Plastic in kleding: bijna 18 miljoen kledingvezels per wasbeurt

Plastic in kleding, oftewel microplastics afkomstig van synthetische stoffen zijn schadelijk voor het milieu en voor onze voedselketen. Maar gooi nu niet meteen al deze kleding weg! Met een simpele toevoeging kun je ze zonder verdere schade toe te brengen aan het milieu wassen en dragen.


  • Door

    Team Nudge

    5 september 2019

Productie van synthetische stoffen

In ongeveer 60% van alle kleding die gemaakt wordt zit plastic. Onder schuilnamen als polyester, nylon en polyamide is plastic langzaam de kledingindustrie binnen geslopen. Deze stoffen komen veel voor omdat de grondstof, olie, in vergelijking met andere grondstoffen erg goedkoop is. Synthetische stoffen zijn daarnaast goed te bewerken waardoor je de stof bijvoorbeeld waterdicht kunt maken. De verwachting is dat de komende jaren een groter percentage van onze kleding plastic zal bevatten. Naast dat de grondstof voor synthetische kleding eindig is, zorgt het productieproces ook voor veel CO2 uitstoot. Dit komt omdat er meer energie nodig is om van olie textiel te maken, dan bijvoorbeeld katoen of hennep. Zo komt er bij het maken van 1000 kg polyester 9 kg CO2 vrij tegenover 2kg CO2 per 1000 kg biologisch katoen.

Het probleem van microplastics  

De kledingvezels van synthetische kleding hebben grote gevolgen voor het mileu. Als je kleding wast, ontstaat er frictie in de wasmachine en komen er hele kleine deeltjes plastic vrij uit deze stof. De bekende microplastics. Per wasbeurt van 5 kilo komen er bijvoorbeeld zo’n 600.000 tot 17,7 miljoen kledingvezels in het water terecht! Zowel wasmachines als rioolzuiveringsinstallaties kunnen deze vezels niet tegenhouden waardoor ze gemakkelijk in water en onze voedselketen terecht komen. Uit onderzoek op vismarkten in Californië kwam al naar voren dat in meer dan 25% van de vissen microplastics te vinden zijn! De effecten die deze deeltjes hebben op mensen zijn nog niet bekend, maar wel is bekend dat vissoorten vergiftigd kunnen raken door de deeltjes.

Ga voor hennep, eucalyptus of biologisch katoen

Sta je op het punt een kledingstuk aan te schaffen? Kijk dan eens in het label van het kledingstuk om te zien waar deze uit bestaat. Speur naar synoniemen voor plastic zoals nylon, elastaan, polyester, acryl en lycra. Er zijn gelukkig ook veel goede natuurlijke alternatieven in opkomst zoals hennep, eucalyptus en biologisch katoen. De laatstgenoemde is goed te verkrijgen en het zal hopelijk niet lang duren tot ook andere stoffen populairder worden. Naast dat deze stoffen een duurzame keuze zijn, zitten ze ook nog eens prettig en luchtig en heb je minder last van nare zweetluchtjes. 

Was je kleding in een waszak

Waarschijnlijk heb je, net als de meesten van ons, kledingstukken in je kast hangen die een vorm van plastic bevatten. Moet je die dan ver weg stoppen en niet meer gebruiken? Nee hoor, je kunt ze met een simpele toepassing gewoon wassen en dragen. Gebruik bijvoorbeeld een waszak die speciaal ontwikkeld is om microplastics tegen te houden. Door deze waszak te gebruiken wordt maar liefst 99% van de vrijgekomen microplastics gevangen! Zo kun jij met een gerust hart je was draaien. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Kelly Van Diessen 23 december 2019

Hoe noem je deze waszak en waar kun je deze aanschaffen? Ik zou deze info graag aan het artikel toegevoegd willen zien.

chantal Edses 29 december 2019

Waar kan ik deze waszak krijgen?