Weg met wegwerpartikelen: Hoe jij aan de slag kunt voor een betere wereld | Microbattle

Barbecuen met wegwerpbordjes, limonade met een rietje en patat uit een plastic bakje. Stuk voor stuk allemaal wegwerpproducten die niet goed zijn voor het milieu. Al over twee jaar zijn plastic wegwerpartikelen verboden in de EU. Een mooi moment dus om jezelf uit te dagen minder wegwerpartikelen te gebruiken. En maak je niet druk want je hoeft deze uitdaging niet in je eentje aan te gaan.


 • Door

  Team Nudge

  11 juli 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. 

Wat zijn wegwerpartikelen? 

Wegwerpartikelen zijn artikelen die niet geschikt zijn voor hergebruik en dus meestal maar een keer gebruikt worden. De artikelen bestaan vaak uit plastic, karton of papier. Onder wegwerpartikelen vallen onder andere:

 • plastic bordjes en bestek
 • plastic of kartonnen bekertjes
 • frietbakjes 
 • plastic tandenborstels
 • wattenstaafjes
 • rietjes
 • wegwerpbatterijen
 • wegwerpaanstekers
 • wegwerpcamera’s

Wat is er zo slecht aan wegwerpartikelen?

Wegwerpartikelen zijn belastend voor het milieu omdat ze niet geschikt zijn voor hergebruik en hierdoor voor meer afval zorgen dan producten die je kunt hergebruiken. Voornamelijk zwerfafval is schadelijk voor het milieu, mens en dier. Jaarlijks belandt er 50 miljoen kilo zwerfafval in de Nederlandse natuur en wateren. Daarvan bestaat ruim 19% uit take-away verpakkingen. Nog eens 19% bestaat uit papierafval. Met name plastic artikelen zijn slecht voor het milieu want plastic verbrokkelt wel maar vergaat niet. Al het wegwerpplastic is samen goed voor maar liefst 70% van het plasticafval in Europese wateren. De welbekende plastic soep neemt nog steeds toe en dieren komen door dit afval in de problemen. De microplastics, kleine plastic deeltjes, die in het water terecht komen kunnen lang niet allemaal uit het water gefilterd worden wat leidt tot meer vervuiling en mogelijke gezondheidsrisico’s

Verbod op plastic wegwerpartikelen

De Europese Commissie heeft eind maart toegestemd met het verbod op plastic wegwerpartikelen. Dit houdt in dat over twee jaar plastic wegwerpartikelen verboden zijn in de EU. Daarnaast zullen regels voor productie en informatievoorziening naar de consument worden aangescherpt. Producenten van bijvoorbeelden ballonnen moeten gaan meebetalen aan de opruimkosten van zwerfafval. Tegen het jaar 2025 moeten plastic flessen uit minstens 25 procent gerecycled materiaal bestaan en in 2029 moet 90% van alle plastic flessen gescheiden worden ingezameld. 

Maar wat kunnen we dan wel gebruiken?

Het is even schakelen als je weet dat normale wattenstaafjes niet zo’n goed idee zijn om te gebruiken, maar dat betekent niet dat er geen goede alternatieven zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld wasbare wattenstaafjes die je telkens opnieuw kunt gebruiken. Maar denk ook eens aan herbruikbare koffie-to-go bekers, wasbare wattenschijfjes, bamboe tandenborstels, oplaadbare batterijen, roestvrij stalen rietjes en een mooie picknickset die je vaker dan eens kunt gebruiken. En neem ook vooral zoveel mogelijk je eigen spullen en eten mee als je ergens heen gaat. Zo hoef je geen lunch te kopen wat in plastic zit en uit een kartonnen koffiebekertje te drinken. Genoeg manieren dus om jouw (plastic) wegwerpartikel te kunnen vervangen! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0