Vier initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Elk jaar wordt een derde van het voedsel dat bestemd is voor consumptie verspild. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want door al deze verspilling wordt er door de Europese Unie elk jaar opnieuw minimaal 170 miljoen ton CO2 uitgestoten. Door voedselverspilling wordt het milieu dus onnodig belast. Gelukkig zijn er veel initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan.


  • Door

    Team Nudge

    2 juni 2020

1. Too Good To Go

Ieder jaar wordt er in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. De app Too Good To Go speelt hier handig op in door ondernemers de kans te geven om hun onverkochte producten via een app aan te bieden. Consumenten kunnen dit eten vervolgens voor een lage prijs afrekenen via de app en ophalen bij de winkelier. De ondernemer weet natuurlijk niet van tevoren wat voor producten er over blijven. Als consument is het dus een verrassing wat in de 'magic box' zit. Al duizenden winkels, restaurants, supermarkten en hotels zijn aangesloten bij Too Good To Go.

2. Instock

Instock is een restaurantketen met drie vestigingen: in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Er wordt alleen maar gekookt met restjes. Ze halen onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten om er vervolgens een feestmaal van te bereiden. Om nog meer voedselverspilling tegen te gaan, zijn ze samen met Brouwerij Troost het experiment aangegaan om van geredde aardappelen en brood bier te maken. Hier zijn Pieper Bier en Bammetjes Bier uit voortgekomen. Ook in de restaurants zelf hebben ze duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo zijn alle stoelen tweedehands opgekochte schoolstoelen én zijn alle lichtbronnen in de restaurants energiebesparende ledlampen. Instock stimuleert hun bezoekers ook om duurzaam bezig te zijn. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door middel van energie vergelijken op zoek te gaan naar een energieleverancier van groene stroom.

3. Kromkommer

Ongeveer 10% van al het geproduceerde groente en fruit komt niet op ons bord terecht omdat er te veel van is óf omdat het product niet mooi genoeg is. Daar besloten de initiatiefnemers van Kromkommer iets aan te doen. Zij zijn de afgelopen jaren naar telers gegaan om hun kromme groente af te nemen, tegen een goede prijs. Vervolgens werd hier soep van gemaakt. Eind 2019 liet Kromkommer weten te stoppen met de soep van kromme groente. De concurrentie was te groot. Zij willen zich in de toekomst meer op kinderen richten. Hun nieuwste project is het kinderboek: De Krommies - Meneer Tweebeenpeen. Dit boek laat kinderen op een speelse manier kennismaken met voedselverspilling.

4. NoFoodWasted

Tot slot nog een handige app die voedselverspilling helpt tegen te gaan: NoFoodWasted. Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen worden meestal tegen hoge kortingen aangeboden. Met de app NoFoodWasted zien consumenten in één oogopslag welke producten er in de buurt met korting te koop zijn. De app is zeer gebruiksvriendelijk. Zo hoeft men alleen maar een restaurant, supermarkt of andere aanbieder te selecteren om direct een overzicht te krijgen van alle afgeprijsde producten. Deze app is gratis te downloaden voor iOS en Android.


Deze blog is geschreven door Pricewise

Via Pricewise staat het je geheel vrij om zelf voor de duurzame energie te kiezen en zo je steentje bij te dragen aan het milieu. Eén van de filteropties in onze energievergelijker is dan ook 'Groene stroom', waarmee je voor jou geldende duurzame energieproducten in de laagste prijsvolgorde gepresenteerd krijgt. Je kunt kiezen voor 'Alleen groen' of 'Alleen groen uit Nederland'. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0