10 jaar Nudge! Dat vieren we met 10 webinars

Op 10 oktober bestond Nudge 10 jaar! En dat vieren we graag met jullie. Dat doen we door vooruit te kijken naar duurzaamheid in de komende 10 jaar in de webinarserie #hetduurzamedecennium.


  • Door

    Team Nudge

    30 september 2020

De serie #hetduurzamedecennium bestaat uit 10 afleveringen, waarin Nudge directeur Njord Pattiasina en Nudge oprichter Jan van Betten in gesprek gaan met interessante gasten uit de duurzaamheidssector. 

De reeds bevestigde afleveringen zijn met:

Achtergronden gasten

Aflevering 1: Maurits Groen

De eerste aflevering is met Maurits Groen. Maurits is ondernemer en nudger van het eerste uur. Hij geldt als een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, heeft onder meer WakaWaka en Kipster opgericht en is verbonden aan talloze andere duurzame initiatieven.

Deze aflevering is hier terug te beluisteren.

Aflevering 2: Jan Jonker

De tweede aflevering is met Jan Jonker. Jan sprak recent de Duurzame Troonrede (link) uit, wat tevens zijn afscheidsrede was als hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Hij staat bekend als een activistisch hoogleraar in de bedrijfskunde op het snijvlak van theorie en praktijk. Jan publiceerde talloze boeken en andere publicaties en schreef onder meer met verschillende teams de bestsellers ‘Duurzaam Denken doen’, ‘Nieuwe Business Modellen’ en ‘Circulaire Organiseren’. Voor hem is de vraag naar duurzaamheid een maatschappelijke én economische opgave die er alleen maar komt als we fundamenteel gaan veranderen.

Deze webinar is verplaatst. De nieuwe datum is: 27 oktober om 13:00 uur. Klik hier om je te registreren.

Aflevering 3: Babette Porcelijn

Babette Porcelijn is auteur van het boek De verborgen impact. Daarin maakt zij duidelijk wat de impact is die wij als individuen kunnen hebben. Tevens maakte ze een mooie tool op www.mijnverborgenimpact.nl. Babette heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft. Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Ze startte in 2011 haar eigen ontwerpstudio voor design en communicatie. In 2016 verscheen haar eerste boek ‘De verborgen impact’. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 18.000 verkocht en het is ook verschenen in Frankrijk. Momenteel werkt ze aan haar volgende boek.

Hier kun je je alvast registreren voor de webinar die op dinsdag 20 oktober om 20:00 uur plaatsvindt.

Aflevering 4: Robert Metzke

Robert is zowel Philips' hoofd duurzaamheid (Global Head of Sustainability) als chief of staff innovatie en strategie (Chief of Staff Innovation & Strategy). En hiervoor krijgt hij erkenning: Philips staat bijvoorbeeld op nr. 2 op de wereldwijde lijst van meest duurzaam geleide bedrijven (bron). Robert focust op duurzaamheidsstrategie en beleidsontwikkeling en stuurt de implementatie van structurele duurzaamheids actie programma's aan. Als chief of staff initieert hij en stuurt hij strategische programma's aan rondom de thema's innovatie, strategie, design, en duurzaamheid. Voordat Robert bij Philips in dienst trad werkte hij als strategie consultant bij McKinsey & Company. 

Hier kun je je alvast registreren voor de webinar die op donderdag 22 oktober om 20:00 uur plaatsvindt.

Aflevering 5: Suze Gehem

Suze is oprichter/directeur van De Groene Grachten, voorzitter van Stichting Rooftop Revolution, en oprichter van Green Light District. Zij is ook uitgeroepen tot "Duurzame Bouwvrouw".

Hier kun je je alvast registreren voor de webinar die op woensdag 4 november om 13:30 uur plaatsvindt.

