Nudge blikt terug op 2020

Het was een roerig jaar. Ik hoop dat je je weg hebt kunnen vinden in de door Corona veranderde wereld. En dat je het nog volhoudt.


 • Door

  Njord Pattiasina

  16 december 2020

Mocht je daarbij wat hulp kunnen gebruiken, kijk dan nog eens naar onze tips. Mocht je anderen willen helpen laat het dan weten of steun bijvoorbeeld de voedselbank.

Ik hoop dat we hierna niet teruggaan naar de pre-Corona tijd maar deze periode aangrijpen om echte stappen te zetten richting een duurzame toekomst. Zoals overigens ook onze elite schijnt te wensen maar waarvoor nog veel water door de Rijn moet stromen. 

Hier bij Nudge hebben we alvast onze kleine stapjes gezet. Ik neem je graag mee langs de hoogtepunten van ons afgelopen jaar en kijk vooruit naar het volgende jaar, waarin we Het Duurzame Decennium verder vormgeven. 

Grootste zaaiactie ooit

In de eerste helft van het jaar stond natuurlijk de grootste nationale zaaiactie ooit centraal. Onder ons label The Pollinators hebben we samen met The Tipping Point bijna 1 miljoen m2 tuinen en balkons ingezaaid voor meer biodiversiteit! Via ons platform hebben 1000 nudgers zich aangemeld als “voedselbank voor bijen” en zo zaadjes verspreid in hun buurt. Het was een groot succes dat voor zowel bestuivers als de door Corona thuis zittende mens erg welkom was!

1500 nudgers schetsen de staat van duurzaamheid

In de zomer mocht ik het stokje overnemen van Jan. We voerden een groot onderzoek naar de staat van duurzaamheid in Nederland uit, waar bijna 1500 nudgers aan mee deden. Vooruitkijkend naar het komende decennium hebben jullie een fors toegenomen zorg over biodiversiteit en natuur (van 38% naar 45%) en sociaal-economische ongelijkheid (van 18% naar 30%). Daar gaan we ons dan ook op richten in de komende tijd. 

Nudge 10 jaar!

Op 10 oktober bestond Nudge 10 jaar! En dat vierden we live via Zoom met de kick off van onze webinarserie Het Duurzame Decennium. Onze eerste gast was Maurits Groen, duurzame ondernemer en nudger van het eerste uur. Maurits reflecteerde op duurzaamheid in de afgelopen 10 jaar en keek vooruit naar het komende decennium. Hij stipte aan dat het meest duurzame bedrijf van Nederland, Kipster, een rechtstreeks resultaat is van Nudge. Zijn kernboodschap was toch wel: “Een beter milieu begint wel degelijk bij jezelf, namelijk bij de voorlopers die de trend zetten. En die voorlopers zitten bij Nudge.”

We hadden nog meer interessante gasten, zoals je hieronder kunt zien. De afleveringen zijn terug te kijken op YouTube en als podcast terug te luisteren op Spotify, Apple, of Google

De webinars waren met:

 • Maurits Groen (over de ontwikkelingen binnen duurzaamheid)
 • prof. Jan Jonker (over de duurzaamheidselite en de transitie) 
 • Babette Porcelijn (over wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven)
 • Robert Metzke (over wat bedrijven zoals Philips kunnen doen)
 • Suze Gehem (over verduurzaming van je eigen huis)
 • prof. en oud-minister Jacqueline Cramer (over de grote uitdagingen van deze generatie)
 • Ama van Dantzig (over duurzaamheid vanuit Ghanees perspectief)
 • prof. Tine de Moor (over het succesvol inrichten van burgerinitiatief)
 • Leo Wijnbelt (over armoede en de voedselbanken)

Kijk terug op YouTube of luister terug op SpotifyApple, of Google

Groen, groener, groenst

In het najaar ging ook de Nudge Global Impact Challenge van start, dit jaar online in plaats van met de gebruikelijke kick off in het Vredespaleis. En we maakten ons op voor Treevember, ons initiatief samen met The Tipping Point om meer bomen te planten. Ook dat was weer een groot succes, met 30.000 uitgedeelde boombommetjes! Verder begonnen we met de pilot van Groen op je Dak, samen met onze partners Rooftop Revolution en iChoosr, om de Nederlandse daken versneld te vergroenen. Daar zul je meer over horen in het komende jaar!

Recordaantal nudgers

Ook in 2020 bleef onze community weer groeien! Inmiddels zijn er 76.043 nudgers, betrokken mensen zoals jij die duurzame acties ondernemen! En we zijn trots op het aantal actieve projecten, op dit moment 1032! Verder mochten we weer een aantal bedrijven toevoegen als Vriend van Nudge, waaronder Nature For Health en Omroep Groen. Natuurlijk partneren we met nog veel meer bedrijven, zoals nu met duurzame cadeauwinkel WAAR met welke we een mooie eindejaarsactie hebben ontwikkeld. Gebruik de code Nudge2020 voor 10% korting!  

Hoe ziet volgend jaar eruit?

In 2021 richten we ons steeds meer op de twee belangrijkste zorgen die jullie met ons hebben gedeeld: natuur en biodiversiteit enerzijds, en sociale duurzaamheid anderzijds. Dat doen we door nog meer actie van onderaf te stimuleren, door handelingsperspectief te bieden. Ik verwacht veel van ons initiatief Groen op je Dak, waarbij we vergroening combineren met buurtinitiatief en het samen in actie komen. Diezelfde combinatie staat aan de basis van het initiatief dat we met Nature For Health, Lentekracht en de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelen: Samen een Blokje Omdenken, om millennials in contact te brengen met de natuur. En we hebben nog veel meer acties in petto, waar je als nudger aan mee kunt doen. Zoals Maurits Groen stelt: “Nudge is een beweging die niet te stoppen is!” En zoals Jacqueline Cramer zegt: “Wacht niet, kom gewoon in actie”.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Giny Muller 17 december 2020

Hoe bestaat het dat jullie al zo bestaan en dat ik nog nooit van jullie gehoord had. Ik kwam op jullie site, omdat ik op zoek was naar de aanpak van de opzet van een bib kastje voor mijn deur.

Amanda van den Arend 30 december 2020

Ik ben het helemaal met Giny eens, ik kwam bij jullie doordat ik net het onwijs grappige en inspirerende boekje, 'Leven van 1 euro per dag' van Kath Kelly aan t lezen ben!