Duurzaam schoonmaken is eenvoudig en goedkoop

Schoonmaken is niet echt een schone zaak te noemen. In veel schoonmaakproducten zitten chemicaliën die belastend zijn voor het milieu en voor jezelf. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven en manieren om je huis schoon en fris te houden.


Duurzaamheid komt in vele vormen en maten: van zonnepanelen kopen tot een dieet met minder vlees en van het gas af tot de verwarming minder hoog zetten. Wist je dat er ook veel winst te behalen is op de schoonmaakmiddelen die je gebruikt om het thuis fris en schoon te houden? Duurzaam schoonmaken is makkelijker dan je denkt. Hierbij een paar tips.

Gebruik geen chloor meer

Wat je echt links moet laten liggen bij het schoonmaken zijn chloor en bleekmiddel. Deze chemische middelen heb je niet nodig, ook niet voor de wc. Een goede vervanger is schoonmaaksoda. Niet te verwarren met baking soda, wat je kunt gebruiken om je eigen verzorgingsproducten te maken. Schoonmaken met soda is stukken milieuvriendelijker en ook is het erg voordelig. Het heeft vele toepassingen, van het maken van een allesreiniger door wat soda aan een emmer water toe te voegen tot het oppoetsen van je zilveren bestek. Ook kun je het toilet schoonmaken met schoonmaakazijn of een sanitairreiniger. Vaak associëren mensen de geur van chloor met echt goed schoon, maar de agressieve schoonmaakmiddelen kunnen zo giftig zijn dat ze oppervlakten kunnen aantasten en het gebruik ervan wordt zelfs door sanitairfabrikanten afgeraden. 

Kies groene biologische schoonmaakmiddelen

Wanneer je het toch fijn vindt om een kant-en-klaar schoonmaakmiddel te gebruiken en geen zin hebt om zelf met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes aan de slag te gaan, zit je goed met groene schoonmaakproducten. Tegenwoordig zijn deze op steeds meer plekken te vinden. Zo kun je ook gewoon bij de Albert Heijn een milieuvriendelijk afwasmiddel kopen. Het is niet altijd even gemakkelijk om het juiste middel te vinden omdat het wemelt van de stempels, stickers en merken met een duurzaamheidsbelofte. De twee keurmerken die het strengst gecontroleerd worden en dus het meest betrouwbaar zijn volgens Milieu Centraal zijn Ecogarantie en het Nordic Ecolabel.

Maak een sopje

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de grootste milieulast tijdens het schoonmaken komt van het gebruik van warm water. Maak dus altijd een sopje voordat je gaat schoonmaken. Dit maakt het ook gemakkelijker om het schoonmaakmiddel goed te doseren zodat je niet te veel gebruikt. Je gebruikt het sopje om je schoonmaakdoekje uit te spoelen, zodat je dit niet steeds onder de kraan hoeft te doen. Dit geldt ook voor het doen van de afwas. Gebruik een teiltje of doe even de stop in de gootsteen voor een klein handafwasje. Ook voor het inruimen van de vaatwasser is het in de meeste gevallen niet nodig om eerst alle borden af te spoelen met warm water. Na gebruik gooi je het vieze sopje weg in de gootsteen, niet buiten. Dan bestaat namelijk de kans dat het afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomt, in plaats van in het riool.


Deze blog is geschreven door Pricewise

Via Pricewise staat het je geheel vrij om zelf voor de duurzame energie te kiezen en zo je steentje bij te dragen aan het milieu. Eén van de filteropties in onze energievergelijker is dan ook 'Groene stroom', waarmee je voor jou geldende duurzame energieproducten in de laagste prijsvolgorde gepresenteerd krijgt. Je kunt kiezen voor 'Alleen groen' of 'Alleen groen uit Nederland'. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0