Help jij MOYU groeien?

Investeer mee in MOYU, voor een groene wereld waarin ontbossing, papierverspilling en single use paper verleden tijd zijn. Bekijk de details hier!


  • Door

    Arshia Foroughi

    20 juni 2022

Crowdfunding voor een wereld zonder papaierverspilling

De afgelopen 2 jaar heeft scale-up bedrijf MOYU hard aan de duurzame weg getimmerd, met notitieboeken van uitwisbaar steenpapier als alternatief voor pulp papier. Ondanks de Corona-crisis wist MOYU naam te maken en te blijven groeien. Met als ultieme missie: een wereld vol gezonde bossen, waarin single use papier, papierverspilling en ontbossing niet meer bestaan.

Om deze missie waar te maken, gaat MOYU nu internationaal uitbreiden naar landen als Duitsland en Frankrijk. Maar hiervoor is een flinke investering nodig. Daarom heeft MOYU nu haar eerste crowdfundingsactie opgestart, met als minimaal doelbedrag €150.000 euro.

Help je mee?

Het probleem: de vervuilende papierindustrtie 

Misschien sta je er niet bij stil, maar het papier waar je dagelijks op schrijft of print, wordt gemaakt tegen een hoge prijs. De grondstof van papier is immers hout - en voor hout moeten bomen gekapt worden. Bomen die al met de dag schaarser worden. Elke minuut worden er gemiddeld 40 voetbalvelden aan bos weggekapt, wat betekent dat we over minder dan 80 jaar geen regenwoud meer over hebben.

Daarnaast is er wel 10.000 liter water nodig om één pak A4'tjes te produceren en gaat er veel bleekmiddel doorheen om het papier hagelwit te maken. Dit intensieve productieproces zorgt ervoor dat de papierindustrie 7% van alle CO2 ter wereld uitstoot. In vergelijking: dat is 3 keer méér dan de totale uitstoot van de vliegvaartindustrie. Een bizarre hoeveelheid!

Ook het recycleproces van pulp papier is allesbehalve duurzaam. Papier kan namelijk maximaal 7 keer gerecycled worden. Er is bovendien zowel water als vers houtpulp nodig om het recycleproces te kunnen voltooien. Echt volledig recyclebaar papier bestaat dus niet.

De oplossing: uitwisbaar steenpapier 

MOYU founders Paul Sintnicolaas en Roel Schatorjé wilden iets aan deze vervuilende papierindustrie doen. Na lang zoeken ontdekten ze steenpapier: papier, maar dan gemaakt van kalksteen en een klein gedeelte HDPE.

Steenpapier is vrij-van bomen, water en bleekmiddelen. Daarnaast ligt de CO2-uitstoot zo'n 67% lager dan bij de productie van pulp papier, en is steenpapier 100% recyclebaar volgens het Silver Cradle-to-Cradle Certificate. Bovendien heeft steenpapier waterafstotende en scheurbestendige eigenschappen, waardoor het papier zowel stevig als soepel aanvoelt en schrijft.


Zo werkt uitwisbaar schrijven in een MOYU notitieboek


Pure magie in een notitieboek

Roel en Paul ontdekten vervolgens dat zogenaamde Frixion inkt in combinatie met steenpapier gemakkelijk uit te wissen is met water en een doekje. Een stukje magie, als het ware! Ze besloten hier werk van te maken en ontwikkelden uitwisbare notitieboeken en andere schrijfartikelen, zoals weekplanners, to do lists en agenda's. Deze producten worden zowel aan consumenten als zakelijke klanten verkocht en zijn zelfs al in verschillende winkels binnen Europa te vinden.

Naast het beschermen van bestaande natuur en het tegengaan van papierverspilling, wil MOYU ook actief nieuwe natuur creëren. Daarom plant het bedrijf per verkocht notitieboek een boom met haar partner Trees For Kenya. Deze non-profit community plant uitsluitend native trees, dus bomen die van nature in een bepaald gebied voorkomen. Dat heeft een positief effect op de lokale én mondiale biodiversiteit. Bovendien beschermt de Trees For Kenya community de stekjes 24/7, zodat ze niet alsnog gekapt worden en als brandhout eindigen. 


Eén van de vrouwen die werkzaam zijn binnen de Trees For Kenya community.

Zo draag jij een groen steentje bij!

Inmiddels is MOYU ruim 2 jaar verder, 20 collega's rijker en heeft het bedrijf al meer dan 61.000 bomen geplant. Nu is het tijd voor de volgende stap: internationale uitbereiding, met Duitsland en Frankrijk als startpunt. Hier is een investering van minimaal €150.000 voor nodig. 

Daarom is MOYU een crowdfunding actie begonnen. Sinds een kleine week staat deze actie live op het platform CrowdAboutNow en is er al meer dan 50% van het doelbedrag opgehaald! Iedereen kan mee investeren - of je nu een klein of groot bedrag in wil leggen.

In ruil hiervoor krijg je, naast je investering natuurlijk, 4% jaarrente terug en verschillende beloningen (afhankelijk van het door jou geïnvesteerde bedrag). Zo help je dus niet alleen mee aan een wereld zonder papierverspilling en ontbossing, maar krijg je er zelf ook wat extra's voor terug. Wel zo fijn :-).

Gelijk investeren of wil je meer informatie over de doelstellingen, actievoorwaarden en het verhaal van MOYU? Bekijk dan hier de crowdfunding pagina.

Namens het hele MOYU team: ontzettend bedankt , je bent een held!

P.S. Meer weten over Trees for Kenya? Bekijk deze korte documentaire.
       MOYU volgen op Instagram? Check MOYU's Instagram pagina.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

david miller97 28 juni 2022

Bij een daklekkage neemt u met spoed contact op met Dakonderhoud Nederland! Of u nu een daklekkage wilt laten oplossen, uw dak wilt renoveren of laten repareren; wij verzorgen het graag voor u! Onze dakspecialisten komen bij u langs om uw dak te inspecteren en uw <a href="https://dakonderhoudnederland.nl/daklekkage-spoed/">daklekkage spoed</a> te verhelpen.