The Pollinators openen meer dan 1500 voedselbanken

Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen. Daarom helpen The Pollinators hen een handje door 1500 Voedselbanken voor Bijen te openen! Deze uitdeelpunten van biologisch bloemzaad worden gerund door particulieren in heel Nederland. Iedereen kan via het Nudge-platform bij een Voedselbank voor Bijen in de buurt terecht voor een zakje bloemzaad.


  • Door

    Tessa Voncken

    4 april 2022

Zaaien op Nationale Zaaidag

The Pollinators komen in aanloop naar 22 april in actie door in het hele land zaden uit te delen die goed zijn voor miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar. Op 22 april is het Nationale Zaaidag. Op die dag zaaien tienduizenden mensen in hun tuinen of op hun balkons voedsel voor bijen. Alle zaden zijn geheel biologisch en bijvriendelijk geteeld. Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan verscheidenheid. Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur”.

Waarom is het zaaien nodig?

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden - ook wel ‘bee killers’ genaamd.

Vind een Voedselbank voor Bijen op de kaart

Om al die zaden uit te delen openen The Pollinators 1500 ‘Voedselbanken voor Bijen’. Dit zijn uitdeelpunten voor zakjes bloemzaad. Alle afhaalpunten zijn te vinden op de online kaart. De Jan van Betten, founder van Nudge en co-founder van The Pollinators: “Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen en bedrijven uit de community zich samen met ons inzetten voor biodiversiteit. Het leuke aan deze actie is ook het sociale element. De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.

Zaaicoalitie

De campagne van The Pollinators wordt ondersteund door een ‘zaaicoalitie’ van verschillende grote en kleine bedrijven: de Bijenkorf, Pukka Thee, Lush Handmade Cosmetics, Triodos Foundation, Lowlander Beer, Wijzonol, PGGM, Spaarnelanden NV, Bloomon, Zustainabox, de Tuinen van West, Heijmans, Arcadis, Tradin Organic, Green Business Club Zuidas, VHG, Moonen Packaging, SLA organic salad bar, Kluswijs, Decokay, Equal Yoga, Guerrilla Gardeners, Synchroon, VHG.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0