om de volgende dag als lunch te dienen. 

Een mooie bijeenkomst met een hoop goede energie. Tot de volgende!

Save the date

Kom je ook naar de volgende Nudge Vriendenbijeenkomst bij Grant Thornton op 30 september? Thema: impactmeting!

 


 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0