Wereldwijde actie tegen plastic peuken

Plastic PeukMeuk 2021 was een enorm succes: 88 plaatsen, honderden deelnemers, veel lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale media-aandacht en ruim een half miljoen peuken geraapt door het hele land!


  • Door

    Tessa Voncken

    6 juni 2022

In navolging op de actie startten de Plastic PeukMeuk collectief een landelijke peukenmonitoring en vonden dat meerdere partijen bereid om Kamervragen te stellen en moties voor een effectieve aanpak van de zwerfpeuk voor te bereiden.

Veelvoorkomende bron van plasticvervuiling

Sigarettenpeuken bevatten plastic en zijn een van de meest voorkomende bronnen van plasticvervuiling. De filters van de peuken verdwijnen immers niet. Bijna alle filters zijn gemaakt van cellulose acetaat, oftewel plastic. Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de plasticvervuiling. Dat is niet algemeen bekend, zelfs niet bij rokers. Ze leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten en ontsieren onze leefomgeving. Daarnaast vormen brandende peuken een steeds groter risico voor het ontstaan van branden in bossen, huizen en bij spoorwegen.

“In de discussie rondom plasticvervuiling komen sigarettenpeuken nog steeds nauwelijks aan bod, terwijl dit al tientallen jaren één van de meest voorkomende vormen van vervuiling is’’, zegt Karl Beerenfenger van het collectief.

Plastic filters verbieden

‘’Communicatiecampagnes lossen het probleem niet op. We moeten het product zelf aanpakken. We willen af van het plastic sigarettenfilter die enkel dient als marketinginstrument om méér sigaretten te verkopen. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet goed voor de gezondheid. We vragen dan ook aan de regering om sigarettenfilters met schadelijke plastics en schadelijke chemische stoffen te verbieden, al dan niet in Europees verband”, zegt Beerenfenger.

Opruimkosten voor de tabaksproducenten

Artikel 8 van de Europese Single Use Plastics Directive (SUPD) voorziet dat tabaksproducenten de opruimkosten voor peuken met plastic filters moeten betalen. Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux, zegt: “We vragen aan de Nederlandse overheid om het aantal peuken scherp te monitoren, en een realistische kost per peuk vast te stellen, zodat de producenten gemotiveerd worden om de peuken in het zwerfafval te verminderen. Als stok achter de deur stellen we voor dat een wettelijke doelstelling van -70% peuken in het milieu tegen eind 2023 wordt opgenomen.”

Het Plastic Peuken Collectief

Sinds 2019 bestaat het Plastic Peuken Collectief uit: The Ocean Movement (voorheen: By the Ocean we Unite), Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer en Straw by Straw. De organisaties worden ondersteund door honderden vrijwillige peukenrapers door het hele land. Tijdens Plastic PeukMeuk 2021 gingen in 18 gemeenten mensen de straat op en raapten in drie uur 560.000 peuken.

Hoe kan ik helpen?

 

Op 2 juli 2022 is het een jaar geleden dat markeringen op sigarettenpakjes verplicht werden om aan te geven dat er plastic in de filter zit. De monitoring en actie van Plastic PeukMeuk zal uitwijzen dat dergelijke bewustmakingsmaatregelen nauwelijks effect sorteren en dat aanpakken van het product de enige effectieve oplssing voor dit enorm milieuprobleem is. 

Help jij graag mee om de oproep aan de overheid voor een verbod op de plastic sigarettenfilter, al dan niet in in internationale verband, zoveel mogelijk kracht bij te zetten Meld je dan alvast aan voor Plastic PeukMeuk 2022! 

Via Facebook of LinkedIn.

Hoe registreren in Litterati? 

In Litterati is al een challenge gemaakt: Plastic PeukMeuk. Deze gaat in op 2 juni en loopt t/m 2 juli 2022. Er zijn al meer dan 200.000 peuken vastgelegd in deze challenge! Hierin mogen alleen peuken vastgelegd worden, geen ander zwerfafval. Ga je ander zwerfafval rapen, dan moet je je afmelden in de uitdaging! De codes om deel te nemen aan de uitdaging zijn: 121875 of PEUK2022. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0