Hoe kan ik 2 dollar meer betalen voor mijn kleding?

Wonen & leven

2 dollar extra is al genoeg

Eén statement bleef bij mij hangen uit een interview met de Noorse jongeren van de documentaire Sweatshop: "De boodschap in Sweatshop is niet dat we moeten stoppen met kleren kopen. De mensen in Bangladesh en Cambodja hebben die banen hard nodig. Waar het om gaat is dit: als we 2 dollar per kledingstuk extra zouden betalen, kunnen de lonen verdubbelen en maakt de industrie nog steeds dezelfde winst." [http://www.ecouterre.com/interview-norways-sweatshop-fashionistas-in-their-own-words/7/] Die 2 dollar zou ik graag extra willen betalen, juist ook zolang de industrie nog geen stappen heeft gezet. En ik ben vast niet de enige. Wie weet een weg om zo'n bijdrage in te zamelen én om te zorgen dat het ook echt bij de werknemers terecht komt?

Dit is een idee van

Hansje Huson

7 april 2015

Reacties op deze vraag 4

Hoe kan ik 2 dollar meer betalen voor mijn kleding?

Arjan van B. 12 mei 2015

> Wat zou je ervan vinden als je voor elk merk met één score kan zien hoe [...]

Kennen jullie http://rankabrand.nl?

Want inderdaad, een hogere prijs betalen zegt weinig. Soms vraag ik me zelfs af of je niet beter wél een shirt voor 2 euro kunt kopen, en dan zelf een goede besteding zoeken (om het probleem aan te pakken) voor het geld dat je dan hebt uitgespaard...

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Hansje Huson 30 april 2015

In het verlengde van mijn vraag deze mooie actie in Berlijn. Op de Alexanderplatz een machine die voor 2 euro t-shirts verkoopt: https://www.youtube.com/watch?v=KfANs2y_frk

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Jan van Betten 17 april 2015

Lijkt me een goed idee, zo'n score, maar ik zou als consument toch ook willen weten of de katoen deugt, de verfstoffen niet schadelijk zijn, etc. En de kunst is weer om te voorkomen dat er straks een kerstboom aan labels aan een merk hangt. Dan zie je door de bomen het bos niet meer. Er gaan veel stemmen op voor transparantie en storytelling: het merk vertelt hoe ze het doen en is over werkwijze transparant. Je kunt bezoeken afleggen aan de fabrieken, praten met medewerkers, etc.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Jan Paul Grollé 9 april 2015

Hoe weet je dat de 2 dollar terechtkomt waar je wilt? Weet je zelf waar die 2 dollar volgens jou terecht moet komen? Je wil waarschijnlijk niet dat hij in de plaatselijke winkel blijft steken. Ook heb je misschien liever dat die 2 dollar bij zo arm mogelijke mensen terecht komt, voor het grootste verschil.
Wat zou je ervan vinden als je voor elk merk met één score kan zien hoe goed ze werknemers over hun hele leveringsketen betalen, overal afgezet tegen de plaatselijke kosten van levensonderhoud? Ieder jaar een herrekende score, die via websites en apps toegankelijk is, en die door de betere merken gewoon op het label wordt afgedrukt.
Wat ervoor nodig is? Merken die transparant zijn over hun toeleveranciers, een crowdsourcing platform dat de informatie op grote schaal overal goedkoop vandaan kan halen, en betrouwbare data voor 'living wages' over de gehele wereld. Ik adviseer een stichting die de laatste twee zaken al op de rit heeft. Nu zijn we op zoek naar de beste manier om zo'n score aanvaard te krijgen door fabrikanten en consumenten. Wie heeft ideeën en/of contacten?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 4 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!