Met deze 9 tips ben jij goed voorbereid op hitte en droogte

Zuiniger omgaan met water. Het is hard nodig door toenemend gebruik van drinkwater en neerslagtekort door het veranderende weer. Besparen op water hoeft niet moeilijk te zijn. Met onderstaande tips helpen we je om je leefstijl aan te passen.


  • Door

    Team Nudge

    11 juli 2019

1. Gebruik een waterton

Jaarlijks valt in Nederland 70-90 cm neerslag die je kunt gebruiken. Regenwater is gratis, zacht en bevat spoorelementen. Daarmee is het niet alleen heel gezond voor je planten, maar was je er ook je ramen of je auto streeploos mee! Voor je huisdieren is het prima drinkwater. Watertonnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten dus voor ieder wat wils. DuurzaamThuis geeft je een mooi overzicht.

2. Tegels eruit, groen erin

Je tuin dicht tegelen is wellicht heel praktisch maar het heeft meer gevolgen dan je denkt. Door de hoeveelheid tegels en de snelle afvoer van regenwater naar ons riool, wordt minder energie omgezet in verdamping dan bijvoorbeeld op het platteland. De warmte wordt opgeslagen in materialen of gebouwen. Wist je dat het daardoor in steden zoals Rotterdam tot zeven graden warmer is dan in omringend buitengebied? Bij elke 10 procent extra betegeling stijgt de temperatuur met 0,2 graad. Als we de aarde willen afkoelen is het verwijderen van tegels dus een slim idee. We geven je graag tips over alternatieven voor straattegels

3. Douche korter en zuiniger

Gemiddeld gebruikt een Nederlander per dag zo’n 120 liter schoon drinkwater. Hiervan wordt al 50 liter gebruikt voor het douchen. Door structureel vijf minuten te douchen in plaats van de gemiddelde tijd van negen minuten, bespaart een gemiddeld huishouden als snel 15.000 liter water. Daarnaast kun je in jouw douche een waterbesparende douchekop installeren. Gemiddeld verbruikt zo’n douchekop minder dan 7 liter water per minuut. Wil je testen of jouw douchekop waterbesparend is? In onze blog lees je hoe je dit aanpakt. 

4. Plaats een olla in je tuin

Deze ongeglazuurde terracotta kruiken met deksel werden al eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor onder andere een slimme vorm van irrigatie. Je graaft ollas tot de nek in de grond tussen de planten en vult ze met water. Omdat de kruik op een lage temperatuur gebakken is, is hij poreus. Als de grond droog is, geeft een olla langzaam water af aan de grond eromheen. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Het voordeel: je planten hebben een voortdurend vochtige omgeving en kunnen dus gelijkmatig doorgroeien. In onze blog vertellen we hoe je zelf met ollas aan de slag kunt.

5. Besproei je tuin met mate   

Besproei je planten alleen aan het begin of het einde van een warme dag om verdamping zoveel mogelijk te voorkomen. Sproei ook minder vaak. Je planten krijgen dan langere wortels en gaan zelf op zoek naar water. Ze nemen dan het grondwater beter op. 

6. Laat de aarde rondom jouw planten met rust

Bij warm weer is het beter om de grond in jouw tuin zoveel mogelijk met rust te laten door niet te schoffelen. Hierdoor verdampt er minder water. 

7. Zorg voor windafleiders op je balkon of in je tuin

Wind droogt de aarde extra uit dus door wat struiken te plaatsen of planten uit de wind te zetten blijft de grond langer vochtig.

8. Voorzie de grond van bescherming

Ga aan de slag met mulch, een laag organisch materiaal om de grond rondom planten koel en vochtig te houden. Gebruik hierbij reflecterende materialen zoals stro, hennep of vlasvezel. In plaats van mulch kun je ook kiezen voor kiezels of schelpen. 

9. Slim met water in huis

Je groenten wassen, een eitje koken of je kinderen buiten in een badje laten spelen. Waar je dit water onder normale omstandigheden zonder al te veel nadenken door je gootsteen wegspoelt, kun je het ook hergebruiken voor je tuin of ander doeleinden. Alle beetjes helpen en zo ga jij slimmer om met water bij warm weer.  

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Jean-Pierre Boymans 17 juli 2019

En 10. Minder vlees eten. Helaas is er voor 1 kg vlees veel water en voeding nodig en om deze voeding te maken wordt er ook weer water gebruikt. In verhouding tot de andere maatregelen hier genoemd is dit ook de grootste gebruiker, om daarmee niet te zeggen dat je bv. niet korter moet gaan douchen. Het lijkt erop dat deze maatregel vaak niet genoemd wordt vanwege de grootte van de industrie, ook bij ons. Ook hier is er een lobby actief. Ik vond Cowspiracy een goede ondersteuning om een idee te krijgen van de impact van de vlees industrie. Ik daag jullie uit hierin verder te kijken, er is genoeg hierover geschreven. Ciao!

Wiebe Bonthuis 17 juli 2019

En 11. Minder consumeren. (maar net als vlees gaat het dan niet alleen meer om lokaal water) De hierboven genoemde 120 liter is puur het water verbruik in huis. Als we al het water wat we verbruiken met consumeren (eten, spulletjes, reizen) meetellen verbruiken we per persoon per DAG 4000 liter water. Daar kan je vrij makkelijk iets aan doen. Zelf ben ik vanaf oktober bijna iedere morgen en iedere avond 1 kopje koffie minder te nemen. (Voor 1 kopje koffie is 135 liter water nodig om dit te produceren.) Dit heeft al een waterbesparing opgeleverd van meer dan 60000 liter. Waarbij komt dat koffie net als bijvoorbeeld cacao geproduceerd wordt in gebieden die al te maken hebben met waterschaarste.

Laura Donkersloot 22 juli 2019

Ha Wiebe, goed bezig! Alle beetjes helpen