PV zonnepanelen wassen - werkt dat?

Wonen & leven

dagelijks PV zonnepanelen wassen

Wij hebben in Osdorp met twee nieuwe PV veldjes (15 PV elk) testen gedaan. Een veld dagelijks wassen, het andere helemaal niet, leverde extra rendement van 17.8% energie. Tel uit je winst.

Dit is een idee van

Alain Kahn

1 mei 2014

Reacties op deze vraag 6

PV zonnepanelen wassen - werkt dat?

Supernudger 10 juni 2014

Of dus een sproeisysteem zo opstellen dat ie alles in 1 keer schoonspuit. zijn die doekjes echt nodig of is bijna schoon ook al schoon genoeg??

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 4 juni 2014

PS we hebben panelen die niet op het dak, maar in een frame op de aarde staan, dat is heel prettig, want we kunnen ze dan gemakkelijk resetten ( bijv. na onweer, want dan willen ze wel eens van slag raken) en ook heel gemakkelijk schoonhouden.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 4 juni 2014

Dat is ook mijn ervaring; ongelooflijk wat een roetachtige aanslag er elke keer weer op mijn schoonmaakdoekjes zit; het kost niet veel water, ik gebruik voor 12 panelen die handige microvezeldoekjes die er zijn in de vorm van een dweil, dus flink groot. Alleen maar vochtig maken is genoeg! Het mooiste is natuurlijk s morgens als de dauw er nog op ligt. dan hebt je nauwelijks extra water nodig. Ze hebben twee kanten ( boven en onderkant) en dan is het gewoon een kwestie van zo vouwen dat je steeds een schoon stukje kunt gebruiken; en het vuile eronder vouwt. Even uitproberen, klaar. Natuurlijk moet het doekje wel uitgewassen worden, maar je kunt ook elke dag een ander doekje gebruiken en dan in het weekend alles in de was gooien (dan wordt er minder energie gebruikt, en met je verhoogde zonne-energie rendement lever je extra energie!)
Hand was kan natuurlijk ook en met het waswater kan je ook nog van alles doen.
Bijvoorbeeld soda wast schoon en het waswater met soda kan helpen om bijv. de wc schoon te houden. Idem biotex..

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Rieky Schalken 4 juni 2014

Waarmee worden de zonnepanelen gewassen? Misschien zijn er glazenwassers die ook regelmatig zonnepanelen willen wassen. Wie duikt in het gat?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 3 juni 2014

Koele panelen (tijdens het wassen) geven een hoger rendement dan warme panelen. Hoeveel invloed zou dit gehad hebben op het extra rendement? Of is dat verwaarloosbaar?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
kees slagter 3 juni 2014

En nu gaarne een test waarbij 1 veld 4 x per jaar wordt gewassen en het andere niet.
(dit lijkt mij een iets betere (reele) situatie......en ook nog haalbaar voor de meeste bezitters.
Vrgr,.....Kees Slagter

p.s. 20 x paneel (enkelvoudig)

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 2 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!