Heb jij al een egelsnelweg in je tuin?

Het gaat slecht met de egel... Ook jij kunt meehelpen om dit bijzondere dier te behouden. Ze scharrelen graag rond in jouw natuurlijke tuin, maar dan moeten ze er wel binnen kunnen komen.


 • Door

  Team Nudge

  8 augustus 2019

Waardoor heeft de egel het moeilijk?

Het aantal egels is met 70% gedaald sinds de start van de egeltelling in 1994. Dat heeft verschillende oorzaken. 
 • Egels maken nachtelijke trektochten van vaak wel 2 kilometer. Door de groei van het wegennet moeten ze daardoor steeds vaker risicovolle wegen oversteken. Jaarlijks worden er zo’n 135.000 egels doodgereden
 • De vele betegelde tuinen bieden egels nauwelijks voedsel en beschutting. 
 • Ook aantrekkelijke tuinen zijn vaak onbereikbaar door gesloten houten of betonnen schuttingen in plaats van een natuurlijke haag. 
 • Steeds meer egels worden gedood of raken ernstig verminkt door robotgrasmaaiers. Met name baby-egels die ‘s nachts met hun moeder rondscharrelen zijn nog niet snel genoeg om aan deze grasmaaiers te ontkomen.
 • In droge periodes hebben egels gebrek aan water en voedsel.
 • In 2020 rukt een onbekende dodelijke ziekte op vanuit de zuidelijke provincies. Slechts 30-40% van de zieke egels overleeft.

Een egel in je tuin?

Egels zijn insecteneters en kunnen wel 40 slakken per nacht uit je tuin snacken. Ook eten ze kevers, wormen, jonge muizen en amfibieën. Ze zijn niet kieskeurig, dus ze genieten ook van eieren, reptielen als hagedissen en slangen of kleine hoeveelheden plantaardig voedsel zoals vruchten en paddenstoelen. Als je een egel wilt bijvoeren, dan kun je hem wat kattenvoer geven. Maar minstens even belangrijk is water! In droge zomers hebben egels vaak moeite om hun dorst te lessen. 

Waarom een egelsnelweg?

Met een ‘egelsnelweg’ kunnen we onze tuinen weer toegankelijk maken voor egels. Dat doe je met een (onder)doorgang in je schutting van zo’n 13 bij 13 cm. Als iedereen in jouw straat dit doet, kan de egel zonder grote risico’s met gemak van tuin naar tuin lopen op zoek naar water, voedsel of een schuilplaats. Een slim idee dus! 

 

Wat kun jij doen om de egel te helpen?

 1. Zet je robotgrasmaaier ‘s nachts uit!
 2. Maak een egelsnelweg, liefst samen met je buren.
 3. Zorg voor voldoende beschutting en groen in je tuin en laat bladeren en takjes liggen.
 4. Plaats een egelhuisje.
 5. Gebruik geen (chemische) bestrijdingsmiddelen voor slakken en andere insecten.
 6. Geef egels een drinkplaats. Een vijver is prima, want ze kunnen goed zwemmen - als je maar zorgt dat ze er makkelijk uit kunnen klimmen. Ook een simpel drinkbakje met water is natuurlijk fijn. Geef ze absoluut geen melk!
 7. Bestel een egelsnelwegbordje om voorbijgangers te inspireren en de egel te steunen!

Lees meer tips en praktische wetenswaardigheden over de egel, inclusief een bouwtekening voor een egelhuis.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 5

Willem Koster 14 augustus 2019

Ik zou willen dat het kon, maar dan raak ik onze chihuahua kwijt... Dus ik heb maar een schuilhut en een bak water in de voortuin gezet waar ik al een paar keer een egel gezien heb.

Anonymous 18 augustus 2019

Mijn tuin is geschikt voor de opvang van jonge wees-egels. Jongen waarvan de moeder is overleden en die in een veilige omgeving zelf hun voedsel moeten gaan zoeken.

Laura Donkersloot 25 september 2019

@Willem Koster, dat is ook een goed alternatief! Op die manier kun je toch iets voor de egels doen.

Laura Donkersloot 25 september 2019

@paula B. Wat een goed initiatief!

Natascha de Vos 28 mei 2021

Ik woon op een park en ook bij ons kunnen en mogen egels uitgezet worden indien gewenst. Aan de wegkant staat een hek waar de egeltjes niet onderdoor kunnen. Wel zo veilig.