Duurzaamheid op het eerste gezicht week 3

Welkom bij mijn derde blog waarin ik als digital nomad de wereld door mijn duurzaamheidsbril deel. In deze blog serie neem ik jullie mee op mijn reis door Europa. Ik deel mijn ervaringen en meningen over de steden en/of landen die ik heb bezocht en deel wat ik vind dat er nog op het gebied van duurzaamheid aan winst valt te behalen. Ik beoordeel de steden en/of landen op de volgende drie duurzaamheidscategorieën: Voeding, Vervoer ,Natuurbeheer.


  • Door

    Arshia Foroughi

    27 december 2022

Deze week: Hoe is het gesteld met Spanje en Portugal op het gebied van duurzaamheid?

In het eerste twee delen van mijn blog las je hoe onze reis in het prachtige België begon en waarna wij met een snelvaart naar Ibiza door zijn gereden. Na 2 weken tijd doorgebracht te hebben op het prachtige Ibiza, namen we de boot terug vanuit het eiland naar Valencia. We hadden een fijne tijd op dit prachtige eiland, maar vonden dat het weer tijd was om ons reis door te zetten. We hebben 2 weken vanuit Valencia via de kust van Spanje rond getrokken richting Faro, Portugal. Waar wij nu 1 week zijn. In deze blog deel ik mijn ervaringen op het gebied van duurzaamheid over Spanje en Portugal. Dit is puur een moment opname en mijn perspectief. 

 

Voeding

Omdat mijn vriendin en ik al jaren veganistisch eten, is voeding een van de componenten waar wij naar kijken. Hoe makkelijk of moeilijk kunnen we op de plek dat we zijn veganistisch eten. Wat zijn de opties en alternatieven voor ons? We testen dit bij de lokale supermarkten en de restaurant waar we komen.

 

Zowel in Spanje als nu in Portugal hebben wij gemakkelijk iedere dag ons veganistische dieet kunnen voortzetten. Echter, waar we in Ibiza het gevoel hadden dat er duidelijk rekening werd gehouden met het vegan dieet, was dat in Spanje en Portugal wat minder. 

 

In de supermarkten was het vertrouwde merk Alpro overal te vinden. En daarnaast (voor ons) de wat minder bekende merken. Het assortiment verschilt heel erg per supermarkt. Grote supermarkten hebben onwijs veel vegan-opties, kleinere supermarkten bijna geen. De prijzen van de vegan opties in zowel Portugal als Spanje waren vergelijkbaar met die in België. Er zijn wel grote Europese supermarkt ketens die wij ook kennen uit Nederland en waarbij je dus wel op het assortiment kan vertrouwen als je zekerheid wilt.


Uiteten gaan in een normaal restaurant, is onverstandig. Vegetarische opties willen nog wel eens lukken maar zomaar ergens bij een lokaal restaurant gaan zitten en vegan eten bestellen gaat niet. Zowel in Spanje als Portugal. Sterker nog, gisteren kregen we nog echte kip op ons broodje, inplaats van de vegan optie. Het is uiteindelijk goed gekomen en we hadden het op tijd door.

Het vegan beleg bleek op te zijn?! Laten we zeggen dat het een mis communicatie was...

 

Duurzaam vervoer

Tijdens onze reis zullen wij ons vooral verplaatsen en leven vanuit onze eigen kleine auto met daktent. Daarom zullen wij waarschijnlijk niet vaak gebruik maken van openbaar vervoer (maar besparen wij op deze manier wel veel water, gas en elektriciteit).

 

Toch zijn wij enorm benieuwd naar het vervoersverkeer binnen een land waar we komen. Omdat naast voeding, vervoer een van de belangrijkste componenten is waarmee je een verschil kan maken voor het milieu en de duurzaamheid ervan.

 

Wat ons zowel in Spanje als Portugal opviel is dat het hebben van een auto vaak wel een must is. Desondanks hadden wij niet het gevoel dat de lucht erg vervuild is. Je ziet nog steeds meer bomen dan mensen of auto’s. Wat wel belangrijk daarbij is te vermelden: Het is laagseizoen. Zuid Spanje en Portugal is een echt vakantie bestemming en in het hoogseizoen zal dit dus een andere ervaring zijn.

 

Ook hebben we naast mountainbikers, weinig fietsers gezien in het buurtland Spanje. Terwijl we verrassend genoeg veel fietsers te vinden zijn in Portugal. Die soms zelfs op de autoweg fietsen, waar je als auto 80 km/u mag rijden..... 

 

Verder konden we goed constateren dat zowel in Spanje als Portugal het openbaar vervoer goed te bereiken is. Omdat we geen openbaar vervoer hebben gepakt, kunnen we er geen oordeel maar wel een indruk over vellen.

 

Natuur beheer

Een van de laatste componenten waar wij naar kijken is de natuurbeheer. Wij omringen ons graag met de natuur en komen dan ook volledig tot rust in de stilte er van. 

 

De natuur in Spanje als in Portugal is echt prachtig. Je ziet veel diversiteit en vooral veel groen om je heen. Ook vind je in beide landen in ieder natuurgebied afvalcontainers. Ook op alle stranden die wij kwamen vonden wij geen toch amper zwerfafval. Vaak wordt er zelfs gescheiden afvalbakken aangeboden, zodat je je afval kan scheiden.

 

Ook worden veel stukken land worden beheerd door landeigenaren. 

 

Conclusie

Voor ons gevoel was er geen groot verschil tussen Portugal en Spanje qua duurzaamheid. Beide landen zijn gehecht aan hun tradities, zoals vlees eten bijvoorbeeld en het reizen met auto. Maar toch zie je in beide landen zoals het opkomst van vegan producten, ook andere ontwikkelingen. (Zie foto’s hieronder) die er toewijzen dat duurzaamheid daadwerkelijk een rol speelt in deze landen. 

 

 

Benieuwd ook naar hoe het is om met de auto (en een daktent) door Europa te reizen?

Volg ons op instagram!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs