Ga voor afvalvrij met de tips van Zero Waste Nederland frontvrouw Elisah Pals

Elisah Pals is de frontvrouw van Zero Waste Nederland en weet als geen ander hoe je afval moet besparen. Wij spraken haar over waarom een zero waste levensstijl nodig is, haar ambities met Zero Waste Nederland en haar beste tips om afval te besparen.


  • Door

    Tessa Voncken

    30 juni 2021

Voor de mensen die jou (nog) niet goed kennen, wie is Elisah Pals?
“Ik ben Elisah Pals, psychologe en frontvrouw van Zero Waste Nederland. Ik was al een paar jaar met afvalvrij leven bezig voordat het idee voor Zero Waste Nederland ontstond. Ik had namelijk de ‘zero waste bijbel’ van Bea Johnson gelezen en dit boek inspireerde me zo dat ik vervolgens de zero waste principes in mijn eigen leven begon toe te passen."

En hoe is Zero Waste Nederland onstaan?
"Het idee om Zero Waste Nederland op te richten kreeg ik een paar jaar later, op reis in Colombia. Wat een idyllisch uitstapje naar een afgelegen strand had moeten zijn, bleek een schokkende confrontatie. In plaats van zacht zand stond ik op een laag aangespoeld plastic. Op dat strand in Colombia besefte ik dat ik in mijn eentje niet genoeg kon doen. Het moest groter. Zodoende startte ik in maart 2018 startte de facebookgroep Zero Waste Nederland. Die bleek zeer welkom, het ledental groeide rap – net als het werk dat het met zich meebracht. Ik verzamelde een team om me heen en vond steun in zakelijke partners.”

 


Wat voor acties hebben jullie al ondernomen om Zero Waste toegankelijker te maken voor consumenten? 
“We hebben dus de Facebookgroep waar het allemaal mee is begonnen, en daarnaast ook de Facebookpagina en Instagrampagina. We hebben ook een website vol met tips en we organiseren Zero Waste Wandeltours, dan leer je afvalvrij winkelen in je eigen stad. Verder houden we ook lezingen en organiseren we workshops. We verspreiden raamstickers voor winkels, markten en horecagelegenheden, zodat mensen zien dat ze er met hun eigen verpakking terecht kunnen. Daar zijn er nu 7000 van in heel Nederland. En Zero Waste Nederland heeft 66 lokale communities, met 60.000 leden in totaal.”

Wanneer ben je nou zero waste? 
“Daar zijn natuurlijk geen richtlijnen of keurmerken voor, maar de doelstelling is dat je nastreeft om zo min mogelijk afval te produceren. En dat je daar dus ook met het doen van je inkopen rekening mee houdt. Maar soms ontkom je er niet aan om afval te produceren. Ook mijn prullenbak is nog steeds niet 100% leeg, daar vind je bijvoorbeeld haren (die composteren niet) en paracetamol doordrukstrips.” 

Waarom is het nodig om met zijn allen minder afval te verspillen?
“In 2050 moeten we helemaal circulair zijn, dus dat er geen afval meer geproduceerd wordt. De gemiddelde persoon produceert nu zo’n 170 kilo restafval per jaar, wat niet gerecycled wordt. Als dit perfect gerecycled zou worden, dan nog blijft er 60 kilo per persoon per jaar over. Met recycling alleen gaan we niet circulair worden. Maar met een zero waste mindset kunnen we echt op weg naar circulariteit. Bij zero waste hoeft er niets te worden verwarmd, gesmolten of vervoerd. En alles wat je kan voorkomen is directe milieuwinst!"

 


Hoe kun je afval verminderen met een klein budget?
“Dat is een vraag die ik heel vaak krijg. Het is juist goed te doen met weinig budget, omdat je met zero waste heel veel kunt besparen. Ik heb in de eerste jaren dat ik begon met zero waste echt duizenden euro’s bespaard. Het is dus zeker mogelijk met een klein budget. Ik heb er ook een Tedtalk over gegeven, daarin geef ik allerlei tips." (hier te bekijken)

Veel mensen denken dat verpakkingsvrij leven veel moeite en tijd kost, hoe denk jij daarover?
“Ik bespaar er juist heel veel tijd mee. Ik ging altijd op zaterdag naar de supermarkt voor mijn boodschappen, nu ga ik naar de markt, dat kost mij niet meer tijd. Ik hoef minder te shoppen, ik hoef minder op te ruimen, ik hoef minder met mijn afval te sjouwen, ik hoef niet meer naar de milieustraat. Al dat soort dingen besparen mij tijd. Ik maak zelf mijn tandpasta en cosmetica, maar dat zijn klusjes van een paar minuten tijd. Naar Kruidvat gaan voor een tube tandpasta kost meer tijd en moeite. Het leven wordt een stuk makkelijker, kan ik wel zeggen.”

Waar koop jij je spullen?
"Een heleboel dingen maak ik zelf. Ik koop veel op de markt en ik heb sinds kort ook een moestuintje aangelegd. Verder heb ik de mazzel dat er in Breda een zero waste winkel is, maar daarvoor ging ik naar gewone winkels en nam ik mijn eigen verpakking mee. Je hoeft echt niet een speciale winkel in de buurt te hebben om verpakkingsvrij boodschappen te doen. Al is de webshop Pieter Pot wel echt een uitkomst. Zij vullen statiegeldpotten met droge goederen en brengen die aan huis."


Wat zijn jouw tips voor iemand die vandaag wil beginnen met zero waste leven?
"Waar het voor mij mee begon waren voedselverpakkingen. De switch van de supermarkt naar de markt was een manier om veel afval te besparen. Een andere simpele tip: een NEE-NEE sticker op de brievenbus plakken (hier gratis te bestellen). Dan heb je veel minder papier en kom je minder in de verleiding om spullen te kopen die helemaal niet nodig had. En een laatste tip: leg uit wat je bedoeling is. Ik was altijd bang om een lastige klant te zijn als ik naar de bakker ging met mijn eigen broodzak. Maar ik merkte dat het erg hielp als ik even kort uitlegde wat mijn bedoeling was. Ik gaf dan mijn broodzak en vroeg 'mag het hierin, want ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken' . Dan ben je niet die lastige klant, maar dan krijg je juist een complimentje dat je goed bezig bent. Het is voor hen vaak een kleine moeite en uiteindelijk bespaart hen dat ook inkoop van verpakkingen."

En wat is jouw missie met Zero Waste Nederland?
"Een circulaire samenleving. Ik ben blij dat het nu een door de overheid omarmde ambitie is en dat steeds meer bedrijven daar ook in meegaan, maar we moeten nog heel veel stappen zetten om die circulaire samenleving te bereiken. Met Zero Waste Nederland hopen we mensen daartoe te inspireren en tot actie over te laten gaan. Niet alleen het stukje bewustwording, maar ook gedragsverandering is waar we op in zetten."

Denk je dat het gaat lukken, een circulaire maatschappij in 2050?
"Ja. Dat gaat lukken omdat de ontwikkelingen nu supersnel gaan. Ik zie de toekomst positief!"
 

Fotograaf: Anne Hamers

Schreeuw het van de daken!