10 jaar Nudge! Dat vieren we met 10 webinars

Op 10 oktober bestond Nudge 10 jaar! En dat vieren we graag met jullie. Dat doen we door vooruit te kijken naar duurzaamheid in de komende 10 jaar in de webinarserie #hetduurzamedecennium.


 • Door

  Team Nudge

  30 september 2020

De serie #hetduurzamedecennium bestaat uit 10 afleveringen, waarin Nudge directeur Njord Pattiasina in gesprek gaat met interessante gasten uit de duurzaamheidssector. 

De volgende afleveringen zijn met:

 • En wie zou jij graag zien in de 10e aflevering? Geef het aan ons door via deze link

En de vorige afleveringen waren met:

De afleveringen zijn terug te kijken via Youtube en terug te beluisteren via Spotify. We zetten de afleveringen zo snel mogelijk na de uitzending online.

Achtergronden gasten

Aflevering 1: Maurits Groen

De eerste aflevering is met Maurits Groen. Maurits is ondernemer en nudger van het eerste uur. Hij geldt als een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, heeft onder meer WakaWaka en Kipster opgericht en is verbonden aan talloze andere duurzame initiatieven.

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 2: professor Jan Jonker

De tweede aflevering is met professor Jan Jonker. Jan sprak recent de Duurzame Troonrede (link) uit, wat tevens zijn afscheidsrede was als hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Hij staat bekend als een activistisch hoogleraar in de bedrijfskunde op het snijvlak van theorie en praktijk. Jan publiceerde talloze boeken en andere publicaties en schreef onder meer met verschillende teams de bestsellers ‘Duurzaam Denken doen’, ‘Nieuwe Business Modellen’ en ‘Circulaire Organiseren’. Voor hem is de vraag naar duurzaamheid een maatschappelijke én economische opgave die er alleen maar komt als we fundamenteel gaan veranderen.

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 3: Babette Porcelijn

Babette Porcelijn is auteur van het boek De verborgen impact. Daarin maakt zij duidelijk wat de impact is die wij als individuen kunnen hebben. Tevens maakte ze een mooie tool op www.mijnverborgenimpact.nl. Babette heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft. Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Ze startte in 2011 haar eigen ontwerpstudio voor design en communicatie. In 2016 verscheen haar eerste boek ‘De verborgen impact’. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 18.000 verkocht en het is ook verschenen in Frankrijk. Momenteel werkt ze aan haar volgende boek.

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 4: Robert Metzke

Robert is Philips' hoofd duurzaamheid (Global Head of Sustainability). En hiervoor krijgt hij erkenning: Philips staat bijvoorbeeld op nr. 2 op de wereldwijde lijst van meest duurzaam geleide bedrijven (bron). Robert focust op duurzaamheidsstrategie en beleidsontwikkeling en stuurt de implementatie van structurele duurzaamheids actie programma's aan. En dat bij een bedrijf dat bijna 3 miljard mensen bereikt. Voordat Robert bij Philips in dienst trad werkte hij als strategie consultant bij McKinsey & Company. 

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 5: Suze Gehem

Suze weet alles van het verduurzamen van gebouwen en gebieden. Ze heeft bijvoorbeeld een handige tool ontwikkeld, de groene menukaart, waar je zelf kunt zien hoe je je huis kunt verduurzamen. Ze is directeur van De Groene Grachten en voorzitter van Rooftop Revolution. Samen met Wubbo Ockels richtte Suze De Groene Grachten op met de missie: “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”. Verder ontwikkelt ze met Rooftop Revolution groene daken om daarmee nieuwe natuurgebieden terug te brengen in de stad, een initiatief waar ook Nudge bij aangesloten is.

