Informatie plastic afval scheiden: wat mag wel/ niet in de bak?

Hergebruik & afval

plastic afval scheiden

Sinds kort kunnen we in onze gemeente kunststof afval scheiden. Bij de introductie werd ons gezegd dat niet alle plastic apart gehouden kan worden. De harde plastic vleesbakjes van de supermarkt kunnen bijvoorbeeld niet in de plastic afvalbak. Op verpakkingen staat niet goed aangegeven of een plastic verpakking wel of niet kan worden gescheiden. Sommige verpakkingen hebben duidelijk een plastic heroes teken, sommige niet. Als dit duidelijker wordt, zal er waarschijnlijk meer plastic afval gescheiden worden.

Dit is een idee van

Eric Woittiez

16 november 2014

Reacties op deze vraag 5

Informatie plastic afval scheiden: wat mag wel/ niet in de bak?

E. Rijper 6 december 2014

Uiteraard mogen harde plastic vleesbakjes wel bij het plastic afval.
Juist die wel, want dat is grotendeels PE.
Het gaat met name om de geschuimde kunststoffen die niet bij het plastic mogen: dus alles dat maar een beetje op 'piepschuim' lijkt, (daar zijn sommige vlees(waren)bakjes van gemaakt. Dit is PS, polystyreen,
en hoort (voorlopig) nog niet bij het plastic afval thuis.
Overigens hoor ik steeds vaker om me heen dat in sommige gemeenten plastic, ijzer/metaal en melkpakken bij elkaar in 1 container mogen. Daar vindt een soort 2e-lijns scheiding plaats waarmee het scheidingsprobleem van de melkpakken ook gelijk 'opgelost' is.
(en uiteraard veel makkelijker voor de consument)

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 2 stemmen
Jay Paans 4 december 2014

Hoi Eric,
Goed dat dit je opvalt. Als het goed is staat op elk van die plastic zakken wel vermeld wat er wel/niet in mag.
Helaas is het zo dat er nog altijd mensen zijn die hier niet eens naar kijken. Bij onze buren zie ik bijvoorbeeld regelmatig drinkpakken, blikjes en andere troep in die plastic zakken zitten. Het vermelden is een goed idee, maar zolang er mensen zijn die het niets interesseert, zie ik het nog somber in. Misschien heeft iemand een idee om alle mensen in Nederland over te halen om alle afval *goed* te scheiden?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Francien Wouters 20 november 2014

Eric, wellicht kun je contact opnemen met Plastic Soup Foundation. Zij hebben contacten met grote bedrijven en zetten campagnes op voor dit soort thema's.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Ellen Flipse 19 november 2014

Goed punt Eric. Ik denk dat velen dit niet weten. Of dat er onduidelijkheid over bestaat. Op de site van Plastic Heroes en het te downloaden overzicht wat wel/niet, staan vlees- en kaasverpakkingen er op als wel scheiden.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Jan van Betten 16 november 2014

Uitstekend idee. Ik wist niet dat de harde plastic afvalbakjes niet bij plastic mogen. Heb je een idee wat de volgende stap zou kunnen zijn? En wie deze het beste kan zetten?

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!