Duurzamer tanden poetsen met tandpastatabletten

Tandenpoetsen kan duurzamer. Hoe? Door over te stappen op tandpasta in tabletvorm. Net zoals shampoo in een vaste vorm is tandpasta in vaste vorm een duurzamer alternatief. Tabletten zijn namelijk veel duurzamer te verpakken dan een 'gewone' tandpasta in een plastic tube.


  • Door

    Tessa Voncken

    20 november 2020

1,5 miljard tandpastatubes

Wist je dat er elk jaar 1,5 miljard tandpastatubes op vuilnishopen, in oceanen en verbrandingsovens verdwijnen? Tandpastatubes worden gemaakt van verschillende lagen plastic, vaak gedrapeerd om een dun laagje aluminium. Recyclen is daardoor vrijwel niet mogelijk. Daarnaast is recyclen niet rendabel: het is goedkoper om een nieuwe tube te maken dan deze te recyclen. 

Tandpasta in tabletvorm

Om deze redenen is er een duurzamere tandpasta in het leven geroepen: tandpasta in tabletvorm. Duurzamer, want tabletten hoeven niet in een plastic tube. Smyle maakt deze tandpastatabletten en verkoopt ze in glazen herbruikbare bewaarflesjes. Daarnaast werkt Smyle alleen met natuurlijke ingrediënten. Ze zijn ook vegan en dierproefvrij. De tabletten bevatten geen chemische toevoegingen: geen micro-plastics, geen parabenen. En geen SLS. SLS staat voor sodium lauryl sulfate. Je vindt deze stof in veel verzorgingsproducten, het zorgt voor schuim. Iets waar we inmiddels aan gewend zijn geraakt bij veel producten, maar wat niet per se nodig is. De tabletten van Smyle zijn door de Academie van Tandheelkunde Amsterdam doorgetest.

Herbruikbare bewaarflesjes

Smyle gebruikt glazen flesjes om de tabletten in te bewaren. Aan het einde van hun levensduur van zeker 3 jaar kunnen ze weer gerecycled worden. Het glazen flesje wordt eenmalig geleverd, de navulverpakking is gemaakt van recyclebaar papier. Smyle verzendt vanuit het centrale magazijn direct naar een postkantoor. De pakketjes worden CO2-neutraal als brievenbuspakketjes verstuurd.

En, hoe poetsen de tabletten?

Na het horen over deze tandpasta was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Een duurzamere verpakking klinkt natuurlijk goed, maar poetsen tabletten net zo goed als tandpasta uit een tube? Ik kreeg een pakketje thuisgestuurd in een leuk doosje. Twee flesjes met ieder 80 brushmints: de een met fluor, de ander zonder. De navulverpakkingen bestaan uit een papieren zakje gevuld met 28 tabletten. Het poetsen kon beginnen!

Hoe het werkt?

Je stopt een brush mint in je mond, kauwt hem fijn, maakt je tandenborstel nat en poetsen maar. De tabletjes smaken fris, naar pepermunt. Zodra ik het mintje heb fijngekauwd in mijn mond en begin met poetsen, is het net alsof ik met 'gewone' tandpasta poets. Ook na het poetsen voelen mijn tanden net zo schoon als na het poetsen met gewone tandpasta. Het enige dat ontbreekt is het schuim. Maar dat is een kwestie van wennen. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Jojo Kuiper 3 december 2020

Deze soort tandpasta tabletten koop je in Duitsland bij de Dm voor 4,95 . Smyles is 3x te duur met 14.95 per zakje. Pure greenwashing .

Jurgen Goedbloed 13 oktober 2021

In Nederland ook te krijgen: Denttabs. Kosten ongeveer 5 euro per zakje van 125 tabletten.