Duurzaam op het eerste gezicht

​Welkom bij mijn allereerste blog waarin ik als digital nomad de wereld door mijn duurzaamheidsbril deel. In deze blog serie neem ik jullie mee op mijn reis door Europa. Ik deel mijn ervaringen en meningen over de steden en/of landen die ik heb bezocht en deel wat ik vind dat er nog op het gebied van duurzaamheid aan winst valt te behalen.


  • Door

    Arshia Foroughi

    9 november 2022

 

Ik beoordeel de steden en/of landen op de volgende drie duurzaamheidscategorieën:

 

  1. Voeding
  2. Vervoer
  3. Natuurbeheer. 

 

Allereerst even voorstellen: mijn naam is Arshia Foroughi, 25 jaar oud. Sinds mijn studententijd houd ik mij actief bezig met duurzaamheid en probeer ik op mijn manier bij te dragen aan een betere wereld. Tijdens mijn studie kreeg ik de kans om af te studeren bij Nudge. Deze kans veranderde mijn blik op de wereld en zorgde er onder andere voor dat ik thuis andere keuzes ging maken. Nog wel even een disclaimer: Ik ben geen specialist en deze blog is ook geen wetenschappelijk onderzoek. Het is puur en alleen mijn persoonlijke ervaring in het moment opgenomen.

 

Sinds 1 november 2022 reis ik door Europa met mijn rode Chevrolet Spark en daktent. Mijn vriendin en ik, plus onze twee hondjes, hebben het vertrouwde Nederland achter ons gelaten en alles opgezegd om ons droomreis te maken. Deze reis inspireerde mij om te gaan oriënteren hoe het in het buiten Nederland gesteld is met duurzaamheid. In deze blog serie neem ik jullie dan ook mee naar de plekken die ik bezoek. Met de vraag: Hoe is het in de wereld gesteld op het gebied van duurzaamheid?

 

Deze week: Hoe is het gesteld met België op het gebied van duurzaamheid?

Ons reis begon in het prachtige België.

Gelijk toen we de grens van Nederland passeerden keken we onze ogen uit in verband met de prachtige natuur van België. Het lijkt wel of je met drie uur autorijden een totaal andere wereld in rijdt. Hier is het heuvelachtig, hoge bomen met veel kleuren en geregeld zie je natuurbronnen met helder water. Ook de wilde dieren vliegen je vaak letterlijk om de oren. Wat een verschil met het vlakke en groene landschap van Nederland! Dit beloofde ons gelijk al veel!

 

Voeding

Omdat mijn vriendin en ik al jaren veganistisch eten, is voeding een van de componenten waar wij naar kijken. Hoe makkelijk of moeilijk kunnen we op de plek dat we zijn veganistisch eten. Wat zijn de opties en alternatieven voor ons? En waar kan je dit beter testen dan in de supermarkt?!

 

In de week dat wij in België waren konden we iedere dag gemakkelijk ons veganistische dieet volgen. In de supermarkten waren de vertrouwde merken zoals De Vegetarische Slager, Violife en Alpro makkelijk te vinden. Wel merkten we dat de assortiment veel schaarser was dan in Nederland en de prijzen relatief hoger. Waar in Nederland de vleesvervangers (gelukkig) inmiddels vaak goedkoper zijn dan het vlees waar het een alternatief voor is.. is dat hier helaas nog niet altijd het geval. Vooral in de kleinere dorpen waar de vraag waarschijnlijk ook wat lager ligt, lagen de prijzen aanzienlijk hoger. Niet geheel verbazingwekkend maar wij waren alsnog positief verbaasd dat we in iedere supermarkt waar we kwamen in België en dus ook in de kleine dorpjes, de vegan opties aanwezig waren! 

 

Vooral in Brussel is het ons positief opgemerkt dat er rekening werd gehouden met de golf van veganisten. Zo kan je op verschillende plekken heerlijk genieten van vegan wafels en een cappuccino met havermelk bestellen. En biedt eigenlijk elk restaurant sowieso een vegetarische optie en hebben alle populaire restaurants sowieso ook een bekende vegan optie.
 

