Kan je stroom opwekken met het water dat door de regenpijp stroomt?

stroom opwekken via regenpijp

Onze zoon Marijn van 11 jaar kwam spontaan met het idee om stroom op te wekken in regenpijpen d.m.v. watermolentjes en een dynamo. Weet iemand of dit idee al bestaat en/ of het technisch uitvoerbaar zou kunnen zijn?

Dit is een idee van

Chris Schaap

12 augustus 2015

Reacties op deze vraag 6

Kan je stroom opwekken met het water dat door de regenpijp stroomt?

Joost Dijkdrenth 5 maart 2021

Ik heb net 28 pagina's gelezen over het Klimaat Akkoord punt C5 Stroom voorziening.
Ook ik ben al wat jaren bezig. A) wat doet een dam in een stuwmeer! en B)welke rol speelt het water hierin! en C) wat doet Eb en Vloed! en D) WAT HEBBEN WIJ IN OVERVLOED IN NEDERLAND! en E) stromend water in overvloed!. Waarom kom ik dat dan niet tegen in dat Klimaat rapport? gaat alleen maar over zonnepanelen en windmolens (horizon vervuiling). Leg in onze rivieren turbines Linker oever voor EB en rechter oever voor vloed beweging . Dit gaat altijd door 24 uur per dag! En bouw een eiland in zee met onder het eiland buizen met turbines voor de EB en Vloed beweging Wij Nederlanders bouwen overal ter wereld vliegvelden in zee, behalve in eigen land.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Rijkert Knoppers 18 november 2015

In omstreeks april 2014 heb ik het volgende artikel gepubliceerd in NRC/Handelsblad. Dit ter inspiratie!

Na regen komt lichtschijn
Wat is een waterkrachtcentrale toch een simpele en overzichtelijke constructie! Je neemt een rivier, je bouwt een dam erin en er ontstaat een stuwmeer vol met water. Vervolgens laat je het rivierwater via een valpijp naar beneden stromen, waar het water een generator aan het draaien brengt, die elektriciteit opwekt, et voilá! Dit eenvoudige principe was voor drie studenten aan de Technological University of Mexico inspiratiebron om een dergelijke centrale in het klein na te gaan bouwen. De dakgoot van een woning dient als reservoir, de regenpijp is de valbuis, en op de begane grond bevindt zich een generator van 5 cm doorsnee en 25 cm lang. Op deze manier kan de zogeheten Pluvia-centrale een stel 12 Volts batterijen opladen, die enkele LED lampjes of een kleine koelkast van stroom kan voorzien. Na het passeren van de turbine stroomt het water door een actief koolfilter, zodat het net zo schoon is als kraanwater, stellen de studenten. Slim detail is dat een klep in het systeem regelt dat het eerste regenwater van het regenseizoen in een opslagvat verdwijnt, omdat dat te zuur en te vervuild is. De Pluvia-centrale is inmiddels met succes uitgetest bij enkele van elektriciteit verstoken inwoners van Iztapalapa, een district van Mexico City. Het wachten is nu niet alleen op de regen maar ook op een bedrijf dat de Pluvia in de markt wil zetten.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem
Anonymous 17 november 2015

Die vraag had ik ook en heb ik o.a. voorgelegd aan NUON. Die vonden het een leuk idee maar lieten eigenlijk ook meteen weten dat het (nu nog?) niet rendabel genoeg is. Je moet immers tijd en materiaal investeren om een waterstroom (die niet constant is) om te zetten in stroom die weer te gebruiken is voor iets anders. Als grote daken of gedeelde daken van een bewonersgroep nou opgevangen zouden kunnen worden en dan omgezetten in stroom... Een DAM in het het klein ;-). En dan het water weer hergebruiken voor drinkwater? Terug naar de vraag... ja het kan wel.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
David Bijl 17 november 2015

Het antwoord is natuurlijk "ja", maar de eigenlijke vraag is waarschijnlijk "hoe veel?". Zo reken je dit soort vragen uit:
Stel het regent een dag heel hard, 10mm, en je hebt een huis van 10m hoog met een dak van 10x10 meter. Je kunt er in ieder geval niet méér energie uithalen dan de bewegingsenergie (massa x snelheid) die het water krijgt als het door de zwaartekracht naar beneden valt, en die is (vanwege wrijving) zeker kleiner dan de potentiële energie (massa x zwaartekracht x hoogte) en die is:
massa: 10 mm x 10 m x 10 m = 0,1 dm x 100 dm x 100 dm = 1000 L = 1000 kg
zwaartekracht: ongeveer 10 m/s^2
hoogte: 10 m
antwoord: 1000 x 10 x 10 = 100000 Joule
Dit lijkt heel veel, maar komt overeen met 0,028 kWh (volgens google) en dat is 1800 W gedurende 1 minuut, ofwel 900 W gedurende 2 minuten, dus genoeg om 1 mok chocomel op te warmen in de magnetron. En dat alleen op een dag dat het heel hard regent en zonder verliezen in de omzetting.
Ik hoop dat Marijn straks techniek gaat studeren, dan kan hij zelf een installatie bouwen om te checken of mijn berekening wel klopt!

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Edwin - 13 november 2015

Dan kom je ws uit op mini turbines. Kijk eens naar producten van Amphiro (http://amphiro.com/technology/). Let wel dat deze gebruik maken van de waterdruk binnen de waterleidingen, welke veel groter zal zijn dan die van de zwaartekracht.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 0 stemmen
Anonymous 28 augustus 2015

In principe zou dat kunnen, maar de vraag is of de waterstroom groot genoeg is om echt kracht te leveren. Een dynamo biedt tenslotte weerstand.
Wat Marijn kan proberen is een schoepenradje onder aan de pijp, daar waar het water als één stroom zich verzameld heeft.

 • Stem
 • Er zijn nog geen stemmen, breng als eerste je stem uit! 1 stem

Spelregels en tips

Wil je meedenken over vraagstukken, suggesties, plannen en ideeën van nudgers? Door het plaatsen van een reactie help je om de ideeën te versterken, want samen komen we tot de beste ideeën!

Wees opbouwend en respectvol in je reacties. Het gaat om het verbinden en versterken. Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat meningen verschillen, daarvoor zijn we bij Nudge niet verantwoordelijk.

 

Handig om te weten:

 • Je kunt in reacties een bijlage plaatsen, dit kunnen plaatjes én bestanden zijn.

 • Kom je een reactie tegen waar je het helemaal mee eens bent? Dan kun je deze reactie jouw stem geven.

 • Als je bij het plaatsen van een reactie aanvinkt dat je op de hoogte wilt blijven, krijg je één keer per week een overzicht met de nieuwste reacties in je mailbox. Deze optie kun je later altijd weer uitzetten in je profiel.

 • Bij sommige ideeën kan er niet gestemd worden of een reactie achter worden gelaten. Maak je geen zorgen, dit is de bedoeling!

 

Moderatie:

Onze moderators hebben een actieve rol: door vragen te stellen, te redigeren en soms in te korten of samen te voegen zorgen zij voor zo helder mogelijke topics. Vanzelfsprekend verwijderen onze moderators alle reacties met een gewelddadige, discriminerende, pornografische, illegale of criminele inhoud. Dat geldt ook voor verwijzingen naar websites met een dergelijke inhoud.

 

Schreeuw het van de daken!