Seizoenskastje vervangt koelkast?

Wonen & leven

Seizoenskastje

Het idee bestaat in de vorm van een kastje, geplaatst aan de noordzijde van de woning (waar in de winter geen zon op valt), liefst in de keuken. In de winter ligt de binnentemperatuur rond de 20°, buiten meer dan 3 maanden rond het vriespunt. De temperatuur in de spouw is dan < 10°. Het seizoenskastje wordt ingebouwd in de spouwmuur, waartoe de binnenmuur met een diamantzaag wordt verwijderd, en de zijwanden van de seizoenskast geplaatst. Er is wat afwerking nodig aan de achterwand (koude buitenmuur), naar de keukenzijde toe wordt een bv. glazen deurje geplaatst van HR++ glas. De seizoenskast kan in de winter dienst doen als vervanger van de koelkast (energiebesparing van 50 à 100KWh), en in de zomer kan deze plaats bieden aan bv een hooikist.

Dit is een idee van

Supernudger

22 maart 2014

Reacties op deze vraag 2

Seizoenskastje vervangt koelkast?

Lous Martin 1 mei 2014

Mijn grootmoeder had nog een echte 'ijskast'. Een met zink beklede houten kast die uit twee delen bestond. Een bak waar een groot ijsblok inging en een kast gedeelte. Hij stond buiten, op het noorden. Toen er geen ijs meer werd gebracht gebruikte ze hem nog steeds, zeker in de winter en op koele dagen.
Zelf heb ik een tuin en een schuur. Daar bewaar ik veel als het koel of koud is buiten.Dat is iets waar iederéén die een tuin of schuur (of zelfs balkon) heeft al mee kan beginnen. 's Zomers laat ik so wie so alles eerst afkoelen vóór het de koelkast ingaat en haal het er een uur voor bereiding uit. Dat scheelt al heel veel energie.
De hooikist van mijn grootmoeder heb ik nog, die moet liefst op de warmste plek staan.
Dus ik vraag me af of de combi van het seizoenskastje een goed idee is. Of het zou een goed geisoleerde kist moeten zijn, die je in het kastje kan schuiven. Een hooikist kan je het hele jaar door gebruiken.

succes met het idee en met vriendelijke groeten,
Lous Martin

  • Stem
  • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Desirée van Keulen 1 april 2014

Het doet nogal ingewikkeld aan.... Mijn keuken (huurwoning) is aan de zuidzijde, om maar wat te noemen. Huurwoning: zagen in je muren? Mijn hooikist is een oude slaapzak onderin een keukenkast. Als iets koud moet en de ijskast is onwel, dan gaat het meest bederfelijke eten naar de koelste plekken: in huis is dat bij mij de douche of buiten om de hoek van de keuken deur of in mijn schuurtje.

  • Stem
  • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 2 stemmen

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

  • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

  • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

  • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

  • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!