 

Duurzaam vervoer

Tijdens onze reis zullen wij ons vooral verplaatsen en leven vanuit onze eigen kleine auto met daktent zullen wij waarschijnlijk niet vaak gebruik maken van openbaar vervoer (maar besparen wij op deze manier wel veel water, gas en elektriciteit).

 

Toch zijn wij enorm benieuwd naar het vervoersverkeer binnen een land waar we komen. Omdat naast voeding, vervoer een van de belangrijkste componenten is waarmee je een verschil kan maken voor het milieu en de duurzaamheid ervan.

 

Hetgeen wat ons gelijk opviel toen we België binnen reden was het feit dat je overal op de snel weg 120 km/u mag rijden. Waar we in Nederland veel debatten hebben gevoerd over het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km/u, omdat het veel beter is voor het milieu, rijdt iedereen in België met 120 km/u op de snelweg. 

 

Ook hebben naast mountainbikers en wielrenners, weinig fietsers gezien. Zowel niet in de grote steden als de kleinere dorpen. Het lijkt erop dat de bevolking het noodzakelijke met de auto of te voet in hun dorp doet. De lucht in België lijkt amper vervuild, zodra je de lucht die je inademt voelt het alsof je pure zuurstof tot je neemt. Je ziet dan ook meer bomen dan auto’s. 

 

Ook in de grote steden leek er ingespeeld te zijn op het feit dat het lijkt dat iedereen hier enkel voor noodzakelijk gebruik de auto pakt. Er zijn speciale parkeerzones waar je enkel met een deelauto mag parkeren, vooral in het centrum van Brussel.

 

Ook de lease E-steps en E-bikes waren op iedere hoek te vinden. Letterlijk en figuurlijk. Of dat de gezicht van de stad mooier maakte en echt bijdroeg aan het milieu is maar de vraag.. de E-steps zwierven overal. We hebben voor de lol met een app een E-step geprobeerd te huren om door het  stadscentrum te navigeren maar kwamen al gauw tot de conclusie dat het behalve spannend (je leent iets zonder mondelinge uitleg) ook ontzettend gevaarlijk was. Met twee keer draaien aan de knop ga je al 25 km/u door een stad die je niet kent. Wij hebben dan ook na het uitproberen de step weer vriendelijk achtergelaten en onze weg te voet verder vervolgd. 

 

Wij hebben geen gebruik gemaakt van openbaar vervoer in België maar wel het mooie treinstation van Brussel gezien en een aantal bussen. Het openbaar vervoer lijkt in Brussel net zo goed opgepakt te worden als het voor ons zo bekende Amsterdam maar in de kleine dorpjes zie je net als in Nederland met vlagen af en toe een bus passeren. Omdat we geen openbaar vervoer hebben gepakt, kunnen we er geen oordeel maar wel een indruk over vellen.

 

Natuur beheer

Een van de laatste componenten waar wij naar kijken is de natuurbeheer. Wij omringen ons graag met de natuur en komen dan ook volledig tot rust in de stilte er van. Zoals ik al in het begin schreef, Waren we gelijk onder de indruk van de natuur van België. Met een waterfilter kan je uit bijna alle meertjes hier drinken, het water stroomt overal en is helder. Je kan er zelfs vissen in zien zwemmen. De kleuren hier zijn adembenemend mooi en je bevindt je gelijk in een meditatieve stand, ook kan je in ieder natuurgebied afvalcontainers vinden dus is er in vergelijking met Nederland echt aanzienlijk minder zwerfafval.

 

 

Extra 

Wat mij extra opviel is dat er hier geen statiegeld wordt gerekend op plastic flessen. De goedkoopste 1,5l waterfles kost €0,30 en men koopt hier dan ook massaal waterflessen in. Dit viel mij gelijk op. Op de waterflessen staat wel nog de leuze “recycle me” maar ik vind dat hier echt nog een vooruitslag in te maken valt! 

 

Al met al hebben wij genoten van België en haar prachtige natuur! 

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring in België. Deel dit met ons en laat ons weten wat jullie nog meer zouden willen lezen.

 

Benieuwd ook naar hoe het is om met een daktent door Europa te reizen?

Volg ons op instagram!

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs