Duurzaam op het eerste gezicht week 2

Welkom bij mijn tweede blog waarin ik als digital nomad de wereld door mijn duurzaamheidsbril deel. In deze blog serie neem ik jullie mee op mijn reis door Europa. Ik deel mijn ervaringen en meningen over de steden en/of landen die ik heb bezocht en deel wat ik vind dat er nog op het gebied van duurzaamheid aan winst valt te behalen.


  • Door

    Arshia Foroughi

    21 november 2022

Ik beoordeel de steden en/of landen op de volgende drie duurzaamheidscategorieën:

 

  1. Voeding
  2. Vervoer
  3. Natuurbeheer. 

 

Deze week: Hoe is het gesteld met Ibiza op het gebied van duurzaamheid?

In het eerste deel van mijn blog las je hoe ons reis in het prachtige België begon. Ondanks het prachtige natuur bij onze zuidelijke buren, vonden wij het hoogste tijd om België vaarwel te zeggen en richting het zuiden te rijden. De zon op zoeken. Dat is dan ook wat we letterlijk gedaan hebben. We hebben 10 uur lang doorgereden naar Spanje, Barcelona om precies te zijn. Vanuit Barcelona hebben we gelijk de nachtboot naar Ibiza genomen, om te genieten van dit prachtige eiland. Dit kostte ongeveer €200 euro en de overtocht duurt 8 uur, de ticket bij het loket is goedkoper dan online.

 

 

Voeding

Omdat mijn vriendin en ik al jaren veganistisch eten, is voeding een van de componenten waar wij naar kijken. Hoe makkelijk of moeilijk kunnen we op de plek dat we zijn veganistisch eten. Wat zijn de opties en alternatieven voor ons? We testen dit bij de lokale supermarkten en de restaurant waar we komen.

 

Wij hebben ruim andere half week doorgebracht op Ibiza.   En we hebben iedere dag gemakkelijk ons veganistische dieet kunnen volgen. Ibiza staat toch bekend om een “hippe” eiland en bewust leven speelt bij veel mensen een belangrijk rol hier. Dus de optie “vegano” (Vegan in Spaans) stond overal wel een tot meermaals gemeld op de menukaarten in het restaurants. Het werd duidelijk rekening gehouden met de vegan dieet, waarbij je gemakkelijk je de kaas op het menu kon vervangen voor vegan kaas tegen meerprijs.

 

Ook in de supermarkten was de vertrouwde merk Alpro overal te vinden. En daarnaast (voor ons) de wat minder bekende Spaanse merken. Wel merkten we dat de assortiment veel schaarser was dan in Nederland en ook België. Dit had voornamelijk ook te maken met het feit dat je hier op Ibiza meer kleine supermarkten hebt, dan echte grote supermarkten. En met klein bedoel ik de gemiddelde Amsterdamse studentenkamer alleen dan gevuld met supermarktartikelen. De prijzen van de vegan opties waren vergelijkbaar met die in België. Niet geheel verbazingwekkend, aangezien Ibiza een eiland is en alles met boot hier naar toe moet komen. Wij waren al positief verbaasd dat we in iedere supermarkt waar we kwamen de vegan opties aanwezig waren! De supermarkten hebben namelijk sowieso weinig opties van verschillende producten. Wat als je de grote supermarktketens in Nederland gewend bent ook wel een verademing kan zijn: Hier heb je nog één soort pindakaas en als ze hem dan hebben spring je een gat in de lucht. Keuzestress in de supermarkt is iets wat ze hier niet kennen. 

 

 

Duurzaam vervoer

Tijdens onze reis zullen wij ons vooral verplaatsen en leven vanuit onze eigen kleine auto met daktent. Daarom zullen wij waarschijnlijk niet vaak gebruik maken van openbaar vervoer (maar besparen wij op deze manier wel veel water, gas en elektriciteit).

 

Toch zijn wij enorm benieuwd naar het vervoersverkeer binnen een land waar we komen. Omdat naast voeding, vervoer een van de belangrijkste componenten is waarmee je een verschil kan maken voor het milieu en de duurzaamheid ervan.

 

Het geen wat ons gelijk opviel toen we op Ibiza aankwamen, was het feit dat de infrastructuur op dit eiland heel goed was aangelegd. Desondanks haal je de maximumsnelheid van 100 km/u hier niet gemakkelijk. 

 

Ook hebben we naast mountainbikers, weinig fietsers gezien. Het is een eiland en de bevolking is noodzakelijke met de auto overal op pad te gaan. Desondanks is ook de lucht in Ibiza amper vervuild, zodra je de lucht die je inademt voelt het alsof je pure zuurstof tot je neemt. Je ziet dan ook meer bomen dan auto’s. Wat wel belangrijk daarbij is te vermelden: Het is laagseizoen. Ibiza is een echt vakantie eiland en in het hoogseizoen zal dit dus waarschijnlijk een andere ervaring zijn.

 

Verder zagen wij wel enkele openbare bussen passeren en de bewoners die hier ook gebruik van maakten.  

Omdat we geen openbaar vervoer hebben gepakt, kunnen we er geen oordeel maar wel een indruk over vellen.

 

Natuur beheer

Een van de laatste componenten waar wij naar kijken is de natuurbeheer. Wij omringen ons graag met de natuur en komen dan ook volledig tot rust in de stilte er van. 

 

De natuur van Ibiza is in een woord prachtig. De kleuren hier zijn adembenemend mooi en je bevindt je gelijk in een meditatieve stand, ook kan je in ieder natuurgebied afvalcontainers vinden dus is er in vergelijking met Nederland echt aanzienlijk minder zwerfafval.

Ook op alle stranden die wij kwamen vonden wij geen toch amper zwerfafval. Vaak wordt er zelfs gescheiden afvalbakken aangeboden, zodat je je afval kan scheiden. 

 

De dakrails van onze auto is stuk gegaan, we namen onz tijd in Ibiza dus om na te denken over hoe wij dit konden oplossen zonder terug naar Nederland te rijden. Ook is het in Ibiza verboden om wild te kamperen. Om die reden hebben wij besloten om in verschillende Airbnb’s te overnachten op dit prachtige eiland. Een leeg hoofd doet tenslotte helder denken.

 

 

 

Extra 

Wat mij ook in Ibiza opviel is dat er hier geen statiegeld wordt gerekend op plastic flessen. De goedkoopste 1,5l waterfles kost €0,30 en men koopt hier dan ook massaal waterflessen in. Dit viel ook hier mij gelijk weer op en ik vind dat hier echt nog een vooruitslag in te maken valt! 

 

Wat mij tot slot ook opviel was dat op het eiland heel goed afval wordt gescheiden. De afval containers zijn in iedere buurt te vinden en scheiden verschillende soorten afval.

 

Al met al hebben wij genoten van Ibiza en haar prachtige natuur!  En wij zijn dan ook erg benieuwd naar jouw ervaring op Ibiza! Vooral als deze wel in het hoogseizoen was. Deel dit met ons en laat ons weten wat jullie nog meer zouden willen lezen.

 

Nog wel even een disclaimer: Ik ben geen specialist en deze blog is ook geen wetenschappelijk onderzoek. Het is puur en alleen mijn persoonlijke ervaring in het moment opgenomen.

 

Benieuwd ook naar hoe het is om met de auto (en een daktent) door Europa te reizen?

Volg ons op instagram!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs