Weg met wegwerpartikelen: Hoe jij aan de slag kunt voor een betere wereld | Microbattle

Barbecuen met wegwerpbordjes, limonade met een rietje en patat uit een plastic bakje. Stuk voor stuk allemaal wegwerpproducten die niet goed zijn voor het milieu. Al over twee jaar zijn plastic wegwerpartikelen verboden in de EU. Een mooi moment dus om jezelf uit te dagen minder wegwerpartikelen te gebruiken. En maak je niet druk want je hoeft deze uitdaging niet in je eentje aan te gaan.


 • Door

  Team Nudge

  11 juli 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. Doe je ook mee?

Wat zijn wegwerpartikelen? 

Wegwerpartikelen zijn artikelen die niet geschikt zijn voor hergebruik en dus meestal maar een keer gebruikt worden. De artikelen bestaan vaak uit plastic, karton of papier. Onder wegwerpartikelen vallen onder andere:

 • plastic bordjes en bestek
 • plastic of kartonnen bekertjes
 • frietbakjes 
 • plastic tandenborstels
 • wattenstaafjes
 • rietjes
 • wegwerpbatterijen
 • wegwerpaanstekers
 • wegwerpcamera’s

Wat is er zo slecht aan wegwerpartikelen?

Wegwerpartikelen zijn belastend voor het milieu omdat ze niet geschikt zijn voor hergebruik en hierdoor voor meer afval zorgen dan producten die je kunt hergebruiken. Voornamelijk zwerfafval is schadelijk voor het milieu, mens en dier. Jaarlijks belandt er 50 miljoen kilo zwerfafval in de Nederlandse natuur en wateren. Daarvan bestaat ruim 19% uit take-away verpakkingen. Nog eens 19% bestaat uit papierafval. Met name plastic artikelen zijn slecht voor het milieu want plastic verbrokkelt wel maar vergaat niet. Maar liefst 70% van al het plastic afval komt terecht in Europese wateren. De welbekende plastic soep neemt nog steeds toe en dieren komen door dit afval in de problemen. De microplastics, kleine plastic deeltjes, die in het water terecht komen kunnen lang niet allemaal uit het water gefilterd worden wat leidt tot meer vervuiling en mogelijke gezondheidsrisico’s

Verbod op plastic wegwerpartikelen

De Europese Commissie heeft eind maart toegestemd met het verbod op plastic wegwerpartikelen. Dit houdt in dat over twee jaar plastic wegwerpartikelen verboden zijn in de EU. Daarnaast zullen regels voor productie en informatievoorziening naar de consument worden aangescherpt. Producenten van bijvoorbeelden ballonnen moeten gaan meebetalen aan de opruimkosten van zwerfafval. Tegen het jaar 2025 moeten plastic flessen uit minstens 25 procent gerecycled materiaal bestaan en in 2029 moet 90% van alle plastic flessen gescheiden worden ingezameld. 

Maar wat kunnen we dan wel gebruiken?

Het is even schakelen als je weet dat normale wattenstaafjes niet zo’n goed idee zijn om te gebruiken, maar dat betekent niet dat er geen goede alternatieven zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld houten wattenstaafjes. Maar denk ook eens aan herbruikbare koffie-to-go bekers, wasbare wattenschijfjes, bamboe tandenborstels, oplaadbare batterijen, roestvrij stalen rietjes en een mooie picknickset die je vaker dan eens kunt gebruiken. Genoeg manieren dus om jouw (plastic) wegwerpartikel te kunnen vervangen! 

Ga aan de slag met minder wegwerpartikelen in de MicroBattle

Hebben we je enthousiast gemaakt om ook eens een dag geen wegwerpartikelen te gebruiken? Doe dan met je collega’s mee aan de MicroBattle. De MicroBattle is dé challenge waar we met zoveel mogelijk mensen samen het verschil maken door kleine duurzame acties uit te voeren. Samen met jouw collega’s strijdt je in de MicroBattle drie weken lang tegen teams van andere organisaties. Met je team kun je meedoen met verschillende challenges zoals de challenge om geen wegwerpartikelen te gebruiken. Scoor punten met iedere dag dat je geen wegwerpartikelen gebruikt en houd je score bij in de MicroBattle app. Het team dat de meeste dagen van de battle geen wegwerpartikelen heeft gebruikt wint. 

Meer weten?

Ja, ik wil meer info!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0