Energie uit stromend water in leidingen?

Water , Energie

microwaterkrachtcentrale

Idee voor een microwaterkrachtcentrale. Door diverse leidingen loopt water, in je huis (naar toilet, douche,vaatwasser en kraan) en naar je huis. In hoeverre is dit stromend water om te zetten in elektriciteit? Wordt de waterdruk minder door het omzetten van het stromend water naar elektriciteit? Is het mogelijk om een kleine soepel lopende dynamo te activeren die dan een rendabele hoeveelheid stroom op levert? Ik kan mij voorstellen dat alleen tijdens het douchen, er genoeg water stroomt om elektriciteit op te wekken en dan ook gelijk in de afvoer! Willem van Anrooij

Dit is een idee van

Willem van Anrooij

6 juni 2014

Reacties op deze vraag 7

Energie uit stromend water in leidingen?

Supernudger 19 juli 2014

We zouden ook ons dagelijkse douchewater kunnen gebruiken om de toilet te spoelen. Deze twee zijn vaak in 1 leidingschacht met elkaar verbonden. In een flat kan je hier gemakkelijker gebruik maken van het water van je (boven) buren. Water kost al snel 2 cent per liter (met alle belastingen erbij) dit kan wel wat besparing opleveren in een flatgebouw.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Ton ter Heijden 9 juli 2014

Oude watertorens benutten door er een waterval-achtbaan in te construeren met versnellingscascades geeft eerder macro-effect ! GroeTon.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Geert Kroon 1 juli 2014

Er bestaan wel al producten die zo iets doen. Zie ook http://www.badkamerconcurrent.nl/262027-artikel/geberit/algemene-serie/waterkracht-generator-voor-infra-rood-automatische-wastafelkraan.html en er zijn (vaat)wassers die dit geïntegreerd hebben in de wateraansluiting. Dit wordt over het algemeen echter meer toegepast vanuit praktische of ideologische oogpunten. Bij een infrastructuur rood toilet hoef je bijvoorbeeld niet meer het batterijtje te vervangen.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
roger lejeune 1 juli 2014

Nee, dat zou betekenen dat de waterleidingmaatschappij Gwh zou benodigen om ons water ‘zo hoog’ te krijgen, dat we er iets mee kunnen. Reken maar na, bij een waterverbruik van bijv. 10 kub dat je vanaf de derde verdieping van je woning bij wijze van spreken 10 meter naar beneden keilt gaat het om 10.000 kg (gemak 1 ltr = 1kg), die je omrekent naar Newton(meter). 10.000kg x 10 meter x 9,8 (zwaartekracht of valsnelheid op aarde is ongeveer 9,8m/s) wordt: 980.000Nm energie (per jaar). Dat omgerekend naar W/s: 980.000W/s, 980Kw/s = 0,270KWh.

...

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Eduard Maat 1 juli 2014

Reuze leuk ideetje, maar .....
Door het opwekken van energie creëer je meer weerstand die moet worden opgelost door hogere druk in de hoofdtransportleidingen, wat weer meer energie kost bij de pompstations, en een hogere kans op lekkages. Bovendien stromen leidingen maar een heel kort gedeelte van de dag, zodat de investering in dynamo's niet efficiënt is. Laat het maar bij de "ouderwetse" elektriciteitstransporten!

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Perry Smit 1 juli 2014

Als je het water na douchen eerst opslaat, een soort stuwmeer,vormt en het dan langs een rad laat lopen ontstaat er misschien iets van een haalbaarheid. Feit is dat het al energie heeft gekost om het op die hoogte te brengen door de waterleverancier die hiervoor pompen en watertorens inzetten. Vraag is even waar je in een gemiddeld huis een opvangvat kunt maken. Misschien via het dak? Langs de gevel? En vervolgens de vraag wat je kunt opleveren. Gemiddeld gebruikt een huishouden ik meen van 200 liter per dag. Hoeveel omwentelingen kun je dan een rad laten maken? Hoeveel energie levert dat? Is dat de investering waard?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!