Landelijke actie tegen plastic peuken

Plastic Peuken Collectief organiseert de derde grote peuken cleanup: Plastic PeukMeuk 2021. Zaterdag 10 juli gaan in 73 plaatsen door het hele land honderden mensen de straat op om peuken te rapen. Help je mee?


  • Door

    Tessa Voncken

    30 juni 2021

Elf organisaties, verenigd in het Plastic Peuken Collectief, coördineren de actie en gebruiken de verzamelde data in hun campagne richting een verbod op het plastic sigarettenfilter. Met de actie Plastic PeukMeuk vragen burgers, milieuorganisaties en bedrijven dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen van dit plastic afval.

Veelvoorkomende bron van plasticvervuiling

Sigarettenpeuken bevatten plastic en zijn een van de meest voorkomende bronnen van plasticvervuiling. De filters van de peuken verdwijnen immers niet. Bijna alle filters zijn gemaakt van cellulose acetaat, oftewel plastic. Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de plasticvervuiling. Dat is niet algemeen bekend, zelfs niet bij rokers. Ze leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten en ontsieren onze leefomgeving. Daarnaast vormen brandende peuken een steeds groter risico voor het ontstaan van branden in bossen, huizen en bij spoorwegen.

“In de discussie rondom plasticvervuiling komen sigarettenpeuken nog steeds nauwelijks aan bod, terwijl dit al tientallen jaren één van de meest voorkomende vormen van vervuiling is’’, zegt Karl Beerenfenger van het collectief.

Plastic filters verbieden

‘’Communicatiecampagnes lossen het probleem niet op. We moeten het product zelf aanpakken. We willen af van het plastic sigarettenfilter die enkel dient als marketinginstrument om méér sigaretten te verkopen. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet goed voor de gezondheid. We vragen dan ook aan de regering om sigarettenfilters met schadelijke plastics en schadelijke chemische stoffen te verbieden, al dan niet in Europees verband”, zegt Beerenfenger.

Opruimkosten voor de tabaksproducenten

Artikel 8 van de Europese Single Use Plastics Directive (SUPD) voorziet dat tabaksproducenten de opruimkosten voor peuken met plastic filters moeten betalen. Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux, zegt: “We vragen aan de Nederlandse overheid om het aantal peuken scherp te monitoren, en een realistische kost per peuk vast te stellen, zodat de producenten gemotiveerd worden om de peuken in het zwerfafval te verminderen. Als stok achter de deur stellen we voor dat een wettelijke doelstelling van -70% peuken in het milieu tegen eind 2023 wordt opgenomen.”

Het Plastic Peuken Collectief

Sinds 2019 bestaat het Plastic Peuken Collectief uit: The Ocean Movement (voorheen: By the Ocean we Unite), Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer en Straw by Straw. De organisaties worden ondersteund door honderden vrijwillige peukenrapers door het hele land. Tijdens Plastic PeukMeuk 2020 gingen in 18 gemeenten mensen de straat op en raapten in drie uur 142.000 peuken.

Hoe kan ik helpen?

Je kan op zaterdag 10 juli meehelpen met peuken rapen in van de 73 plaatsen. Meer informatie hierover vind je in het Facebookevent.

Wil je al voor 10 juli je steentje bijdragen? Dat kan! Je kan peuken verzamelen en de data vastleggen in de Litterati app.

Hoe registreren in Litterati? 

In Litterati is al een challenge gemaakt: Plastic PeukMeuk. Deze gaat in op 10 juni en loopt t/m 10 juli 2021. Er zijn al meer dan 200.000 peuken vastgelegd in deze challenge! Hierin mogen alleen peuken vastgelegd worden, geen ander zwerfafval. Ga je ander zwerfafval rapen, dan moet je je afmelden in de uitdaging! De codes om deel te nemen aan de uitdaging zijn: 176584 of PEUK2021. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0