Is jouw regenton al groen?

Het kan in Nederland een aardig potje regenen. Steeds vaker komen kortstondige, heftige regenbuien voor. En dat zorgt regelmatig voor wateroverlast, terwijl we in droge perioden juist snakken naar regenwater en onze tuin met drinkwater moeten sproeien. Hoe kun je het teveel aan water in je tuin optimaal verwerken? We delen graag tips met je om dit duurzaam op te vangen.


Veel water of juist bijzonder droog

Uit berekeningen van het KNMI blijkt dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent is gestegen. Zoveel water, dat kan het riool vaak niet aan. Alle rioleringen binnen Nederland hierop aanpassen, is onbetaalbaar. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien opgevangen wordt door tuinen, parken én groene daken, hoe minder riolen overbelast raken.

Tegelijkertijd worden de zomers zelf droger en gaan we in droge tijden steeds meer sproeien. Het gebrek aan regenwater zorgt voor veel problemen in de landbouw maar ook bij de mensen thuis. 

Bij Groendakcoach springen we hierop in. We ontwikkelen duurzame oplossingen om het teveel aan regenwater in natte perioden zo goed mogelijk te hergebruiken. Je kunt in je eigen tuin namelijk al een groot verschil maken!

Kies voor een groendak

Een groendak is letterlijk een ‘groen dak’. Er zijn heel veel varianten mogelijk om op je dak gras, sedum of andere beplanting aan te leggen. Een groendak vangt regenwater op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Zelfs een klein groendak verbetert al het leefklimaat voor insecten. Met planten in je tuin én op je dak, draag je bij aan een gezonde en groene leefomgeving en beter milieu.

Wij werken elke dag aan een mooier, groener en beter leefklimaat. In sommige gemeentes kun je zelfs subsidie krijgen als je een groendak aanlegt. Inmiddels hebben we binnen Nederland al meer dan 1200 groene daken aangelegd. Maar we doen nog veel meer!

Vang je eigen regenwater op 

Wist jij dat steeds meer gemeentes hun inwoners verplichten om regenwater op te vangen? Met een groene tuin én een regenton kun je heel veel doen. Via je gazon of borders kan regenwater in de bodem wegzakken. En sluit je een regenton aan op je regenpijp, dan kun je heel eenvoudig dit water gebruiken om je tuin in drogere tijden te besproeien. 

Met een regenton bespaar je al snel honderden liters per jaar en je hebt in tijden van droogte je eigen appeltje voor de dorst. Bovendien is dit hemelwater ook nog eens beter voor je gazon en de planten omdat er minder mineralen en zouten in zitten. Wist je dat je dit water ook goed kunt gebruiken om je ramen te wassen? Regenwater bevat namelijk geen kalk, je ruiten of je auto worden dus streeploos schoon!

Je eigen groene regenton: de tuintrap

Regentonnen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Bij Groendakcoach hebben we een bijzonder groene variant ontwikkeld: de tuintrap!

De tuintrap is een innovatieve, multifunctionele, biodiverse regenton. En ook deze ton kun je natuurlijk heel eenvoudig aansluiten op de hemelwaterafvoer van je (groen)dak. Het mooie is dat je elke tree van de trap je eigen groene bestemming kunt geven: vrolijke planten, kleurrijke bijen- en vlinderbloemen of heerlijk geurende kruiden.

De binnenkant van de tuintrap heeft een waterbuffering. Via deze buffering kun je gemakkelijk regenwater aftappen en daarmee je tuin water geven.

Een heerlijk beschut plekje voor dieren

Vlinders en bijen zijn gek op bloeiende kruidenhoekjes met bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel of tijm. Hier is veel nectar te vinden. Daarnaast zijn vlinders en insecten koudbloedig en warme beschutte plekjes zijn dus belangrijk. De tuintrap is daarvoor een ideale plek.

Onder in de tuintrap kunnen egels of amfibieën beschutting zoeken. Ze vinden hier een droge plek om een nest te maken, te overwinteren of hun jongen groot te brengen. Zo draag je met de tuintrap niet alleen bij aan een beter milieu, maar stimuleer je ook een fijne leefomgeving voor dieren in je eigen tuin.

Bij Groendakcoach willen we heel Nederland groener maken en zo de omgeving voor mens, dier en natuur verbeteren. Meer weten? Neem contact met ons op via +31 (0)78 221 00 21 of info@groendakcoach.nl. We helpen je graag verder met duurzame groene oplossingen.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0