6 tips voor een succesvol compliment (aan een vreemde) | MicroBattle

Zeg eens eerlijk, hoe vaak geef jij een vreemde een compliment? Misschien te weinig en dat is zonde want het heeft veel positieve kracht. Daarom geven we je negen tips voor een knaller van een compliment.


 • Door

  Team Nudge

  18 september 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren.

Positieve aandacht motiveert meer dan geld

Wie houdt er nou niet van het krijgen van een compliment? Het maakt je blij, geeft zelfvertrouwen en je merkt dat je gewaardeerd wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het krijgen van een compliment en dus positieve aandacht, iemand meer motiveert dan het krijgen van cadeaus of geld. 

Je brein vindt het fijn

Hoe werkt dat dan precies? Zodra iemand een compliment krijgt wordt het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld. Er komt dopamine vrij wat zorgt voor een fijn gevoel. Het motiveert je om net even een tikkeltje harder te werken, het versterkt een wij-gevoel en het zorgt ervoor dat iemand vaker het gecomplimenteerde gedrag zal laten zien. 

Inspiratie werkt beter dan kritiek

Door elkaar dagelijks een complimentje te geven stimuleer je bovendien een positief klimaat waarin andere mensen worden geïnspireerd om hetzelfde te doen. Ben je daarnaast van jezelf niet heel positief ingesteld en zou je dat willen veranderen? Het regelmatig geven van gemeende complimenten leert jou ook om het positieve in iemand te zien in plaats van alleen dingen te zien die iemand beter of anders moet doen. Eigenlijk een win-win situatie dus!

Complimenteren kun je leren

Maar hoe geef je iemand nou op de juiste manier een compliment? En zeker als je iemand niet kent!? Zeg jij vol goede bedoeling dat iemand een mooie broek aan heeft, “en hij kleedt ook zo mooi af!” dan kan dat zomaar helemaal verkeerd vallen (“vind je me dik ofzo?”). Tijd om wat tips op een rijtje te zetten voor het geven van een knaller van een compliment:

 1. Er is altijd wel iets waar je iemand mee kunt complimenteren. Wat valt je positief op aan de ander? Iemand is vriendelijk, behulpzaam, geduldig of iemand is duidelijk erg trots op zijn/haar jas.  
 2. Hoe specifieker, hoe beter! ‘Dat deed je goed’ is fijn om te horen. Maar het is wel  vaag en algemeen. Kun je het concreter benoemen? Vaak hebben mensen zelf niet zo goed door wat hun sterke punten zijn.
 3. Bij een compliment mag je juist wél op de man spelen! “Je ziet er geweldig uit in die trui” komt heel anders binnen dan “Die trui staat je goed”.                                        
 4. Blijf bij de ander en houd jezelf erbuiten. “Je ziet er geweldig uit in die outfit! Mij zou zoiets echt niet staan...” roept het gevoel op dat jij eigenlijk zelf dringend een compliment nodig hebt.
 5. Als je er spontaan iets uitflapt, kom je heel geloofwaardig over. Maar vaak loop je wel een groter risico dat je compliment dubbelzinnig kan worden opgevat. Wees je daarvan bewust! 
 6. Op welk moment geeft jij je compliment?  Iemand in de wandelgangen iets toeroepen heeft veel minder effect en komt minder gemeend over dan wanneer je iemand complimenteert op een rustig moment in het park. Als je iemand een compliment geeft in het bijzijn van anderen kan dat de ander nog meer respect geven. 

Heb je zelf een mooi compliment gehad? Laat diegene dan weten dat je er blij mee bent en zwak het niet af met ‘het viel wel mee hoor’ of ‘het was maar een kleine moeite’. Neem het compliment in ontvangst met een welgemeende ‘dankjewel’! 

Veel succes met het uitdelen van pluimen!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs