Waar koop je rechtstreeks bij de boer?

We selecteerden de beste overzichten en kaarten met verkoopstalletjes, kraampjes langs de weg en boerderijwinkels in Nederland. Teveel gedoe? Er zijn ook verschillende platforms waar je simpel online bij de boer bestelt.


 • Door

  Team Nudge

  25 augustus 2020

Sinds corona gaan we steeds vaker zelf de boer op om daar ons eten te kopen. Een goeie deal: je bent er lekker even uit, je weet wat je koopt en de boer krijgt een faire prijs voor zijn producten. Ontdek de ambachtelijke producten uit je eigen streek - het assortiment is veel groter dan je denkt!
 

Kraampjes langs de weg

In het buitengebied kom je ze regelmatig tegen - kraampjes langs de weg met bloemen, groenten en andere verse producten, of zelfs een heuse automatiek met bloemkolen, appelsap of olijfolie. Leuk om onderweg even bij te stoppen. Maar als je echt boodschappen wilt gaan doen, dan wil je graag weten waar je jouw producten kunt vinden. Natuurlijk ben je niet de eerste die tegen dat probleem aanloopt, dus er is ook al weer een veelheid aan oplossingen beschikbaar.

 • Verkoopstalletjes: honderden locaties door heel Nederland.
 • Fairsy: richt zich op locaties in heel Nederland en is het vervolg van de website stalletjeslangsdeweg die 11 jaar lang adressen in Zuid-Holland beheerde.
 • Standfinder: een platform dat recent gestart is.
 • BuurtKraampje: een verzameling lokale verkopers, van kraampjes langs de weg tot boerderijwinkels
   

Makers van streekproducten

Aardbeien en asperges, bier en honing, jam en sap, eieren en wijn, zuivel en vlees. Er zijn zoveel mooie producten uit eigen land, lokaal en ambachtelijk gemaakt. En het zijn niet altijd de hipste websites waar je juist de meeste adressen vindt! Onze selectie:

 • Lekkerder bij de Boer: een online marktplaats met versproducten van boerderijwinkels bij jou in de buurt.
 • Producten van de Boer: een platform met een een groot aantal boerderijwinkels in heel Nederland.
 • FindFarm: hoe krijgen we de consument op de boerderij, vroegen actievoerende boeren zich af. Ze bouwden een platform waar heel veel collega's zich bij hebben aangemeld. Ben je zelf niet in de gelegenheid om naar de boer te gaan? Check of er bij jou in de buurt een FoodTaxi rijdt. 
 • Loka Loka: een platform dat hoge eisen stelt aan biologisch en dierenwelzijn, met ruim 2.000 boerderijen, winkels en restaurants.

Zorglocaties

Een bijzondere categorie zijn de zorglocaties: zorgboerderijen en kwekerijen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Bij de meeste kun je ook inkopen doen. Marja noemt er een aantal in het Westland, misschien is er ook eentje bij jou in de buurt?!
 

Fietsroutes langs boeren en boerderijwinkels

Je kunt je rondje winkelen op het platteland natuurlijk prima combineren met een gezonde fietstocht. Zo steun je lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders, boeren en kwekers en kom je zelf aan je portie beweging en buitenlucht:

 • Fietsen voor m'n eten: Marja’s Facebook-groep met stalletjes in het Westland  groeide uit tot een netwerk vrijwilligers die de kaart vullen met de lekkerste adressen in verschillende regio’s in Nederland. Ook op Facebook zijn nog verschillende groepen onder die naam actief.
 • Bilts Heerlijk: vijf fietsroutes langs lokale makers in en om De Bilt.
 • Streekzomer: vijf fietsroutes langs lokale makers in Friesland.
 • Betuws Best: vier fietsroutes door de Betuwe
 • Boer en Kaas Fietsroute: boerenkaas en andere zuivel rechtstreeks van de makers rondom Kaag en Braassem.
 • Boerenkaasroute: boerenkaas, ijs en zuivel van boeren rond Zoeterwoude.
 • Levend Erfgoed Route: langs boeren met bedreigde oudhollandse koeienrassen.

... en dan vonden we nog streekproducten-routes in de gemeente Heerde, een biologische route in Amersfoort, in het Groningse Oldambt en het Vechtdal. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer!
 

Online bestellen bij lokale boeren

Elke week bij verschillende boeren langsgaan om je boodschappen te verzamelen, dat kan een flinke klus worden. Op verschillende platforms heb je de mogelijkheid om inkopen te doen bij meerdere boeren. Daarna haal je je producten op, bij de boer zelf, bij een afhaalpunt óf het wordt thuisbezorgd.

 • Hofweb: actief sinds 2004 en biedt een compleet assortiment, direct van zo'n 50 biologische Nederlandse boeren, telers en tuinders en aangevuld met de rest van het biowinkel-assortiment. De producten worden in ongeveer 70% van Nederland thuisbezorgd, met zo min mogelijk afval.
 • Rechtstreex: een voedselcommunity die inkoopt bij boeren, telers en makers in regio Rotterdam.
 • Boeren & Buren: samen rechtstreeks inkopen bij lokale boeren en makers - je bestelt online en je haalt alles tegelijk op bij een afhaalpunt.
 • Boerschappen: selecteert verse producten van Brabantse boeren en stelt hier een maaltijdbox mee samen, die bij jou wordt thuisbezorgd.
 • De Streekboer: eten bezorgen én redden in Friesland.
 • HalloBoer: HalloBoer verbindt online edereen die graag streekproducten eet, ontdekt, maakt en verkoopt.

En dan is er natuurlijk een veelheid aan landelijke en lokale aanbieders van groente-abonnementen en maaltijdboxen!
 

Vlees: eerlijk, traceerbaar en kleinschalig

Ons motto is: als je vlees eet, kies dan bewust. Ga voor transparantie, dierenwelzijn en een eerlijke prijs. En liever wat minder vlees, maar wel van een hoge kwaliteit. Je kunt rechtstreeks bij een boer inkopen. Daarmee help je de kleinschalige ambachtelijke veehouderij instandhouden. Of je bestelt online, van een traceerbaar dier. Vroeger kocht je met de hele familie of met het hele dorp een koe. Die werd geslacht, verdeeld en alles werd gebruikt. Crowdbutching is de moderne variant: online teken je in op een vleespakket van een koe of een varken. Als er genoeg bestellingen zijn, wordt het dier geslacht. We maakten een overzicht van (online) adressen waar je terecht kunt voor (h)eerlijk vlees.

 

Heb je nog een aanvulling op deze lijst? Laat het ons weten!

 

(Headerfoto: Bilts Heerlijk)

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Daan van der Starre 27 augustus 2020

Met www.feedthenomads.com laten wij je met stads- en streekproducenten de lokale eetcultuur proeven.

Anja van Rijswijk 15 oktober 2020

Ik koop bij zorgboerderij, die veel zelf geteelde biologische groenten verkoot bij Makandra in Ede. Stichtingmakandra-ede.nl