Aflevering 6: Jacqueline Cramer

Jacqueline heeft sinds 1976 vele functies bekleed in de milieu- en duurzaamheidssector. In de jaren 80 was zij een prominent gezicht van de milieubeweging. Sinds 1990 is zij aan verschillende universiteiten hoogleraar geweest rondom thema’s milieu en duurzaamheid. Dit combineerde ze met adviserende rollen onder meer vanuit TNO en vanuit haar eigen adviespraktijk. Ze was kroonlid van de Sociaal-Economische Raad en bekleedde verschillende bestuurs- en toezichtsfuncties bij onder meer het RIVM, Wereld Natuur Fonds, ASN Bank en Shell. In 2007 werd Jacqueline Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling voor de PvdA, een functie die ze bekleedde tot 2010. Op dit moment is zij hoogleraar Duurzame Innovatie aan de Universiteit Utrecht en onder meer lid van de Amsterdam Economic Board, met de focus op de circulaire economie. Jacqueline heeft ook in de Raad van Advies van Nudge gezeten. 

Hier kun je je alvast registreren voor de webinar die op donderdag 5 november om 16:00 uur plaatsvindt.

Aflevering 7: Tine de Moor

Tine is professor “Social Enterprise and Institutions for Collective Action” aan de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het beheer van verschillende vormen van instituties voor collectieve actie en de rol hiervan in de economische ontwikkeling van West-Europa. Ook is ze bezig met de ontwikkeling van KennisPlatform CollectieveKracht: een zelf-organiserend platform voor burgercollectieven, wetenschappers, en praktijkexperts (link). 

Hier kun je je alvast registreren voor de webinar die op donderdag 12 november om 20:00 uur plaatsvindt.

Aflevering 8: Leo Wijnbelt

Leo is voorzitter van Voedselbanken Nederland. Ook is hij voorzitter van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. 

Aflevering 9: Ama van Dantzig

Oprichter Dr. Monk

Aflevering 10: nog open, wie kies jij?

Laat het ons weten van wie jij graag de visie zou horen op duurzaamheid in de komende 10 jaar. Dat kan in de comments hieronder of door een mailtje te sturen naar njord@nudge.nl

Hoe werkt het?

  • De webinars zijn gratis te volgen. Ze duren ca 30 minuten.
  • We maken gebruik van het programma Zoom (met dank aan Zoom). Dat is te openen op je computer, tablet of smartphone. 
  • Het is nodig je aan te melden voor de webinars. Let op: na de registratie ontvang je een bevestiging via email. In die email staat de link naar de webinar. Je kunt vanuit de registratiepagina niet direct naar de webinar en moet eerst wachten op de bevestigingsemail en op de link in de bevestigingsmail klikken. 
  • We hebben een maximum van 500 kijkers. Wanneer de webinar vol zit is het niet mogelijk om in te loggen in de webinar. In dat geval is het mogelijk dat je tijdens het inlogproces blijft “hangen” en geen bericht krijgt dat de webinar vol is. 
  • Je kunt niet praten tijdens de webinar (alle kijkers staan gedurende de hele webinar op “mute”). Wel kun je vragen stellen via de chat mogelijkheid. Wij zullen de vragen ontvangen, eventueel bundelen, en circa 10 minuten voor het einde van de webinar aan de spreker stellen. Het is mogelijk dat wij een selectie maken en dat niet alle vragen beantwoord worden. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Bruno Driessen 1 oktober 2020

Wow, wat een waanzinnige prestatie, gefeliciteerd!

Njord Pattiasina 8 oktober 2020

De link naar de webinar met Maurits Groen is: https://us02web.zoom.us/webinar/register/1716021355848/WN_wa0hg-UTRya2E1s_r5GlZw
Let op: na registratie ontvang je een email. In die email zit de link naar het webinar. Je kunt niet direct doorklikken vanuit de registratie pagina.

Meer informatie over de andere afleveringen in de serie #hetduurzamedecennium volgt snel op deze pagina!