Kleine veranderingen voor een duurzamer leven

Welke stappen kun je zelf zetten om duurzamer te gaan leven?


  • Door

    Team Nudge

    2 maart 2020

Het milieu heeft het aardig te verduren, onder andere doordat de aarde flink begint op te warmen. In de afgelopen jaren hebben de zomerse temperaturen ook in Nederland waarden bereikt die we nauwelijks gewend zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook op kleine schaal impact te maken en het milieu te ontlasten. Welke stappen kun je zelf zetten om duurzamer te gaan leven? 

Kleine veranderingen hebben een grote impact

Hoe doe jij je boodschappen? Ga je naar de supermarkt of laat je wekelijks je benodigdheden bezorgen? De meest duurzame manier van winkelen is het bezoeken van een lokale markt, waar je je verse producten stuk voor stuk kunt uitkiezen en extra plastic afval kunt vermijden. Ga je het liefst naar de supermarkt? Zorg er dan voor dat je altijd een aantal tassen in de achterbak van jouw auto hebt liggen. Zo hoef je geen plastic tassen te kopen. Fiets je het liefst? Zorg dan voor een handige afneembare mand of gebruik fietstassen om mee te shoppen!

Lever oude spullen gescheiden in

Bewaar oude, gebruikte batterijen in een bakje en lever ze in bij een bouwmarkt, supermarkt of ander inzamelpunt. Nog beter; investeer in herlaadbare batterijen en een goede elektrische oplader. Zo hoef je geen batterijen meer te kopen en veroorzaak je geen afval. Ook telefoons, oude modems van internetproviders en andere huishoudelijke apparatuur kun je inleveren na gebruik. Bedrijven die apparatuur verkopen zijn verplicht jouw gebruikte artikelen in te nemen en zorgen vervolgens voor een goede verwerking van het afval. 

Duurzaam de dag door

Er zijn iedere dag momenten waarop je duurzamere keuzes kunt maken. Als je een was draait, was je kleding dan op een lagere temperatuur of maak gebruik van het ECO-programma op je wasmachine en vaatwasser. Droog je was vervolgens aan een lijn of op een rek, op een warme plek in huis (bijvoorbeeld op zolder).

 

Neem een korte douche in plaats van een lang bad en pak wat vaker de fiets, of wandel naar de winkel. Vergeet niet de lampen en de verwarming uit te zetten als je de deur uit gaat en neem eindelijk die hervulbare koffiebeker mee!

 

Op de langere termijn kun je kiezen voor energie van bedrijven die duurzaam stroom opwekken, bijvoorbeeld met windenergie. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor duurzaam leven op het internet, waar je zelf meteen mee aan de slag kunt! Bespreek kleine veranderingen die je kunt aanbrengen in huis met je familie of huisgenoten. Met al deze tips kun je een waardevolle bijdrage leveren aan een betere wereld.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0