Steenpapier - wat is dat dan?

Papierverspilling tegengaan én bestaande ecosystemen beschermen - dat doe je als je overstapt op steenpapier. We leggen het uit!


  • Door

    Team Nudge

    23 juli 2020

Elke seconde verdwijnt er een heel voetbalveld aan bos. Dat zijn 31.536.000 voetbalvelden aan bos per JAAR, oftewel 760 keer een gebied ter grootte van Nederland. Met het verdwijnen van deze belangrijke bossen stijgt de temperatuur op aarde en daalt het aantal ecosystemen die essentieel zijn voor mensen, dieren en planten om te kunnen (over)leven. Hoe langer dit door blijft gaan, hoe sneller we een punt bereiken waarop er niks meer gedaan kan worden.

MOYU wil een halt toeroepen aan ontbossing en in het bijzonder 'single use paper'. De papierindustrie draagt namelijk sterk bij aan ontbossing, en dus biedt MOYU een duurzaam alternatief: een herschrijfbaar notitieboekje gemaakt van steenpapier. 

Wat is steenpapier?

Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal "pulp" papier. Het is een duurzame ontwikkeling in een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat). Het gemalen steen, dat als afvalproduct het proces binnenkomt, wordt vermengd met 20% gerecycled HDPE, een schone kunststof, bestaande uit koolstof en waterstof. Deze mix wordt geëxtrudeerd in een efficiënt proces naar dunne vellen steenpapier. Na het aanbrengen van een toplaag om grafisch te kunnen bedrukken, is het materiaal gereed voor gebruik. Het steenpapier van de MOYU is gemaakt van 80% Calcium Carbonaat, 20% plastic.

Hoe werkt steenpapier?

Het steenpapier voelt steviger en iets dikker dan normaal papier en is scheur- en waterbestendig. Met een natte doek veeg je elke pagina in een handomdraai schoon en doordat het papier erg stevig is, is elke pagina tot meer dan 500 x te herschrijven. Sommige notities wil je echter wel bewaren en deze zijn makkelijk te digitaliseren met de bekende scan apps zoals Microsoft Office Lens, Camscanner of Evernote.

Na een aantal jaren gebruik zal de inkt op de pagina’s langzaam wat vervagen. Misschien dat je tegen die tijd graag een nieuw vers boekje wil. Omdat het papier waarschijnlijk nog goed is voor een tweede leven, nemen wij het boekje graag terug in ruil voor 10% korting op je volgende aankoop. In een later stadium zijn we van plan om het steenpapier te recyclen en er weer nieuw steenpapier van te maken. Echter is dit nu nog niet lokaal mogelijk omdat er nog te weinig ‘afval’steenpapier is.

Wat scheelt dat dan?

Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot. Er wordt 85% energie bespaard en geen boom aangeraakt. De speciale pen in combinatie met het steenpapier zorgt ervoor dat de inkt uitwisbaar is en het boekje oneindig herschrijfbaar is. Je kunt je notitieboekje dus jarenlang gebruiken! Hierdoor besparen we een hoop papieren notitieboekjes en wordt de impact dus nog vele malen groter dan alleen de productie-besparing. 

En we planten bomen!

Samen met MOYU plant Trees for Kenya een boom voor elk verkocht notitieboek. Zo redden we niet alleen de huidige bomen die nog overeind staan, maar creëren we ook nieuwe natuur en dragen we bij aan de groei van ecosystemen.

Schrijf jij mee? Check de nieuwe collectie via www.moyu.rocks!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Caroline de Vlaam 24 juli 2020

Interessante loot aan de "eindeloze notitieboekjes" boom.
Let op: digitale opslag kost ook energie. Ruim af en toe dat archief op.

Paul van den Hurk 12 oktober 2020

Zou er ook papieren builen of tassen van kunnen maken. Hier in de Filippijnen, waar ik woon, zijn ze wel van plastic tassen af maar bijna alle boodschappen worden nu in papieren zakken of tassen verpakt.
Zou dit ook een goed alternatief voor printers kunnen zijn en dan met name voor printwerk dat maar tijdelijk is?