Apparaten met label 'onderdelen verkrijgbaar'?

Hergebruik & afval , Wonen & leven

Label onderdelen wel/ niet verkrijgbaar

Zou het niet goed zijn als je bij aankoop van een huishoudelijk apparaat via een label kan zien of er onderdelen verkrijgbaar zijn in het geval het apparaat kapot gaat? Het is zo vervelend om een apparaat weg te moeten gooien terwijl er maar iets kleins stuk is dat niet los verkrijgbaar is.

Dit is een idee van

Anonymous

24 januari 2014

Reacties op deze vraag 9

Apparaten met label 'onderdelen verkrijgbaar'?

Jay Paans 4 december 2014

Er is volgens mij al veel bekend over dit grote probleem. Een tijd geleden is er een uitzending geweest van de omroep "EZ" over "geplande slijtage" en de (on)mogelijkheid om apparaten te repareren. Hierbij is veel aandacht geweest voor fabrikanten, die dit opzettelijk zo maken, maar ook voor Repair Cafés. Zelf ben ik bij twee Repair Cafés actief (Kaatsheuvel en Waalwijk) en de praktijk leert dat er erg veel apparaten met een simpele reparatie gered kunnen worden.
Verder ligt er helaas nog steeds veel verantwoordelijkheid bij de consumenten. Ik zeg helaas, omdat er zo ontzettend veel mensen zijn die het gewoon niet weten of het niet interesseert. Juist dat soort mensen moeten minder gemakzuchtig worden; niet zomaar goede apparaten weg gooien... En inderdaad, een of enkele onderdelen LATEN repareren in meestal ongelooflijk duur. Dat zou ook moeten veranderen.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 3 maart 2014

Goed om te zien dat er meer mensen dit een goed idee vinden. Ik ben er dus tegenaan gelopen dat niet alles los verkrijgbaar is. Een klein onderdeeltje kapot, betekende een groot onderdeel kopen om de stofzuiger weer aan het werk te krijgen.

De vraag is nu hoe we zoiets van de grond gaan krijgen. Bij welke organisatie moeten we aan bel trekken? Is er iemand die hier suggestie voor heeft? Is de consumentenbond inderdaad de juiste instantie?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 2 maart 2014

Het zou wellicht in een ''duurzaamheidslabel'' verwerkt kunnen/moeten worden. Het steeds maar energiezuiniger worden van de apparaten loopt haast ten einde; veel zuiniger kunnen de apparaten niet meer. Tijd dus voor een label dat naast zuinigheid ook duurzaamheid/fairtrade ed. meeweegt.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Pieter Parmentier 27 februari 2014

Goed plan, maar hoe krijgen we de fabrikanten zover? Een actie via de consumentenbond?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 2 stemmen
Anonymous 25 februari 2014

Even een punt van orde: er is iemand die zichzelf de naam 'Nudge' gegeven heeft, maar die spreekt dus voor zichzelf, niet namens Nudge! Dit profiel is om verwarring bij Broedplaatsbezoekers te voorkomen geblokkeerd.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Evert Kuiken 10 februari 2014

Los verkrijgbaar is denk ik alles wel. Probleem is volgens mij eerder dat het goedkoper moet zijn om het te laten vervangen. Anders zullen consumenten snel besluiten om het apparaat alsnog te vervangen.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Supernudger 10 februari 2014

Beter nog; bij de aanschaf info krijgen hoe en waar je aan losse onderdelen kan komen

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Supernudger 31 januari 2014

Een repareer wiki, met schema's, onderdelen, uitleg in foto's.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!