Wil jij ook groen op je dak? Doe mee met onze actie!

Word jij ook zo vrolijk van een groen dak? Zou jij je eigen dak ook wel willen vergroenen maar weet je niet waar te starten? Dan kunnen we jou misschien helpen!


 • Door

  Tessa Voncken

  26 mei 2021

Nudge is gestart met een nieuwe aanpak om daken te vergroenen en we zijn op zoek naar mensen die willen meedoen!

De voordelen van een groendak

Naast het feit dat groene daken de buurt een stuk vrolijker maken, zijn er allerlei andere voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

 • Ze verhogen de biodiversiteit en maakt de omgeving aantrekkelijker voor vogels, bijen en andere insecten;
 • Ze vertragen de afvoer van regenwater en voorkomen zo overbelasting van het riool bij extreme buien;
 • Ze nemen via de beplanting CO2 op en zuiveren het water;
 • Ze brengen verkoeling in steden;
 • Ze isoleren geluid, warmte en kou - dus minder lawaai en een lagere energierekening;
 • Ze verlengen levensduur van je dakbedekking, en als je zonnepanelen hebt dan helpt een groen dak ook om een hoger rendement te halen.

Kortom, een groendak is een "win" op vele vlakken!

Na de pilotfase klaar voor de tweede ronde!

We hebben onlangs een pilot gedaan in verschillende steden. Daarin hielpen we buurtbewoners om samen tot een groen dak te komen. De eerste groene daken van deze pilot zijn inmiddels gelegd en we hebben veel geleerd. Tijd dus voor een tweede ronde! 

Wie zoeken we?

 • Je hebt een plat dak zoals een schuur, garage of aanbouw die je wilt vergroenen.
 • Je buren hebben een soortgelijk dak en je vindt het leuk om dit samen met hen te doen.
 • Je woont buiten de grote steden.
 • Als “Buurtboswachter” ben je het aanspreekpunt voor jouw buren. Daarbij krijg je gratis ondersteuning van ons. Zo helpen wij je om dit project makkelijk voor jouw buurt te coördineren. 

Samen regel je zo snel en makkelijk een groene buurt. Heb je interesse? Meld je dan hier aan!

UPDATE: de inschrijving voor deze ronde is inmiddels gesloten. Je kunt je interesse nog wel kenbaar maken via het formulier en dan kunnen we je wellicht in een volgende ronde ondersteunen. 

Als je zelf aan de slag wilt gaan met een groen dak, dan is de website van Milieu Centraal een goed startpunt: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/ 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 6

Marjolein de klerk 27 mei 2021

Leuk initiatief, vraagje: waarom buiten de grote steden? Wordt Schiedam als (onderdeel van) en grote stad gezien?

Elma Derksen 27 mei 2021

Goede vraag van Marjolein: Waarom buiten de grote steden? Ik woon in Breda...groot of kleiner?

Natascha de Vos 28 mei 2021

Ik heb begrepen dat lang niet alle platte daken geschikt zijn voor een groen dak. Hoe weet je dat een dak geschikt is als groen dak? ( heeft te maken met o.a. het kunnen dragen van het gewicht geloof ik? )

Anjali Westinga 28 mei 2021

Graag wil ik een groen dak op 't schuurtje in mijn volkstuin, alleen is het een schuin dak...is geen optie?

Njord Pattiasina 31 mei 2021

Hi allemaal, leuk om jullie reacties te lezen!

@marjolein: we richten ons in deze ronde op gemeenten waar nog geen subsidie voor groene daken is. In de grote steden is al wel subsidie. Ook in Schiedam is al subsidie (zie https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/subsidies/subsidie-waterklaar-schiedam/)

@Elma: ook in Breda is al subsidie (zie https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/subsidies/subsidie-voor-water-en-groen-breda/)

@Natascha, dat klopt, het hangt af van de draagkracht van je dak. In de meeste gevallen kan een hovenier hier al een inschatting van maken. Soms is het nodig een expert een berekening te laten maken. We helpen je graag verder als je in onze pilot mee zou doen.

@Anjali, schuine daken tot een hellingshoek van 20 graden zijn vaak ook geschikt voor een plat dak. Ook jou helpen we graag verder als je in onze pilot mee zou doen.

@Paul, hartstikke mooi, je bestaande groene dak, en wat mooi dat je ook je andere dak wilt vergroenen! We sturen je graag de gegevens van de expert waar wij mee samenwerken door (ik heb je email adres al uit ons eerdere gesprek).