(Youtube) en (Spotify

Aflevering 6: professor Jacqueline Cramer

Jacqueline heeft sinds 1976 vele functies bekleed in de milieu- en duurzaamheidssector. In de jaren 80 was zij een prominent gezicht van de milieubeweging. Sinds 1990 is zij aan verschillende universiteiten hoogleraar geweest rondom thema’s milieu en duurzaamheid. Dit combineerde ze met adviserende rollen onder meer vanuit TNO en vanuit haar eigen adviespraktijk. Ze was kroonlid van de Sociaal-Economische Raad en bekleedde verschillende bestuurs- en toezichtsfuncties bij onder meer het RIVM, Wereld Natuur Fonds, ASN Bank en Shell. In 2007 werd Jacqueline Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling voor de PvdA, een functie die ze bekleedde tot 2010. Op dit moment is zij hoogleraar Duurzame Innovatie aan de Universiteit Utrecht en onder meer lid van de Amsterdam Economic Board, met de focus op de circulaire economie. Jacqueline heeft ook in de Raad van Advies van Nudge gezeten. 

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 7: Ama van Dantzig

Ama is oprichter van Dr. Monk, gericht op sociale en duurzame innovatie. Gebaseerd op de overtuiging dat alles wat we nodig hebben voor een groene, diverse en rechtvaardige wereld al in ons zit. Dr. Monk doet vernieuwend onderzoek, mediaprojecten en conceptontwikkeling. Zowel voor klanten als uit eigen initiatief. Ama verdeelt haar tijd tussen Nederland en Ghana, als bruggenbouwer tussen schijnbaar tegenovergestelde werelden. Ze gelooft er sterk in dat mensen slimme oplossingen kunnen vinden voor de uitdagingen die we hebben. 

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 8: professor Tine De Moor

Tine is professor “Social Enterprise and Institutions for Collective Action” aan de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het beheer van verschillende vormen van instituties voor collectieve actie en de rol hiervan in de economische ontwikkeling van West-Europa. Ook is ze bezig met de ontwikkeling van KennisPlatform CollectieveKracht: een zelf-organiserend platform voor burgercollectieven, wetenschappers, en praktijkexperts (link). 

(Youtube) en (Spotify)

Aflevering 9: Leo Wijnbelt

Leo is voorzitter van Voedselbanken Nederland. Daarmee streeft hij twee doelen na: het tegengaan van armoede door voedsel uit te delen aan mensen die dit niet zelf kunnen betalen, en het tegengaan van voedselverspilling.  

(Youtube)

Aflevering 10: nog open, wie kies jij?

Welke gast zou jij willen zien? Laat het ons weten via deze link. Daar kun je tevens andere feedback achterlaten. 

Hoe werkt het?

 • De webinars zijn gratis te volgen. Ze duren ca 30 minuten.
 • We maken gebruik van het programma Zoom (met dank aan Zoom). Dat is te openen op je computer, tablet of smartphone. 
 • Het is nodig je aan te melden voor de webinars. Let op: na de registratie ontvang je een bevestiging via email. In die email staat de link naar de webinar. Je kunt vanuit de registratiepagina niet direct naar de webinar en moet eerst wachten op de bevestigingsemail en op de link in de bevestigingsmail klikken. 
 • We hebben een maximum van 500 kijkers. Wanneer de webinar vol zit is het niet mogelijk om in te loggen in de webinar. In dat geval is het mogelijk dat je tijdens het inlogproces blijft “hangen” en geen bericht krijgt dat de webinar vol is. 
 • Je kunt vragen stellen via de chat mogelijkheid. Het is mogelijk dat wij een selectie maken en dat niet alle vragen beantwoord worden. 

Feedback

Heb je feedback voor ons? Dat kun je doorgeven via dit formulier

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Bruno Driessen 1 oktober 2020

Wow, wat een waanzinnige prestatie, gefeliciteerd!

Njord Pattiasina 8 oktober 2020

De link naar de webinar met Maurits Groen is: https://us02web.zoom.us/webinar/register/1716021355848/WN_wa0hg-UTRya2E1s_r5GlZw
Let op: na registratie ontvang je een email. In die email zit de link naar het webinar. Je kunt niet direct doorklikken vanuit de registratie pagina.

Meer informatie over de andere afleveringen in de serie #hetduurzamedecennium volgt snel op deze pagina!