Dagelijks vervoer, dagelijkse keuzes | MicroBattle

Elke dag verplaatsen we onszelf - naar werk, huis, school, sport en noem maar op. Maar hoe duurzaam is het vervoer wat je gebruikt? Zet jouw beste beentje voor en ontdek wat jij in het dagelijks leven kan doen om je op een duurzame manier te verplaatsen.


 • Door

  Team Nudge

  30 september 2019

Deze blog is geschreven voor de MicroBattle, waar teams van collega’s zoveel mogelijk punten scoren door kleine acties met echte impact uit te voeren. 

Je dagelijks vervoer in een oogopslag

Zo’n handige grafiek laat in een oogopslag de impact van je keuzes zien. MilieuCentraal berekende de CO2 uitstoot (in gram) per reizigerskilometer:
 

Bekijk de volledige grafiek op de website van Mileu Centraal.

Met stip op 1: lopen, fietsen of de trein

Lopen en fietsen staan prominent op een gedeelde eerste plaats als duurzaamste keuze. Je bereikt bovendien driedubbele winst: geen extra CO2 uitstoot, gezond en een goede manier om even een moment van rust te pakken. 

Ook de trein scoort bijzonder hoog. Sinds 2017 rijden alle treinen in Nederland op windstroom. Met de komst van de OV-fiets is het bovendien veel makkelijker geworden om aansluitend de fiets te pakken. Bij vrijwel ieder station huur je een OV-fiets voor een klein bedrag per dag en fiets je met gemak de stad rond. En ook de elektrische fiets is een prima keus. 

Maar liefst 80% van alle autoritten is korter dan 5 km. Afstanden die ook prima te fietsen of zelfs te lopen zijn. Elke keer dat je de auto laat staan, telt!

Snel en duurzaam in de stad

Een prima keuze in de stad: de elektrische scooter. Die produceert maar liefst drie keer minder CO2-uitstoot dan een normale scooter op benzine. En dan hebben we het nog niet over de voordelen bij grote verkeersdrukte en bij parkeren.

Moet je met de auto? Reis zoveel mogelijk samen!

Moet je reizen met de auto? Denk er dan eens over om te carpoolen. Of neem bijvoorbeeld eens een lifter mee. De impact is groot:

 • Als in alle auto’s voor woon-werkverkeer vier mensen zouden zitten, dan zouden er in de spits 70% minder auto’s rijden! 
 • Gaat iedereen met een eigen auto naar z’n werk dan rijden er zo’n 337.000 extra auto’s op de weg
 • Naast ruimte op de snelweg besparen carpoolers per werkdag ook nog eens ruim een miljoen liter brandstof en 3,1 kiloton CO2. Dit staat in verhouding tot een heel jaar aan elektriciteit van wel 2800 huishoudens!
 • Kun je buiten de spits reizen? Ook dat scheelt! Filerijden is voortdurend schakelen en remmen, en daarmee een stuk vervuilender.

Nog wat meer duurzame keuzes rond de auto

 • Rijd je weinig? Rijd dan eerst je oude auto op. En kies daarna voor een kleine lichtgewicht tweedehands auto.
 • Een kleine auto voor dagelijkse ritten, dat scheelt impact. In vaste kosten bespaar je vaak zoveel dat je voor de vakantie prima een grotere auto kunt huren.
 • Overweeg een elektrische deelauto. Je deelt zo ook de impact van de productie en dat scheelt een hoop.
 • Rijd je veel? Combineer een kleine tweedehands elektrische auto met zonnepanelen op je dak om hem op te laden.
 • Rijd maximaal 90-100 km per uur. Veel auto’s verbruiken bij 130 km/uur maar liefst 40% brandstof dan bij 110 km/uur. En de tijdwinst? Als je gaat rekenen, valt die enorm tegen.
 • Ben je op zoek naar een andere auto? Check het brandstofverbruik dan op websites van autogebruikers. Fabrikanten publiceren helaas vaak geflatteerde cijfers.

Welke keuzes kun jij op een dag maken om je vervoer duurzamer te maken? 

Bronnen: Mileu Centraal, De verborgen impact- Babette Porcelijn 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0